Profiel
Krol en Roest: 'Zaak om nu te focussen op wat wél kan'

Krol en Roest: 'Zaak om nu te focussen op wat wél kan'

Natuurlijk was de teleurstelling bij de schaatsers van Team Jumbo-Visma groot toen de internationale schaatsunie (ISU) woensdag bekendmaakte dat de ‘schaatsbubbel’ in Heerenveen niet door kan gaan en er dus geen World Cups worden verreden in 2020. Toch ging de blik van de ploeg van coach Jac Orie snel richting de toekomst. "Denk dat we snel mooie, nieuwe doelen kunnen krijgen."

"Onwijs balen" en "zeer teleurstellend" dat waren de eerste gedachten van Patrick Roest en Thomas Krol toen ze woensdag het nieuws over het niet doorgaan van de 'schaatsbubbel' in Thialf hoorden.

Eind augustus werd al bekend dat de World Cups in het Poolse Tomaszów Mazowiecki (13-15 november), het Noorse Stavanger (20-22 november), Salt Lake City in de Verenigde Staten (4-6 december) en het Canadese Calgary (11-13 december) niet door konden gaan vanwege het coronavirus.

De KNSB en sportmarketingbureau House of Sports besloten vervolgens om samen een plan op te stellen, waarbij er een 'schaatsbubbel' in Heerenveen gecreëerd zou worden. Alle internationale topschaatsers zouden daarbij zoveel mogelijk geïsoleerd van de buitenwereld drie van de afgelaste vier World Cups op een verantwoorde wijze in Thialf afwerken.

Na het grondig onderzoeken van het plan besloot de ISU echter dat de uitvoering ervan "te voorbarig" was en dus vinden er in 2020 geen World Cups plaats. Daardoor is het EK allround en sprint halverwege januari voorlopig het eerstvolgende internationale toernooi op de schaatskalender.

"Tot op het laatste moment had ik goede hoop dat het door zou gaan", zegt Roest. "De laatste dagen kwamen er steeds goede berichten naar buiten dat ze er druk mee bezig waren. Er is achter de schermen heel hard gewerkt om het voor elkaar te krijgen, maar uiteindelijk is het toch niet doorgegaan. Zonde."

Krol deelt dat gevoel. "Het kwam voor mij wel als een verrassing. Er was goede hoop dat het door zou gaan, want er lag een goed plan op tafel om het op een verantwoorde manier te doen. House of Sports en de KNSB hebben supergoed werk gedaan om in een paar weken tijd een strak plan te presenteren. Zij verdienen daarvoor zeker een complimenten."

Na het besluit om de 'schaatsbubbel' in Thialf niet door te laten gaan, blijft de belangrijkste vraag: en nu? "Op dit moment worden er natuurlijk een heleboel wedstrijden afgelast, maar we gaan gewoon door met onze voorbereiding. Ze gaan proberen de planning zo aan te passen dat wij nog wel wedstrijden kunnen rijden. Ik houd dus goede hoop, blijf trainen en als er een wedstrijd komt, zorg ik dat ik er klaar voor ben", aldus Roest.

"We moeten door en positief blijven. Ik denk dat we in Nederland met de verschillende nationale kampioenschappen nog genoeg mooie en kwalitatief goede wedstrijden kunnen rijden. Als we daar een beetje mee schuiven, kunnen we alsnog een mooie kalender tevoorschijn toveren. Het is belangrijk dat we focussen op wat wél kan", aldus Krol.

"Helemaal als we na de jaarwisseling nog wel internationaal kunnen schaatsen. Ik denk dat het belangrijk is om te kijken hoe we de sport op dit moment op de best mogelijke manier kunnen verkopen. Natuurlijk is het superbelangrijk om grote internationale wedstrijden te rijden, dus het is een grote tegenvaller dat de World Cups niet doorgaan, maar ik denk dat we heel snel mooie, nieuwe doelen kunnen krijgen."

Gerelateerde updates