Profiel
Cooling-down met Thomas Krol: 'Steile beklimmingen vind ik gaaf'

Cooling-down met Thomas Krol: 'Steile beklimmingen vind ik gaaf'

In de rubriek 'Cooling-down' vertellen de schaatsers van Team Jumbo-Visma over hun leven buiten de schaatsbaan. Op die manier leren we ze nog beter kennen. Deze keer is het de beurt aan Thomas Krol. "Ik zou mezelf een control freak willen noemen."

Als je geen schaatser was geweest. Wat zou je dan zijn geworden?
"Piloot. Het is altijd mijn passie en droom geweest om dat te worden. Zodra ik stop met schaatsen, ga ik aan de pilotenopleiding beginnen. Naast dat het veel geld kost, is het niet te combineren met het leven als topschaatser. Ik wil niet twee dingen half doen. Als ik iets doe, doe ik het goed. Wel doe ik momenteel een studie die gerelateerd is aan vliegtuigen. Ik volg de opleiding Aviation op de Hogeschool van Amsterdam. Ik moet nog één toets halen voor mijn minor en daarna afstuderen. Het einde is dus in zicht. Daarnaast stap ik na de trainingen weleens in mijn flight simulator voor een virtuele vlucht. Daar kan ik erg van genieten."

Waar kun je jou ’s nachts voor wakker maken?
"Als je tegen mij zegt: ‘We gaan naar Schiphol om een reisje te maken.’ Dan ben ik erbij. Ik ben dol op reizen. Als er XP's (Experience Points, red.) kunnen worden verdiend, mag je mij altijd wakker maken, haha. Het is niet dat ik er heel erg mee bezig ben hoor, maar ik vind het wel mooi om een zilveren status bij KLM te halen. Mijn ploeggenoten Hein (Otterspeer, red.) en Jan (Smeekens, red.) zijn net zo fanatiek daarin als ik en het is leuk om er af en toe een geintje over te maken, als in: 'We moeten nog een cityhopper naar Brussel pakken om aan onze status te voldoen.'"

Wat is je favoriete gerecht?
"Ik ben een enorme pizzafanaat. Dat zou ik iedere dag wel kunnen eten. Daarnaast houd ik van pasta pesto met kip en mozzarella. De Italiaanse keuken is helemaal mijn ding."

Dit bericht bekijken op Instagram

Well spent restdays😴☀️

Een bericht gedeeld door Thomas Krol (@thomaskrol92) op

Heb je een bepaalde vorm van bijgeloof?
"Ik heb ooit een periode gehad dat ik altijd één paar sokken droeg tijdens een wedstrijd. In het verleden had ik zelfs een keer een geluksonderbroek. Daar ben ik op een bepaald moment vanaf gestapt. Als het zonder die zaken goed gaat, houd je daar vanzelf mee op en maakt het niks meer uit. Wat ik wel heb, is een vaste wedstrijdvoorbereiding die ik tot op de minuut nauwkeurig uitvoer."

Hoe ziet jouw ideale rustdag eruit?
"Ik ben absoluut geen ochtendmens, dus die dag begint met lang uitslapen. Het liefst zie ik mezelf dan aan een meer of zee op een strandstoel liggen. Beentjes omhoog en bruin worden. Tussendoor een koffietje doen met gezellige mensen. Om de dag af te sluiten ergens uit eten. Ik vind het heerlijk om af en toe even niks te hoeven doen."

Wat is je guilty pleasure?
"Met een zak paprikachips en een ijstheetje op de bank zitten, vind ik niet gek. Daarnaast ben ik dol op ijs. Het liefst iets met karamel."

 / 
			© Robert Prins
			© Robert Prins
			© Robert Prins
			© Robert Prins
© Robert Prins
© Robert Prins
© Robert Prins
© Robert Prins

Hoe zou je jezelf omschrijven?
"Ik ben altijd graag in de weer, vind het lastig om stil te zitten. Verder ben ik heel gedreven en nauwkeurig. Een belangrijke toevoeging daarop is wel dat het mij moet interesseren. Als ik iets niet interessant vind, kan ik ook weleens slordig zijn. De manier hoe ik mijn trainingsschema uitvoer, is een goed voorbeeld van mijn gedrevenheid. Ik voer alle trainingen precies uit zoals het hoort, dus geen minuut korter. Er worden weleens grappen over gemaakt, maar dat kan ik wel hebben."

Wat moet er altijd mee in je koffer op trainingskamp?
"Een powerbank. Ik zit veel op mijn telefoon. Lachend: ik moet natuurlijk wel aan mijn schermtijd denken, dus het kan niet zo zijn dat mijn telefoon tijdens een reis uitvalt. Daarnaast neem ik een aantal standaarddingen mee, zoals een laptop. Daar kijk ik in het buitenland graag series op."

Welke sport(en) naast het schaatsen vind je leuk?
"Wielrennen. Naar de Tour de France kan ik uren kijken. Ik vind het ook leuk om zelf te fietsen. Misschien ben ik iets te zwaar om echt goed te kunnen klimmen, maar ook daar kan ik erg van genieten. Ik heb al veel bergen beklommen in mijn leven. Vooral steile beklimmingen vind ik gaaf. Wat de mooiste was? De Stelvio blijft een prachtige col."

Wat is je favoriete vakantiebestemming?
"Zwitserland. Ik vind het een supermooi land, ben zelf half Zwitsers en heb een Zwitserse vriendin. Die keuze is dus niet zo moeilijk. Toch ga ik in de rustperiode, na het seizoen, het liefst naar een ver land. Japan is een van mijn favoriete bestemmingen. Daar ben ik nu drie jaar achter elkaar geweest. Echter, ik denk dat mijn volgende reis naar Costa Rica gaat."

Wat is de eigenschap van jezelf die je het meest afkeurt?
"Ik zou mezelf wel een control freak willen noemen. Het moet vrijwel altijd volgens mijn draaiboek gaan. Als het niet zo gaat, kan ik heel vervelend worden. Soms zelfs onredelijk."

Wat waardeer je het meest aan je vrienden?
"De meesten schaatsen zelf ook, dus zij weten als geen ander wat erin mij omgaat en wat het topsportleven inhoudt. Kai (Verbij, red) en Michel (Mulder, red.) zijn mijn beste maten. Zij zitten in een andere ploeg, maar dat maakt voor onze vriendschap niet uit. We voelen elkaar goed aan, bijvoorbeeld met grappen. We kunnen urenlang praten en lachen. Dat is top."

Wat is je meest dierbare bezit?
"Mijn gouden WK-medaille. Daar denk ik met veel genoegen aan terug. Die race zal mij altijd bijblijven. Het is niet dat ik iedere dag denk: oh wat is het toch mooi om wereldkampioen te zijn, maar af en toe denk ik er weleens aan terug. Als ik mijn race terugkijk, komt wel meteen het gevoel van: dat wil ik nog wel een keer."

Toch nog één schaatsvraagje: wanneer is jouw seizoen geslaagd?
"Ik zou heel graag mijn wereldtitel willen prolongeren op de 1500 meter. Uiteraard ben ik mezelf ervan bewust dat om dat te doen, ik me eerst zou moeten plaatsen. Het eerste doel is om mezelf te kwalificeren voor de wereldbekers. Ik ga er alles aan doen om het niveau van vorig jaar te halen en te verbeteren. Als dat lukt, is er veel mogelijk."

Gerelateerde updates