Shop
Achtereekte maakt overstap naar wielerwereld en tekent contract bij vrouwenploeg Team Jumbo-Visma

Achtereekte maakt overstap naar wielerwereld en tekent contract bij vrouwenploeg Team Jumbo-Visma

Per 1 juni 2022 wordt de vrouwenploeg van Team Jumbo-Visma versterkt met Carlijn Achtereekte (32). Een bijzondere transfer omdat Achtereekte, die goud won op de 3000 meter tijdens de Olympische Spelen van 2018, de afgelopen vijf jaar als schaatser uitkwam voor Team Jumbo-Visma.

Achtereekte stond sinds 2017 onder contract bij de schaatsploeg van Jac Orie en boekte voor Team Jumbo-Visma mooie resultaten. In 2018 werd ze Olympisch kampioen op de 3000 meter, in 2020 was ze tweede tijdens het WK (3000 meter) en in 2021 finishte de langebaanschaatster tijdens het WK als derde op de 5000 meter.

Afgelopen april liep het contract bij de schaatsploeg van Team Jumbo-Visma af. Het dwong Achtereekte om na te denken over de toekomst. Haar conclusie: het is mooi geweest op de ijsbaan, maar ik ben nog niet klaar met topsport. Achtereekte contacteerde sportief directeur Merijn Zeeman en legde haar bevindingen aan hem voor. Het balletje begon te rollen, en het rolde snel.

“Ik heb diep in mijn hart altijd een passie voor wielrennen gehad”, vertelt Achtereekte. “Ik dacht stiekem weleens: waarom ga ik dat eigenlijk niet doen? Maar ja, het schaatsen ging goed en daar lag mijn focus. Nu krijg ik alsnog de kans om me te ontwikkelen tot profrenner en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Esra Tromp, manager van Team Jumbo Visma Women is blij met de komst van Achtereekte.
“We kijken binnen Team Jumbo-Visma altijd naar hoe we elkaar beter kunnen maken. Carlijn mist weliswaar de routine van fietsen in een peloton en ook op technisch en tactisch vlak is er werk aan de winkel, maar ze bréngt onze ploeg ook veel. Een topsportmentaliteit en ervaring met presteren op het allerhoogste niveau bijvoorbeeld. Carlijn durft keuzes te maken, ze stelt prioriteiten en weet wat ze moet doen om haar doelen te bereiken. Ze ademt topsport. Die kennis en instelling zijn waardevol voor ons team.”

"Carlijn ademt topsport. Haar ervaring en instelling zijn waardevol voor ons team"

Teammanager Estra Tromp

Achtereekte wordt sinds april getraind door Robbert de Groot (head of development) en performance coach Marieke van Wanroij.
“De komende weken ligt de focus op het vergroten van het duurvermogen en op techniektraining”, aldus Tromp. “Met Carlijns fitheid zit het wel goed, dat hebben de waardes laten zien. De grootste uitdaging schuilt in het spelen van het spel op de fiets. Het leren positioneren, het kunnen inschatten van kansen, assertief rijden, … Daar hebben we de komende periode veel aandacht voor.”

Achtereekte vult aan: “Het zal gaan met vallen en opstaan. Als schaatser rijd je alleen in een baan en heb je van niemand last. Nu moet ik leren omgaan met het nerveuze, het gedrang. Dat zal wennen zijn, maar ik ga ervan uit dat ik die skills snel leer. Ik ga de kunst afkijken van mijn ploeggenoten en hoop dat ik eerst in dienst een rol kan spelen binnen het team."

De vrouwenploeg van Team Jumbo-Visma gaat vanaf 11 mei op trainingskamp. Achtereekte is daar ook bij. Aansluitend rijdt ze een aantal kleinere wedstrijden en criteria. Op basis van de ontwikkeling die ze in de trainingen laat zien, en resultaten uit die wedstrijden, bepaalt het team wanneer Achtereekte haar eerste grote wedstrijd voor de ploeg rijdt. Dat zal al snel het geval zijn. Ook bij het NK op 25 juni verschijnt Achtereekte aan start.

 / 

Gerelateerde updates