Profiel
Cooling-down met Carlijn Achtereekte: 'Ben dol op Italiaans schepijs'

Cooling-down met Carlijn Achtereekte: 'Ben dol op Italiaans schepijs'

In de rubriek ‘Cooling-down’ vertellen de schaatsers van Team Jumbo-Visma over hun leven buiten de schaatsbaan. Op die manier leren we ze nog beter kennen. Deze week spreken we met regerend olympisch kampioene Carlijn Achtereekte, die met haar ploeggenoten op trainingskamp is in het Italiaanse Cecina.

Als je geen schaatsster was geweest. Wat zou je dan zijn geworden?
"Dan zou ik al bezig zijn met een maatschappelijke carrière. Toen ik klein was, heb ik altijd geroepen dat ik kraamverzorgster wilde worden. Ik vind het geweldig om te zien hoe die kleine wezentjes ter wereld komen. Ik zou het mooi vinden om daar een kleine bijdrage aan te kunnen leveren."

Waar kun je jou ’s nachts voor wakker maken?
"Toetjes. Ik ben dol op Italiaans schepijs, dus ik ben hier helemaal op mijn plek, haha."

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding?
"Als topsporter ben je veel weg, dus ik vind het af en toe fijn om wat leuks te doen met mijn familie of vriendinnen. Natuurlijk is het lastig om veel van huis te zijn. Vroeger had ik ook weleens heimwee, maar je leert er door de jaren heen mee omgaan. Ik ben een sociaaldier en heb een vaste vriendinnengroep die mij altijd steunt. Zij accepteren mijn levensstijl en begrijpen dat ik niet overal bij kan zijn. Dat is fijn."

Wat is je favoriete gerecht?
"Lastig. Ik ben gek op lekker eten, dus ik zou een hoop dingen kunnen zeggen. Als ik iets moet kiezen, ga ik voor Surinaamse roti. Uiteraard met tzatzikisaus. In het verleden kocht ik vaak pakjes, maar tegenwoordig maak ik het zelf. Zo lekker!"

Dit bericht bekijken op Instagram

Familie💛🌻

Een bericht gedeeld door Carlijn Achtereekte (@carlijnachtereekte) op

Wat is je meest dierbare bezit?
"Mijn familie. Verdriet en leed die je meemaakt, kun je met hen delen. Zij zijn de eersten die voor je klaarstaan in periodes dat je het moeilijk hebt. Mijn vader is er altijd voor me als het moet. De band met mijn vader, zijn vriendin en mijn twee broertjes is erg hecht, dat komt natuurlijk ook door wat we allemaal hebben meegemaakt (Carlijns moeder overleed in 2006, red.). Ik hoef maar te bellen en dan zijn ze er voor me. Ik zou niet zonder ze kunnen."

Heb je een bepaalde vorm van bijgeloof?
"Niet echt. Ik heb wel een soort protocol dat ik vrijwel altijd tot in de puntjes uitvoer voor een wedstrijd. Het is niet dat ik in de stress schiet als het niet helemaal volgens dat schema gaat. Wel hecht ik veel waarde aan een zekere structuur. Als ik vroeger hard had gereden in een bepaalde sportbeha moest die iedere wedstrijd aan, maar daar ben ik vanaf gestapt. Ook had ik in het verleden altijd een kettinkje om die van mijn moeder is geweest en eentje met een hartje met daarin een foto van haar. Die moesten om, omdat ik dacht: als ik ze niet draag, rijd ik niet hard. Ook die gedachte heb ik laten varen. Wat ik nu nog doe als een wedstrijd goed gaat in een bepaald pak, dan nummer ik die en blijf ik daarin rijden. Lachend: Als ik er zo over nadenk, heb ik eigenlijk best wat trekjes."

Hoe ziet jouw ideale rustdag eruit?
"Het liefst zie ik mezelf met mooi weer op een strandstoel liggen. Een boek of wat muziek erbij en af en toe een koffietje. Gewoon lekker chillen. Als afsluiter lekker eten met gezellige mensen."

Wat is je guilty pleasure?
"Cookie-ijs van Magnum. Die moet je uit de vriezer halen, tien minuten laten staan en vervolgens cracken. Dan zit de hele buiten- en bovenkant vol met witte chocola. De binnenkant is gevuld met stracciatella-ijs. Waanzinnig."

Dit bericht bekijken op Instagram

25 years of friendship 💕#julliezijngoudwaard

Een bericht gedeeld door Carlijn Achtereekte (@carlijnachtereekte) op

Hoe zou je jezelf omschrijven?
"Sociaal, lief, zorgzaam. Daarnaast ben ik een vechtertje. Ik geef niet snel op. Dat blijkt wel uit het verloop van mijn schaatscarrière. Ik heb een flink aantal ploegen en coaches versleten. Regelmatig kreeg ik te horen dat ik niet goed genoeg was en beter wat anders kon gaan doen. Zelf heb ik altijd het geloof gehouden dat er meer in zat. Uit die gedachte heb ik kracht geput en dat is ook de reden dat ik nu nog schaats. Als ik erop terugkijk, is het mooi dat ik mijn plekje heb weten te vinden en heb laten zien wat ik waard ben. Ik ben iemand die niet graag op de voorgrond staat. Misschien vat dit het wel goed samen: ik ben een underdog, die af en toe extreme uitschieters heeft. Mijn olympische titel is daar een goed voorbeeld van."

Wat is je favoriete vakantiebestemming?
"Portugal. Daar ben ik nu twee keer geweest. Het land heeft eigenlijk alles: lekker weer, goed eten en een mooie kustlijn. Als ik ergens een vakantiehuisje zou willen kopen, zou het daar zijn."

Wat is de eigenschap van jezelf die je het meest afkeurt?
"Het feit dat ik heel veel met mezelf bezig ben. Als topsporter moet je op sommige momenten egoïstisch zijn. Ik heb dat echt moeten leren, want vroeger was ik niet zo. Ik kreeg vaak het verwijt dat ik te lief was en niet voor mezelf opkwam. Het is een eigenschap die hoort bij het topsportleven, maar ik ben er niet altijd trots op. Hier op trainingskamp heb ik er geen last van, want al mijn ploeggenoten leven zo, maar thuis bij familie en vrienden is dat anders. Ik hoop dat die eigenschap snel verdwijnt als ik gestopt ben met schaatsen."

Wat waardeer je het meest aan je vriendinnen?
"Dat ze mij door dik en dun steunen en altijd blijven volgen. Waar ik ook naartoe ga of wat voor beslissing ik maak. Het maakt ze niks uit. Ik kan soms niet bij bruiloften zijn, maar dat begrijpen ze. Met mijn vriendinnengroep heb ik goud in handen. We hebben een onvoorwaardelijke vriendschap. Ik hoop dat die nooit stukgaat, maar daar ben ik niet zo bang voor. Als ze dit allemaal al van mij kunnen waarderen, dan gaat dat in de toekomst ook zeker goed. Daar ben ik van overtuigd. We hebben een hele bijzondere chemie."

Dit bericht bekijken op Instagram

Talk to the hand 💁‍♀️

Een bericht gedeeld door Carlijn Achtereekte (@carlijnachtereekte) op

Toch nog één schaatsvraagje: wanneer is jouw seizoen geslaagd?
"Met een wereldtitel. Het liefst in een wereldrecord. Of dat op de drie of de vijf kilometer is, maakt niet uit. Ik kan moeilijk kiezen tussen die afstanden, zou het allebei fantastisch vinden. De 5000 meter zit wat dieper, omdat ik op die afstand in 2015 een zilveren medaille bemachtigde en dat niveau daarna tot afgelopen jaar niet meer heb benaderd. Toch zou het ook geweldig zijn om na de olympische titel ook een WK-titel op de 3000 meter te veroveren. Natuurlijk zal ik er hard voor moeten knokken, maar als ik deze lijn vasthoud, zijn er mooie dingen mogelijk. Ik heb vertrouwen in het aankomende seizoen."

Gerelateerde updates