Profiel
Krol over toewijzing WK afstanden aan Thialf: 'Supergoed nieuws voor iedereen'

Krol over toewijzing WK afstanden aan Thialf: 'Supergoed nieuws voor iedereen'

De blijdschap bij Thomas Krol was groot toen hij dinsdagmiddag hoorde dat de ISU de WK afstanden, die aanvankelijk zouden plaatsvinden op de nieuwe olympische baan van Peking, naar Thialf had verplaatst. Daardoor kan de belangrijkste internationale schaatswedstrijd van het seizoen toch doorgaan.

De ISU Council, het hoogste orgaan van de Internationale Schaatsunie, nam dit besluit eerder op dinsdag. Recent ging er nog een streep door de WK afstanden in Beijing, dat gold als testevenement voor de Winterspelen van 2021. Daardoor moest de ISU op zoek naar een alternatieve locatie en kwam in overleg met sportmarketingbureau House of Sports en de KNSB in Heerenveen terecht.

"Dit is natuurlijk supergoed nieuws voor iedereen die de schaatssport een warm hart toedraagt: schaatsers, sponsoren, fans. Noem maar op", aldus Krol. "Het is het belangrijkste toernooi van het jaar, dus ik ben blij dat we ook in dit bijzondere jaar kunnen strijden om de wereldtitels. Daarnaast is het fijn om nu al te weten waar we aan toe zijn. Als sporter heb je graag duidelijkheid en dat hebben we nu."

Door het besluit van de ISU staan er in Thialf nu vier internationale wedstrijden gepland na de jaarwisseling. Die cyclus begint op 16 en 17 januari met de EK allround & sprint, gevolgd door twee ISU World Cups in de weekenden van 22-24 en 29-31 januari. Na een weekend pauze staan dan de ISU WK afstanden op het programma.

"Natuurlijk vind ik het jammer dat we tijdens dit schaatsseizoen nu definitief geen wedstrijden in het buitenland hebben. Als toekomstig piloot reis ik graag en die races in andere landen zorgen toch voor een extra dimensie. Maar laat ik heel duidelijk zijn: in deze bijzondere periode is de locatie van de toernooien echt van secundair belang. Het is vooral zaak om te pakken wat we kunnen pakken. We moeten dankbaar zijn dat er überhaupt van zulke mooie toernooien georganiseerd kunnen worden. Dat ben ik dan ook."

Olympische Winterspelen

Door het verplaatsen van de diverse wedstrijden heeft de ISU een streep gezet door de World Cup in het Chinese Changchun (17-18 februari) én de World Cup Final in Heerenveen, die op de kalender stond voor 6 en 7 maart 2021. Dat houdt in dat de WK afstanden meteen het slot van het internationale langebaanseizoen vormen.

Op de vraag wat Krol ervan vindt dat hij dit seizoen nog niet in actie kan komen op de nieuwe olympische baan van Peking, waar aankomend seizoen de Winterspelen plaatsvinden, antwoordt hij: "Het is niet ideaal, maar tijdens deze coronapandemie zijn er wel meer dingen niet ideaal. Ik zou het geen probleem vinden om volgend seizoen voor de eerste wereldbekers naar Azië te gaan. Het is namelijk belangrijk om te zien waar het straks moet gaan gebeuren."

"Laten we er ons voor nu vooral niet al te druk over maken. Ondanks het hele coronavirus hebben we – uitgaande van het feit dat alles door kan gaan na de jaarwisseling - met vier nationale toernooien, een EK allround & sprint, twee World Cups en een WK afstanden een mooie internationale kalender. De partijen die dit mogelijk hebben gemaakt, verdienen een groot compliment."

NK sprint

Ondertussen is Krol deze week druk in voorbereiding op het eerstvolgende toernooi op de schaatskalender. Aankomend weekend vindt in Thialf het Daikin NK sprint plaats. Zes keer eerder stond de wereldkampioen van 2019 aan de start van het nationale sprinttoernooi. In 2018 voor het laatst. Destijds veroverde hij een bronzen medaille. Tot dusver zijn beste prestatie op dat toernooi.

"Ik kijk ernaar uit om na de NK afstanden weer in actie te komen bij een officiële wedstrijd”, aldus Krol. “Het is alweer een tijdje geleden dat ik meedeed aan het NK sprint, omdat ik de laatste jaren de voorkeur gaf aan een optimale voorbereiding richting de WK afstanden. Dit seizoen is alles anders. Ik verwacht veel van mijn 1000 meters. Op die afstand doe ik met de besten mee."

"Vanwege mijn 500 meter zie ik mezelf niet als één van de grootste kanshebbers voor de titel, maar ik ga mijn uiterste best doen om zo hoog mogelijk te eindigen. Ik ben ervan overtuigd dat het een mooi toernooi gaat worden, aangezien alle Nederlandse toppers aankomend weekend aan de start staan. Het zou zomaar eens één van de spannendste NK sprints in jaren kunnen worden."

Gerelateerde updates