Shop
Achtereekte en Team Jumbo-Visma Women verlengen contract


Achtereekte en Team Jumbo-Visma Women verlengen contract


Carlijn Achtereekte fietst ook in 2023 voor Team Jumbo-Visma Women. De eerste zes maanden bij de ploeg, waarin de voormalig langebaanschaatster kennismaakte met het profpeloton, zijn met succes volbracht. De ploegleiding en Achtereekte hebben veel vertrouwen in een vervolg van de samenwerking.

De uit Lettele afkomstige Achtereekte (32) kwam vijf jaar lang als schaatsster uit voor Team Jumbo-Visma en maakte in juni van dit jaar de overstap naar het wielrennen. Het ontbrak haar aanvankelijk aan technische en tactische wielerervaring, maar de topsportmentaliteit, kracht en fitheid van de voormalig Olympisch kampioen op de 3000 meter boden genoeg vertrouwen voor een verdere ontwikkeling als wielrenster.

Achtereekte maakte haar debuut als profrenner tijdens de Tour de Suisse. Daar passeerden veel facetten van het wielrennen de revue, zoals tijdrijden en klimmen. “Het was wennen”, concludeerde Achtereekte na afloop, “maar het ging beter dan verwacht.” De renster kwam ook in actie tijdens de Vårgårda WestSweden, de Tour of Scandinavia en de Ceratizit Challenge by la Vuelta.

“In Scandinavië heb ik voor het eerst ervaren hoe het is om een bijdrage te kunnen leveren aan de prestaties van het team”, blikt Achtereekte terug. “Marianne Vos reed heel sterk en had al drie etappes gewonnen. Ook op de laatste dag wilden we voor haar gaan. Ik kreeg die ochtend dan ook een duidelijk opdracht mee van de racecoach. We hebben de kopgroep teruggehaald en Marianne goed af kunnen zetten voor de laatste lokale ronde. Ze maakte haar favorietenrol waar en werd eerste. Dat gaf zoveel voldoening. Het voelde alsof ik zelf gewonnen had.”

"Ik heb ervaren hoe het is om een bijdrage te kunnen leveren aan de prestaties van het team en dat gaf veel voldoening"

Carlijn Achtereekte

Volgens Rutger Tijssen, sporttechnisch manager van Team Jumbo-Visma Women, heeft Achtereekte in de voorbije maanden bewezen dat ze past binnen de ploeg.
“Carlijn is een ruwe diamant. We zien veel potentie bij haar die ze nog lang niet volledig benut. We gaan haar dus verder begeleiden zodat ze nog veel vaker een belangrijke rol kan vervullen voor het team. Ik verwacht dat ze vooral in de zwaardere etappekoersen goed tot haar recht zal komen volgend jaar.”

Achtereekte heeft zichzelf ten doel gesteld om een goede trainingswinter te draaien zodat ze fit aan het voorjaarsseizoen kan beginnen. “Ook 2023 wordt weer een ontdekkingstocht, want ik heb nog nooit een voorjaarsklassieker gereden. Maar ik heb er heel veel zin in en weet dat het goedkomt.”

 / 

Gerelateerde updates