Shop
Luchtreiniger van PlasmaMade zorgt voor veilige en gezonde lucht in rennersbus

Luchtreiniger van PlasmaMade zorgt voor veilige en gezonde lucht in rennersbus

Het bedrijf PlasmaMade uit Staphorst heeft samen met de TU Eindhoven na onderzoek vastgesteld dat hun luchtreinigers aerosolen uit de lucht halen. Daarom rijdt Team Jumbo-Visma tijdens de Giro d’Italia en de Tour de France met deze filters rond in de rennersbus en staan ze in de verblijven van de renners.

Aerosolen zijn piepkleine druppeltjes die iedereen uitademt. Deze druppeltjes kunnen overbrengers van het coronavirus zijn, iets dat ook erkend is door het RIVM.

De zwart-gele rennersbus is, als onderwerp van uitgebreide testen, afgereisd naar Staphorst. De bus werd voorzien van een grote hoeveelheid meetapparatuur en op elke stoel werd op hoofdhoogte een verstuiver gemonteerd, die met een specifieke oplossing het ademen van de renners simuleerde.

Martin van der Sluis, eigenaar van PlasmaMade, legt het onderzoek uit. "Als we de verstuivers aanzetten, is dat net als de renners die lucht uitademen. Je moet je voorstellen dat Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Wout van Aert en de anderen hier zitten te zweten. Als je honderdtachtig kilometer hebt gefietst, dan stoot je heel wat aerosolen uit."

Met tientallen sensoren werd vervolgens de luchtkwaliteit gemeten: een nulmeting zonder afzuiging, daarna met gewone ventilatie en tot slot met de mobiele afzuiging van PlasmaMade. Zo ontstond een goed beeld van het effect van de luchtzuivering.

Het onderzoek naar het effect van de luchtreiniging werd onafhankelijk uitgevoerd door de Technische Universiteit Eindhoven.

Peter Verstappen, Medisch Manager van Team Jumbo-Visma: "Ik ben via professor Bert Blocken van de Technische Universiteit Eindhoven in contact gekomen met PlasmaMade. Op de TU/e werden wetenschappelijke testen uitgevoerd met hun apparatuur en de resultaten zagen er heel goed uit. Voor onze wielrenners en medewerkers van Team Jumbo-Visma waren wij op zoek naar preventieve maatregelen om hen een zo een gezond mogelijke, schone en veilige werkomgeving te bieden. Zij verblijven vaak met meerdere personen in een mogelijk niet goed geventileerde ruimte. Daarom hebben we PlasmaMade benaderd. Van der Sluis was direct enthousiast en heeft in samenwerking met de TU/e specifieke testen uitgevoerd voor bijvoorbeeld de bus. De resultaten van deze testen waren zo goed dat wij meteen besloten hebben de PlasmaMade Air Cleaners te gaan gebruiken in de bus, algemene ruimtes zoals de eetzaal en de kamers van de renners. Tijdens de Tour de France van vorig jaar zijn we de Air Cleaners voor het eerst gaan gebruiken. Dit was naar volle tevredenheid. We hadden ze vorige maand ook bij ons tijdens de Giro d’Italia en ze gaan weer mee naar de Tour de France dit jaar."

Gerelateerde updates