Profiel
Cooling-down met Hein Otterspeer: 'Curaçao is de ideale plek om tot rust te komen'

Cooling-down met Hein Otterspeer: 'Curaçao is de ideale plek om tot rust te komen'

In de nieuwe rubriek ‘Cooling-down’ vertellen de schaatsers van Team Jumbo-Visma over hun leven buiten de schaatsbaan. Op die manier leren we ze nog beter kennen. Hein Otterspeer bijt het spits af.

Als je geen schaatser was geweest. Wat zou je dan zijn geworden?
"Ik had al heel snel in mijn hoofd dat ik topschaatser wilde worden. Op het moment dat ik naar de middelbare school ging, was ik daar al mee bezig. Om heel eerlijk te zijn, heb ik nooit verder gekeken. Ik heb altijd de overtuiging gehad dat ik het zou redden en in een commerciële ploeg terecht zou komen. Ik ben blij dat het gelukt is en ik tot op de dag van vandaag het mooiste beroep mag uitoefenen dat er bestaat."

Wat is je grootste passie naast het schaatsen?
"De watersport. Ik vind varen een van de mooiste dingen die er is. Daar ben ik ook mee opgegroeid. Daarnaast wordt onze zoon Sant-Jan steeds groter en kan ik steeds meer dingen met hem doen. Ook daar kan ik erg van genieten. Alles wat snel en hard gaat, vindt hij leuk. Er wordt veel gestoeid in huis. Uiteraard op een vriendschappelijke manier. Hij is nu bijna vier en de laatste tijd gooien we weleens een hengeltje uit voor de deur. Hartstikke leuk."

Waar kun je jou ’s nachts voor wakker maken?
Lachend: "Het liefst word ik 's nachts niet gewekt, maar als ik iets moet kiezen, dan is het waterskiën. Helaas kan ik dat tegenwoordig niet vaak meer doen. Mijn ouders hebben de boot verkocht, omdat we allemaal uit huis zijn. In het verleden heb ik uren, dagen gewaterskied. We namen altijd de boot mee op vakantie. Zelfs bij slecht weer gingen we los. Prachtig."

 / 
			© Robert Prins
			© Stephan Tellier
			© Robert Prins
			© Robert Prins
			© Robert Prins
			© Robert Prins
			© Robert Prins
			© Robert Prins
© Robert Prins
© Stephan Tellier
© Robert Prins
© Robert Prins
© Robert Prins
© Robert Prins
© Robert Prins
© Robert Prins

Heb je een bepaalde vorm van bijgeloof?
"Door de jaren heen heb ik een aantal dingen geprobeerd, maar ik heb gemerkt dat je zo dicht mogelijk bij je taak moet blijven. Zo doe ik mijn warming-up voor een wedstrijd niet met muziek, want dat doe ik voor een training ook niet. Ik benader de trainingen en wedstrijden hetzelfde. Ik houd alles zo simpel mogelijk. Dat werkt voor mij het beste."

Wat is je favoriete vakantiebestemming?
"Curaçao staat hoog op mijn lijstje. Daar ben ik nu zo'n vijf keer geweest. Dat is voor mij de ideale plek om na een zwaar schaatsseizoen even helemaal tot rust te komen en de batterij op te laden."

Wat is je guilty pleasure?
"Ik houd ervan om af en toe een spelletje te spelen op de Xbox. Vooral racespelletjes vind ik geweldig. Nu ik een gezin heb, doe ik dat wel steeds minder. Alleen als de kans zich voordoet, slinger ik hem aan en gaan we racen."

Wat moet er altijd mee in je koffer op trainingskamp?

"Ik neem altijd een soort tennisbal mee. Daar lig ik dagelijks op om de triggerpoints in mijn spieren los te rollen. Zo kun je tijdens de (vlieg)reis de spanning even van je spieren halen. Handig."

Welke sport(en) naast het schaatsen vind je leuk?
"Formule 1 en voetbal. Ik houd van Formule 1-races. Dat probeer ik ook zo goed mogelijk bij te houden. Daarnaast volg ik Ajax intensief. Ik vind het waanzinnig dat ze het zo goed doen. Ik ben altijd al Ajax-supporter geweest. Ajacied word je niet, dat ben je. Afgelopen seizoen hadden ze pech met het mislopen van de Champions League-finale, maar verder was het een geweldig seizoen. Ik heb er echt van genoten. De twee grote sterren (Matthijs de Ligt naar Juventus en Frenkie de Jong naar FC Barcelona, red.) zijn deze zomer vertrokken, maar ik denk dat ze ook met dit team hoge ogen kunnen gooien."

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding?
"Tijd doorbrengen met mijn gezin. Als ik aan het trainen ben, ligt de volledige focus daarop. Thuis vind ik het leuk om dingen met Sant-Jan te doen. We vissen weleens met wat jongens uit de buurt. Dat vindt hij helemaal fantastisch en hoe cliché het ook klinkt: als mijn kind het naar zijn zin heeft, heb ik dat ook. Je bent lekker buiten en daarnaast leert hij om te gaan met anderen. Daarmee sla je twee vliegen in één klap."

			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Wat is de eigenschap van jezelf die je het meest afkeurt?
"Dat zijn er twee: ongeduldig en licht ontvlambaar. Ik kan mezelf vrij snel druk maken om iets. Dat is de aard van het beestje. Natuurlijk probeer ik dat wel te beheersen, zeker in het gezin, maar in het schaatsen lukt dat niet altijd. Ik maak mezelf weleens helemaal gek. Als dat gebeurt, moet je snel bij zinnen komen en met je gevoel dat probleem aanpakken. Hoe groot of hoe klein dat ook is."

Wat is je meest dierbare bezit?
"Mijn gezin. Met z'n drieën kunnen we de hele wereld aan. Zij steunen mij door dik en dun. Als er mensen zijn die de andere kant van de medaille zien, dan zijn zij het. Soms kom ik wat ongelukkig thuis, omdat de training niet goed is gegaan of het lichaam tegenwerkt. Zij staan altijd achter me. Dat is een fijne gedachte."

Toch nog één schaatsvraagje: wanneer is jouw seizoen geslaagd?
"Mijn hoofddoelen zijn de WK afstanden en het WK sprint. Als ik daar van start mag, dan weet ik dat ik in goeden doen ben. Als het lichaam meezit, kan ik voor podiumplekken gaan. Een bronzen en zilveren WK-medaille heb ik al op zak. Het wordt tijd voor meer. Aan het begin van de voorbereiding zat het nog niet echt mee, maar ik merk nu dat ik de smaak te pakken krijg. Ik denk dat als ik deze stijgende lijn doortrek er nog mooie dingen kunnen gebeuren. Ik weet dat ik het kan, dus het is zaak om mijn koppie erbij te houden en in de winter mijn benen te laten spreken."

Tekst: Robert Prins
Foto's: Stephan Tellier

Gerelateerde updates