Shop
Cooling-down met Chris Huizinga: 'Luister veel Spaanstalige muziek'

Cooling-down met Chris Huizinga: 'Luister veel Spaanstalige muziek'

In de rubriek 'Cooling-down' vertellen de schaatsers van Team Jumbo-Visma over hun leven buiten de schaatsbaan. Op die manier leren we ze nog beter kennen. Deze week is het de beurt aan Chris Huizinga, die afgelopen seizoen een bronzen medaille veroverde op het NK allround.

Als je geen schaatser was geweest. Wat zou je dan zijn geworden?
"Dan zou ik in het skeeleren zijn gebleven. Dat is iets wat ik heel leuk vind en het ging erg goed, maar uiteindelijk heb ik toch gekozen voor het schaatsen."

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding?
"Een bakkie doen met maten. Dat vind ik altijd chill. Het is niet zo dat ik bepaalde hobby’s heb naast het schaatsen."

Wat moet er altijd mee in de koffer op trainingskamp?
"Materiaal voor het fietsen. We zitten tijdens een trainingskamp vaak vele uren op de fiets, dus het is cruciaal om alles bij te hebben. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat mijn batterij leeg is en ik niet meer kan schakelen. Ik neem eerlijk gezegd niet zo veel bijzondere dingen mee op kamp. Voornamelijk kleren en bijvoorbeeld Vifit-producten. Naar Cecina had ik mijn laptop meegenomen, maar in tien dagen tijd heb ik hem totaal niet gebruikt."

Wat is je favoriete gerecht?
"Ik ben dol op stamppot boerenkool met spekjes en worst. Dat doet mij denken aan thuis. Als mijn moeder het maakt, is het altijd lekker."

Wat is je meest dierbare bezit?
"Op dit moment mijn schaatsen. Ik heb geen hele dure dingen. Ik rijd een mooie auto (Mercedes A180) en fiets (Bianchi) van de ploeg. De schaatsen zijn echt van mij en cruciaal voor het uitoefenen van mijn beroep, dus daar ben ik erg zuinig op."

Welke sport naast het schaatsen vind je leuk?
"Voetbal. Het is niet dat ik een diehard fan ben, maar als ik een club moet kiezen, ga ik voor Ajax. Ik vind het mooi om te zien dat ze de laatste maanden zo goed presteren. Vaak ook nog met verzorgd voetbal. Daarnaast volg ik het Nederlands elftal op de voet. Begin deze maand speelden ze een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland. Wij zaten toen in Cecina en hebben die wedstrijd in de hotellobby met een grote groep gekeken. In het buitenland volg ik de verrichtingen van Juventus. Helemaal nu voormalig Ajax-speler Matthijs de Ligt ernaartoe is gegaan. Een Nederlands tintje bij zo’n grote buitenlandse club maakt het toch wat leuker."

Heb je een bepaalde vorm van bijgeloof?
"Nee, eigenlijk niet. Ik doe vaak een beetje hetzelfde, heb een vast protocol dat ik afwerk voor een wedstrijd."

Hoe ziet jouw ideale rustdag eruit?
"Uitslapen tot tien uur, half elf. Vervolgens ontbijten en een beetje gamen of Netflixen. Ook houd ik ervan om een bakkie te doen met vrienden. Op maandag en vrijdag kijk ik graag naar Veronica Inside. We trainen hard, maar het is ook weleens lekker om even helemaal niks te hoeven doen."

Hoe zou je jezelf omschrijven?
"Ik denk dat ik redelijk sociaal ben. Verder ben ik vaak gezellig, maar ik kan ook weleens vervelend zijn, haha. Ik houd wel van een dolletje op zijn tijd."

Wat is je favoriete vakantiebestemming?
"Colombia. Een aantal jaar geleden heb ik voor het skeeleren zes maanden in de hoofdstad Bogota gewoond. Een hele mooie ervaring, die ik niet snel meer vergeet."

Wat is de eigenschap van jezelf die je het meest afkeurt?
"Ik heb de neiging om soms te veel te willen doen. Als ik terugkijk op de afgelopen twee seizoenen denk ik dat ik op bepaalde momenten eerder aan de bel had moeten trekken. Het is soms zo verleidelijk om tijdens een training hard op kop te fietsen. Op dat moment is het leuk en lach je erom, maar als je twee dagen later niks meer kunt, denk je: wat heb ik gedaan? Jac (Orie, red.) moet mij eerder afremmen dan aansporen."

Wat waardeer je het meest aan je vrienden?
"Dat ze eerlijk zijn en we elkaar kunnen vertrouwen. Aan echt goede vrienden vertel je soms dingen die anderen niet hoeven te weten. Je moet het gevoel hebben dat ze je niet bedriegen. Dat is het belangrijkste."

Van welke atleet uit een andere sport kun jij genieten?
"Cristiano Ronaldo. Veel mensen hebben het altijd over wie er beter is: Ronaldo of Lionel Messi? Beiden hebben de afgelopen tien, vijftien jaar het voetbal gedomineerd. Als je het mij vraagt, heeft Ronaldo iets minder talent, maar is hij door hard werken een wereldvoetballer geworden. Daar heb ik bewondering voor. Daarnaast is hij op zijn leeftijd (34, red.) nog altijd ontzettend fit. Dat vind ik knap."

Welk nummer staat er bovenaan in je favoriete playlist?
"Ik luister veel Spaanstalige muziek. Het is niet dat ik een favoriet nummertje heb op dit moment. Daarnaast kan ik genieten van hiphop."

Toch nog één schaatsvraagje: wanneer is jouw seizoen geslaagd?
"Als ik mij weet te plaatsen voor de World Cups is mijn seizoen zeker al deels geslaagd, maar ik heb vorig seizoen deelgenomen aan het onderdeel Mass Start op het WK en dat wil ik dit jaar weer doen. Het belangrijkste doel is om mijn persoonlijke records weer aan te scherpen en een stap te zetten in mijn ontwikkeling. Het seizoen staat op het punt van beginnen en ik kijk ernaar uit."

Gerelateerde updates