Profiel
Cooling-down met Patrick Roest: 'Handschoentjes zijn vorm van bijgeloof geworden'

Cooling-down met Patrick Roest: 'Handschoentjes zijn vorm van bijgeloof geworden'

In de rubriek 'Cooling-down' vertellen de schaatsers van Team Jumbo-Visma over hun leven buiten de schaatsbaan. Op die manier leren we ze nog beter kennen. Deze week spreken we met Patrick Roest, die afgelopen weekend het schaatsseizoen uitstekend begon door tijdens het NK Clubs zijn eigen baanrecord op de 3000 meter aan te scherpen: 3.38,17 (was 3.38,71).

Als je geen schaatser was geweest. Wat zou je dan zijn geworden?
"Waarschijnlijk was ik dan werkzaam geweest op de boerderij. Ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen. Tijdens rustige periodes ben ik al regelmatig op de boerderij van mijn ouders te vinden. Ik vind het mooi om ze een beetje te helpen. Wat ik dan doe? Net wat er moet gebeuren, bijvoorbeeld gras of gier rijden. Dat hangt van de periode van het jaar en het weer af."

Waar kun je jou ’s nachts voor wakker maken?
"Als je 's nachts met een pizzaatje naast mijn bed staat, kun je mij altijd wakker maken. Heerlijk."

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding?
"Op rustdagen vind ik het mooi om een beetje te gamen. Soms tegen mijn ploeggenoot Chris (Huizinga, red.). In tafelvoetbal ben ik echt een meester. Dat is iets wat we iedere avond doen als we op trainingskamp zijn in Collalbo. Het gaat er dan bij vlagen erg fanatiek aan toe."

Wat moet er altijd mee in je koffer op trainingskamp?
"Ik neem eerlijk gezegd geen bijzondere dingen mee op trainingskamp. Het zijn voornamelijk de essentiële dingen die je nodig hebt, zoals schaatsen, fietskleren en skeelers."

Wat is je meest dierbare bezit?
"Mijn olympische zilveren medaille. Hij ligt in mijn kamer op de boerderij. Of ik nog vaak terugdenk aan die race? Nee, eigenlijk niet. Het blijft natuurlijk wel een bijzondere race. Helemaal als ik terugdenk aan het proces dat eraan voorafging. Het seizoen begon niet vlekkeloos met een gebroken arm. Vervolgens wist ik mij net aan te plaatsen voor de Olympisch Spelen. Als je dan twee maanden later een zilveren (1500 meter, red.) en een bronzen (ploegenachtervolging, red.) medaille verovert, is dat erg lekker. Soms heb ik het er nog over met mijn ouders, zus en broertje, omdat zij erbij waren die periode. Het was een geweldige ervaring. Toch zijn er ook al een hoop andere mooie dingen gebeurd in mijn schaatscarrière, bijvoorbeeld mijn twee wereldtitels allround. Ook daar denk ik met veel genoegen aan terug."

Heb je een bepaalde vorm van bijgeloof?
"Iedere wedstrijd draag ik mijn zilveren handschoentjes. Dat is misschien een bepaalde vorm van bijgeloof geworden, omdat ik ze al zo veel jaar draag. Ik ben er op mijn vijftiende, als B-junior, mee begonnen. Sommigen noemen het Michael Jackson-handschoenen, maar dat is niet waarom ik ze heb. Ik draag ze ook helemaal niet om op te vallen, want dat past niet bij mij. Ik vind ze gewoon mooi."

Hoe ziet jouw ideale rustdag eruit?
"Natuurlijk lekker lang op bed liggen. Vervolgens een beetje tafelvoetballen of poolen. Daarnaast houd ik ervan om op zulke dagen een serietje te kijken. We trainen natuurlijk hard, dus het is weleens lekker om even helemaal niks te hoeven."

Hoe zou je jezelf omschrijven?
"Dat vind ik lastig om te zeggen. Ik denk dat ik vrij rustig ben, heb geen grote mond. Lachend: misschien alleen tegen Chris, want die kan ik hebben, haha. Daarnaast ben ik een vrij sociaal type. Ik heb vrijwel nooit ruzie."

Wat is je favoriete vakantiebestemming?
"Om eerlijk te zijn, ben ik het liefst thuis op de boerderij in Lekkerkerk. Door het schaatsen zijn we erg vaak van huis, dus het is lekker om ook af en toe even thuis te zijn. De laatste twee jaar ben ik naar Noorwegen op vakantie geweest. Daar wonen mijn zus en haar Noorse vriend."

Wat is de eigenschap van jezelf die je het meest afkeurt?
"Ik kan slecht tegen mijn verlies. Als ik bijvoorbeeld een potje FIFA speel en het gaat niet zoals ik wil, dan ligt het aan het spel, haha. Deze week speelde ik een potje tafelvoetbal met Chris. Toen lag het aan zijn kant, dus toen zijn we van kant gewisseld, maar toen was het nog niet goed."

Wat waardeer je het meest aan je vrienden?
"Dat ze mij door dik en dun steunen en er altijd voor me zijn. Ik vind het mooi dat ze regelmatig bij mijn schaatswedstrijden komen kijken, want in de winter zie je ze tussendoor niet zo vaak. De meeste vrienden komen uit de Lekstreek. Dit seizoen willen ze naar het WK allround in Hamar komen. De voorbereidingen op die reis zijn al in volle gang. Afgelopen jaar zijn ze ook in Inzell bij me geweest tijdens het WK afstanden. Echt leuk!"

Wat is jouw grootste angst?
"Het schaatsen is alles voor me. Als ik dat niet meer zou kunnen doen, zou ik dat heel erg vinden. Daarnaast is het verliezen van dierbaren iets waar ik angst voor zou kunnen hebben."

Van welke atleet uit een andere sport kun jij genieten?
"Van Formule 1-coureur Max Verstappen en voetballer Lionel Messi. Het is mooi om te zien dat heel Nederland achter Verstappen staat. Hij is natuurlijk de enige Nederlander in de koningsklasse van de autosport. Zijn manier van racen fascineert mij. Zijn inhaalacties maken het racen mooier en de sport zelf iets minder saai dan de jaren ervoor. Voor zijn komst was het erg vaak een optocht, zonder spanning."

Wat was de eerste prijs die je won?
"Ik werd Zuid-Hollands kampioen in de marathon. Ik kan mij die dag nog goed herinneren, omdat ik best zenuwachtig was. Het was voor het eerst dat ik meedeed aan een Zuid-Hollands kampioenschap. Daarnaast was het een marathon en dat deed ik eigenlijk nooit. Was toen al erg gefocust op de langebaan. Ik wilde die dag zo graag winnen, dat ik vrijwel de hele race op kop ging rijden, omdat ik niemand wilde laten ontsnappen. Een mooie ervaring."

Wat is je favoriete ijsbaan?
"Thialf. Daar trainen wij altijd en het ijs is erg goed. Ook is het daar vaak niet zo druk als bijvoorbeeld hier in Inzell."

Toch nog één schaatsvraagje: wanneer is jouw seizoen geslaagd?
"Als ik in Hamar mijn wereldtitel allround weet te verdedigen. Het zou mooi zijn als daar nog wat bijkomt, bijvoorbeeld een afstandswereldtitel in Salt Lake City. We gaan het zien. Ik heb in ieder geval veel zin in het nieuwe schaatsseizoen, dat afgelopen weekend tijdens het NK Clubs al goed begon met mijn baanrecord op de 3000 meter."

Headerfoto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates