Shop
Marathonschaatser Berga zet noodgedwongen punt achter loopbaan

Marathonschaatser Berga zet noodgedwongen punt achter loopbaan

Ingmar Berga heeft per direct een punt achter zijn actieve schaats- en skeelerloopbaan gezet. De 37-jarige marathonschaatser, die sinds de start van de marathonploeg onder contract staat bij Team Jumbo-Visma, ondervindt te veel hinder van de naweeën van een hersenschudding, die hij in de voorbereiding op dit seizoen opliep tijdens een fietstraining.

"Het is mooi geweest", aldus Berga over zijn besluit om te stoppen. "Ik had gehoopt om nog twee mooie jaren te beleven bij deze geweldig ploeg, maar door het coronavirus en een flinke hersenschudding is dat helaas niet gelukt. Hoe langer zo'n hersteltraject duurt, hoe lastiger de stap wordt om terug te keren op je oude niveau. Vandaar dat ik dit besluit heb genomen en ik moet zeggen dat ik er wel vrede mee heb."

"Het ging simpelweg niet meer. Ik denk dat ik nog nooit zo veel hoofdpijn heb gehad als dit jaar. Keer op keer probeerde ik weer terug te komen. Dan ging het twee of drie weken goed, maar telkens kreeg ik een terugslag. Sporten is leuk als je maximaal kunt gaan, maar dat is er de laatste maanden geen enkele keer meer van gekomen."

Berga veroverde tijdens zijn carrière meerdere Marathon Cup-zeges, twee nationale marathontitels op kunstijs en twee open Nederlandse titels op de Oostenrijkse Weissensee. Ook kroonde hij zich tot nationaal en Europees marathonkampioen op de skeelers. "Natuurlijk is het flink balen dat ik op deze manier moet afzwaaien, maar ik kan terugkijken op een supermooie loopbaan. Ik ben trots op wat ik heb bereikt. Dit neemt niemand mij af."

Winnen

Op de vraag wat Berga nou het meest aan het topsportleven gaat missen, is hij duidelijk. "Het winnen. Voor een topsporter zijn er weinig dingen mooier dan het gevoel na een overwinning. Je werkt toe naar bepaalde doelen en dromen en als je die verwezenlijkt, is dat natuurlijk geweldig. Ook heb ik altijd erg kunnen genieten van de momenten waarop ik mensen wist te verrassen."

Team Jumbo-Visma gaat samen met Berga kijken of hij ook de komende jaren betrokken kan blijven bij de marathonploeg. "Het is mooi dat de ploeg wil kijken of zij mijn kennis en ervaring op een andere manier kunnen inzetten. Na de Olympische Spelen gaan we daarover in gesprek."

Gerelateerde updates