Shop
Cooling-down met Antoinette de Jong: 'Ben dol op snelheid'

Cooling-down met Antoinette de Jong: 'Ben dol op snelheid'

In de rubriek 'Cooling-down' vertellen de schaatsers van Team Jumbo-Visma over hun leven buiten de schaatsbaan. Op die manier leren we ze nog beter kennen. Dit keer is het de beurt aan Antoinette de Jong, die vanaf vrijdag in actie komt op het World Cup Kwalificatie Toernooi in Thialf.

Als je geen schaatsster was geweest. Wat zou je dan zijn geworden?
"Springruiter. Ik vind de paardensport geweldig en ben dol op paarden. Ik ben ermee opgegroeid. Op mijn vierde kreeg ik een kleine pony, waarmee ik veel wedstrijden heb gewonnen. Ik heb op een gegeven moment moeten kiezen tussen de paardensport en het schaatsen. Het was een hele lastige keuze, maar ik heb uiteindelijk voor het schaatsen gekozen, omdat daar een bepaalde periode aan verbonden is als je het op hoog niveau wil doen. Paardrijden kan ik na mijn carrière, als ik een jaar of 35 of 36 ben, altijd nog oppakken. Natuurlijk vind ik het nog weleens lastig als ik terugdenk aan die beslissing, bijvoorbeeld als ik de paarden bij mijn ouders in het land zie staan, maar ik heb er geen spijt van."

Waar kun je jou ’s nachts voor wakker maken?
Lachend: "Niet voor een dopingcontrole in ieder geval. Voor sushi kun je mij daarentegen altijd wekken. Dat zou ik ieder moment van de dag wel kunnen eten. Heerlijk."

Wat is je grootste passie naast het schaatsen?
"Dan kom ik toch weer uit bij de paarden. Dat is iets wat ik onwijs leuk vind en waar ik al mijn hele leven mee bezig ben. Het is een soort van uitlaatklep. Als ik bij mijn ouders ben, kan ik urenlang met de paarden zijn en kom ik helemaal tot rust. Dat is prettig, want in het winterseizoen ben ik veel aan het reizen, is het vaak erg druk en zijn er veel mensen die iets van mij willen."

Wat is je guilty pleasure?
"Love Island kijken. Dat vind ik een grappig programma. Ik denk weleens: waarom zou je in godsnaam aan zoiets meedoen?"

Welke sport(en) naast het schaatsen vind je leuk?
"Paardensport en Formule 1. Ik vond het erg leuk om mee te doen aan de Jumbo Racedagen, want ik ben dol op snelheid. Als mijn vader vroeger een nieuwe auto kreeg, gingen mijn moeder en ik die altijd even uittesten. Dat is toch leuk?"

Wat is je meest dierbare bezit?
"Mijn familie en mijn vriend Coen. Ik zie hem de laatste tijd erg veel, we hebben het leuk samen. Als ik niet op trainingskamp ben, zie ik mijn ouders drie of vier keer per week. Daarnaast ga ik, als ik in Nederland ben, minimaal één keer per week langs bij mijn opa en oma. Iedere zondag ben ik daar te vinden. Ik vind het belangrijk dat ik ze veel zie zolang ze er nog zijn. Ze betekenen veel voor mij. Als ik op trainingskamp ga, wil ik ze ook altijd gedag hebben gezegd. Je weet namelijk nooit wat er gebeurt."

Heb je een bepaalde vorm van bijgeloof?
"Nee. Ik heb bij sommige dingen wel een bepaald gevoel en volg richting de wedstrijden een vast protocol, maar meer niet. Ik geloof ook niet in dagen als vrijdag de dertiende."

Hoe ziet jouw ideale rustdag eruit?
"Als ik thuis ben, vind ik het leuk om iets te doen met mijn vriend. Vaak de dingen die je niet kunt doen tijdens een drukke trainingsdag. Daarnaast gebruik ik mijn zondagen, die vaak een rustdag zijn, als opruimdag. Op die manier begin je goed en fris aan een nieuwe week. Dat vind ik belangrijk."

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
"Coen kwam een paar dagen langs bij het trainingskamp in Inzell en toen hij weer wegging, had ik het even lastig. Ik vind het moeilijk om afscheid te nemen van mensen."

Wat is jouw levensmotto?
"Carpe diem, oftewel: pluk de dag. Je moet genieten van de dingen die gebeuren en niet alleen maar denken aan morgen. Ik vind dat sommige mensen onvoldoende stilstaan bij de mooie momenten en te weinig genieten van wat ze meemaken. Je kunt je leven niet plannen. Sommige dingen gebeuren gewoon. Dat maakt het ook wel weer leuk. Ik zou er niet aan moeten denken dat we nu allemaal al weten wat er de rest van ons leven gaat gebeuren. Dan is niks meer speciaal." Antoinette begint te lachen en zegt dan: "Ik leef mijn leven, zoals ik dat wil, haha. Je bent de regisseur van je eigen leven en jij moet het speciaal maken."

Wat is de eigenschap die je van jezelf het meest afkeurt?
"Dat ik soms heel ongeduldig ben, slecht tegen mijn verlies kan en mezelf in sommige gevallen iets te snel wegcijfer. Dat laatste kan zowel positief als negatief zijn. Ik kan mezelf soms compleet wegcijferen, waardoor ik mezelf vergeet. Je moet in sommige gevallen ook aan jezelf denken."

Wat is je favoriete vakantiebestemming?
"Waar ik ooit nog heen wil, is Zuid-Afrika. Een rondreis door dat land maken, lijkt me fantastisch. Ik ben dol op dieren en daar kun je ze zien zoals het hoort te zijn. Daar leven ze nog in de vrije natuur. Daarnaast wil ik ooit nog met een camper door een groot deel van Amerika reizen. Van de plekken waar ik al geweest ben, staat Curaçao boven aan mijn lijstje."

Dit bericht bekijken op Instagram

Life is a question and how we live it is our answer ❤️

Een bericht gedeeld door Antoinette de Jong (@_antoinettedejong) op

Wat is jouw grootste angst?
"Het verlies van dierbaren. Om eerlijk te zijn, ben ik wel een beetje bang voor de dood. Ik wil de belangrijke mensen om mij heen geen verdriet doen. Als het leven van iemand ophoudt, zie je diegene nooit meer. Ik moet er niet aan denken dat ik mensen kwijtraak van wie ik heel veel houd."

Wat waardeer je het meest aan je vrienden?
"Dat als ik ze nodig heb, ze er altijd voor mij zijn. Andersom geldt dat ook. Ik heb niet heel veel échte vrienden, maar wel een aantal hele speciale."

Hoe zou je jezelf omschrijven?
"Voor de mensen die dicht bij mij staan, ben ik heel lief en zorgzaam. Daarnaast sta ik positief in het leven en ben ik competitief ingesteld."

Toch nog één schaatsvraagje: wanneer is jouw seizoen geslaagd?
"Als ik wereldkampioen word op de 3000 meter. Dat is het grote doel, maar ik ben tevreden als ik het uiterste eruit heb gehaald wat erin zit en het beter doe dan vorig jaar."

Gerelateerde updates