Shop
De Gier neemt na dit seizoen afscheid van Team Jumbo-Visma

De Gier neemt na dit seizoen afscheid van Team Jumbo-Visma

Team Jumbo-Visma en Casper de Gier gaan na dit seizoen uit elkaar. Dat hebben beide partijen in goed overleg besloten. De 26-jarige marathonschaatser is tot de conclusie gekomen dat hij zijn sport niet kan beleven zoals hij dat graag zou willen. "Ik heb mijn gevoel gevolgd."

De Gier, bezig aan zijn derde seizoen, is Team Jumbo-Visma dankbaar voor het inwilligen van zijn vertrekwens. "Ik weet onder welke voorwaarden ik heb getekend, dus het is niet vanzelfsprekend dat het zo wordt opgelost. Ik vind het fijn dat de ploeg zo professioneel en coulant is en begrip heeft getoond voor mijn situatie", aldus De Gier, die een contract had tot 2024.

De marathonschaatser zat de afgelopen maanden in de knoop met zichzelf en beleefde weinig plezier meer in het bedrijven van topsport. Als gevolg van deze ‘onrust’ ging zijn energielevel flink omlaag. "Ik had er moeite mee om mezelf keer op keer op te laden als ik uit bed kwam. Op een gegeven moment had ik zelfs geen zin meer om naar de supermarkt te gaan", vertelt hij.

Na lang mijmeren kwam De Gier erachter dat hij graag iets naast het schaatsen zou willen doen. "Bij mijn vorige ploegen had ik ontzettend veel vrijheid en kon ik mijn programma naar wens en gevoel invullen. Bij een topploeg heb je allerlei verplichtingen en zit je vast aan een bepaalde structuur. Er is weinig ruimte om er iets naast te doen", stelt hij.

Een langer verblijf bij Team Jumbo-Visma zag De Gier daarom niet zitten. "Als je mij vraagt of ik honderd procent gelukkig ben en de sport beleef zoals ik hem zou willen beleven, dan is het antwoord op dit moment spijtig genoeg nee. Ik vind dat er vijf jongens in het team horen te zitten die er honderd procent voor gaan."

Harde val

De Gier maakt sinds 2020 deel uit van de marathonploeg van Team Jumbo-Visma en kende een sterk eerste wedstrijdseizoen. Met twee tweede plekken bij de marathons van Amsterdam en Hoorn en een overwinning bij de skeelermarathon van Rotterdam liet hij zien een toegevoegde waarde te zijn voor het team van Peter de Vries.

Toch veranderde er iets toen De Gier aan het begin van 2022 hard ten val kwam tijdens een fietstraining. Hij brak twee ruggenwervels en moest de natuurijswedstrijden in Lulea aan zich voorbij laten gaan. "Vanaf dat moment ging ik nadenken: wat zou ik graag willen en hoe zie ik dat voor me? Gaandeweg kreeg ik daar steeds meer gedachten over."

Hij noemt de skeelermarathon van Berlijn afgelopen zomer als voorbeeld. "Ik reed daar een goede uitslag en dacht: wat als ik hier meer voor ga trainen? Ik haalde er zoveel plezier uit, begon het echt te missen." Een bezoekje aan het EK Inlineskaten in Italië versterkte dat alleen nog maar meer. "Toen ik daar stond, begon het zó te kriebelen. Bovendien hoorde ik een gerucht dat inlineskaten in 2028 misschien olympisch wordt. Dat prikkelde m’n gevoelens ook wel."

De Gier zal de komende weken zijn uiterste best doen om het seizoen op een goede manier af te sluiten, alvorens hij de 'topsportkeuken' van Team Jumbo-Visma gaat verlaten. Hij kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen tweeënhalf jaar. "Ik heb in 2020 de unieke kans gekregen om op de Jumbo-Visma-trein te stappen en heb daar geen moment spijt van gehad. Ik heb veel over mezelf geleerd, maar ook van de ploeg. Hoe ik nu verder ga, is de puzzel die ik zelf wil gaan leggen."

Volgens Peter de Vries, ploegleider van de marathonploeg van Team Jumbo-Visma, is de situatie van De Gier een uitzonderlijke. "We wisten dat Casper sinds die harde val in de knoop zat met zichzelf, maar we wisten niet dat het probleem zó diep zat", aldus De Vries, die begrip toont voor het verhaal van zijn pupil. "We willen te allen tijde een sporter die plezier en geluk beleeft in hetgeen wat hij doet. Door onze medewerking te verlenen, hopen we dat hij dat zo snel mogelijk weer terugvindt."

Gerelateerde updates