Shop
Kramer geniet van groots afscheid in bomvol Thialf: 'Het heeft elke verwachting overtroffen'

Kramer geniet van groots afscheid in bomvol Thialf: 'Het heeft elke verwachting overtroffen'

Met een zeer groots eerbetoon hebben Sven Kramer en Ireen Wüst zaterdagmiddag in Thialf afscheid genomen van de schaatssport. Onder toeziend oog van familie, vrienden en Koning Willem Alexander kregen de twee schaatslegendes na afloop van de eerste dag van de World Cup Final de ene na de andere verrassing voorgeschoteld. "Het is fijn om het zo te kunnen afsluiten", aldus Kramer.

Beide schaatsiconen hadden geen idee wat ze konden verwachten van hun afscheid in een afgeladen Thialf. In een tijdsbestek van 45 minuten werden Kramer en Wüst geëerd met speeches en boodschappen van onder anderen minister-president Mark Rutte, bondscoach Louis van Gaal, IOC-voorzitter Thomas Bach, ISU-voorzitter Jan Dijkema en meervoudig olympisch kampioen Ard Schenk.

Die laatste kondigde op het eind van het indrukwekkende eerbetoon aan dat de namen van Kramer en Wüst voortaan boven de staantribunes van het ijsstadion te zien zullen zijn. De zuidbocht in Thialf gaat vanaf nu door het leven als de Sven Kramer-bocht en de noordbocht als de Ireen Wüst-bocht. Kramer was er blij mee. "Dat is toch wel een beetje de feestbocht", gniffelde hij.

Een paar uur eerder werd Kramer door sportminister Conny Helder benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Het betekende veel voor de viervoudig olympisch kampioen. "Ik ben hier heel dankbaar voor. Het is een blijk van waardering en respect, dat voelt goed", aldus Kramer. "Ik hoop dat ik mensen heb kunnen inspireren en dat ze er net zoveel plezier aan beleven als ik heb gehad."

Naast de koninklijke onderscheiding kregen Kramer en Wüst ook nog een oeuvreprijs en werden ze benoemd tot ereleden door directeur-bestuurder Herman de Haan van schaatsbond KNSB. Volgens Kramer was het een dag om niet snel meer te vergeten. "Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, maar het heeft echt elke verwachting overtroffen."

"Het is fijn om het zo te kunnen afsluiten en daar ben ik mijn team, mijn sponsoren en vooral Thialf dankbaar voor. En als laatste, en niet onbelangrijk", sloot Kramer af: "Dat wij dit kunnen doen in vrijheid en democratie, daar moeten wij zeker blij mee zijn."

Gerelateerde updates