Profiel
Team Jumbo-Visma en Red Bull passen nieuwe data-analysetechniek toe op het schaatsen

Team Jumbo-Visma en Red Bull passen nieuwe data-analysetechniek toe op het schaatsen

In een futuristisch decor in het Thialf stadion voerden de schaatsers van Team Jumbo-Visma zondag 4 oktober een succesvolle test uit met een dynamische windtunnel. Voor het eerst kon de aerodynamica van een bewegende schaatser worden gemeten.

Schaatshoudingen zijn nog altijd verrassend divers. Windtunnelmetingen werden tot nu toe statisch gedaan. Voor dit onderzoek is een dynamische windtunnel geplaatst. Met een lange tent over het rechte stuk van de schaatsbaan is een tunnel gecreëerd die vol met rook werd gezet.

Red Bull Media House zorgde met innovatieve cameratechnieken en LED-stralen dat de luchtstromen om de schaatsers zichtbaar werden. Op basis van deze beelden kan coach Jac Orie de schaatshouding perfectioneren.

Het enthousiasme over 'Project Aero' bij Orie is groot. "We lopen al jaren met het idee om op deze manier naar aerodynamica te kijken en Red Bull geeft ons de ruimte om dit uit te voeren, aldus Orie. "Dit geeft een boost aan de ploeg. Het blijft niet bij ideeën, het kan echt tot uitvoering komen."

Op de vraag of Orie wil aangeven wat zij bereikt hebben, antwoordt hij lachend: "Nee, dat wil ik niet weggeven. We hebben zoveel mogelijk data verzameld. Daar kunnen de heren die echt verstand hebben van aerodynamica nu verder naar kijken. We zien nu al in bepaalde posities, dat het toch iets andere verschillen geeft dan ik had gedacht. Dat zijn hele interessante aanknopingspunten. Vooruitgang boeken en innoveren, dat is waar we mee bezig zijn."

'Je ziet een seconde niks'

Antoinette de Jong moest even wennen aan de met rook gevulde tunnel: "Het was supergaaf. Ik vond het wel spannend, want ik ben best claustrofobisch. Gelukkig kregen we wat tips waar ik me op kon focussen. Ik ben in de trainingen altijd bezig met techniek. Een coach kan van de zijlijn zeggen hoe je het technisch moet doen, maar zo zie je misschien wel dingen op een andere manier. Ik ben echt benieuwd wat eruit komt."

Patrick Roest: "Het was heel vet. De eerste keer was het wel even wennen. Je gaat de tunnel in en er komt rook omhoog. Je ziet dan een seconde niks. Een mooie ervaring. Ik denk dat we heel goed kunnen gaan zien wat het meest aerodynamisch is. Het is echt mooi dat we dit met Red Bull kunnen doen en ik denk dat we hier weer veel wijzer van kunnen worden."

Team Jumbo-Visma heeft onlangs het contract met innovatiepartner Red Bull verlengd tot en met april 2023.

Gerelateerde updates