Mijn profiel
Krol in baanrecord naar eerste World Cup-zege op 1000 meter

Krol in baanrecord naar eerste World Cup-zege op 1000 meter

Thomas Krol heeft zijn eerste wereldbekerzege op de 1000 meter veroverd. De regerend wereldkampioen op de 1500 meter pakte in Minsk het goud in een baanrecord. Kjeld Nuis won het brons op de kilometer.

Krol nam het in de slotrit van de 1000 meter op tegen zijn ploeggenoot Nuis en kwam tot een tijd van 1.09,00. Daarmee dook hij ruim twee tienden onder het baanrecord (1.09,23), dat sinds 17 maart 2018 in handen was van de tweevoudig olympisch kampioen. Nuis kwam in 1.09,27 over de streep. Het zilver was voor de Chinees Zhongyan Ning in een tijd van 1.09,22. Hein Otterspeer werd vierde in 1.09,37.

Voor Krol was het zijn tweede World Cup-overwinning uit zijn carrière. Op 15 december 2018 veroverde hij in Thialf een gouden plak op de 1500 meter. Hij eindigde toen voor de Amerikaan Joey Mantia en zijn ploeggenoot Patrick Roest.

"Dit voelt echt super. Het is mijn tweede World Cup-overwinning ooit en de eerste op de 1000 meter", aldus Krol na afloop. "Om op deze manier het seizoen internationaal af te trappen is gewoon superlekker."

Krol was uitermate te spreken over zijn race. "De eerste 600 meter was verrassend goed. Vanaf het eerste moment was ik supergoed weg. Het feit dat ik tegen Kjeld reed, zorgde ervoor dat ik scherp en gebrand aan de start stond. Het is een beetje een onderlinge strijd en we maken er altijd iets spannends van. We halen het beste in elkaar naar boven."

Nuis

Nuis sprak bij de NOS van een 'slechte rit'. "Het was gewoon slordig. Ik had wat missertjes in het begin van de race en dan kan Thomas zo mooi op de bagagedrager bij mij. Eigenlijk wat ik van plan was om in de laatste bocht bij hem te doen. Thomas rijdt hier een solide rit. Niks geks. Hij glijdt naar de winst en ik moet achter de feiten aan knokken. Dan word je derde en daar koop je niks voor."

Antoinette de Jong kwam namens Team Jumbo-Visma in actie op de 1500 meter. De 24-jarige allroundster noteerde een tijd van 1.58,48 en werd daarmee tiende. Zondag staan in Minsk nog de 500 meter voor mannen, de 1000 meter voor vrouwen en de 1500 meter voor mannen op het programma. De eerste World Cup wordt afgesloten met de Mass Start finale bij de vrouwen. Op dat onderdeel doet geen schaatsster van Team Jumbo-Visma mee.

Gerelateerde updates