Shop
Talenten Jumbo-Visma Development Team schitteren in Tour de l’Avenir op hoogste internationale jongerenpodium

Talenten Jumbo-Visma Development Team schitteren in Tour de l’Avenir op hoogste internationale jongerenpodium

Wie vorige week de Tour de l’Avenir heeft gevolgd zag de renners van Jumbo-Visma Development Team meedoen in de voorste gelederen. In een veld van internationale beloftentoppers hielden de jongelingen zich namens hun landenteams meer dan goed staande en werden er verschillende successen behaald.

Twee profrenners van Team Jumbo-Visma en vijf renners van Jumbo-Visma Development Team stonden aan het vertrek van de Ronde van de Toekomst. Namens Nederland gaven Tim van Dijke, Loe van Belle en Rick Pluimers acte de présence. Michel Hessmann was onderdeel van de Duitse selectie, terwijl de toekomstige profs Johannes Staune-Mittet en Per Strand Hagenes Noorwegen vertegenwoordigden. Derdejaars belofte Archie Ryan reed in het groene tenue van Ierland.

De gele leiderstrui hing na de eerste ploegentijdrit om de schouders van Van Belle, nadat Nederland de proloog wist te winnen. Hessmann won met Duitsland de tweede ploegentijdrit en mocht vervolgens drie dagen lang in het geel rijden. In het slotweekend lieten de in nationale tricots gehulde geel-zwarte mannen zien met de besten mee te kunnen in het hooggebergte. Dat resulteerde in aankomstplaats Villaroger in vier toptiennoteringen in het algemeen klassement.

Voor Head of Development Robbert de Groot was het een interessante wedstrijd om te volgen. “Een wedstrijd van tien dagen is redelijk uniek voor de beloftencategorie. De Tour de l’Avenir is een mooie mix van onderdelen. Met ploegentijdritten en etappes op veel verschillende terreinen was het een gevarieerd pakket voor renners om te leren, beter te worden en zich te tonen. Het verleden heeft ons geleerd dat renners die zich laten zien in deze wedstrijd, vaak later iets te zoeken hebben in de World Tour. Daarom was het mooi om te zien dat we veel jongens aan de start hadden en dat ze goed presteerden. Dat zijn goede vooruitzichten voor ons en de renners zelf.”

De Groot schat de prestaties van zijn pupillen dan ook op waarde. “Van Johannes en Archie hadden we deze prestaties min of meer verwacht. Het is ook bijna een must voor dit soort type renners en mede daarom hebben we ze ook in onze ploeg. Die verwachting hebben ze waargemaakt en daar zijn we erg blij mee. Ik denk dat Michel boven zichzelf is uitgestegen. Met name de laatste twee dagen heeft hij een uitmuntende prestatie geleverd in het hooggebergte. Dat hij dit kan geeft aan dat profkoersen die hij in de benen heeft hem veel hebben gebracht. Deze Tour de l’Avenir is een mooie opsteker voor Michel.”

“De negende plek in het eindklassement is natuurlijk erg mooi voor Loe”, vervolgt De Groot. “Maar de manier waarop hij die toptiennotering heeft bewerkstelligd, spreekt me nog meer aan. Loe zat altijd voorin, heeft veel aangevallen en assertief gekoerst. Dat resulteerde onder meer in een tweede plek in etappe 6. Daarnaast heeft hij een belangrijk aandeel gehad binnen de Nederlandse ploeg en gewoon een ontzettend sterke koers gereden.”

"Voor ons is het fijn dat we de bevestiging krijgen dat onze manier van werken leidt tot deze internationale prestaties."

Robbert de Groot

Volgens De Groot heeft de Tour de l’Avenir laten zien dat Team Jumbo-Visma in staat is met veel jonge renners een hoog niveau te halen. “Als je puur kijkt naar de cijfers is vier van de zeven jongens in de top tien van het klassement erg goed. Dat laat zien dat we goed met onze renners werken. Voor ons is het fijn dat we de bevestiging krijgen dat onze manier van werken leidt tot deze internationale prestaties. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering en daar blijven we de komende jaren stappen in zetten. Wie weet worden er in de toekomst dan meer etappes gewonnen of wellicht zelfs het eindklassement. Dat zou een mooie volgende stap zijn.”

Uiteraard heeft De Groot ook oog voor de jongens die niet in de top van het klassement eindigden, maar wel een goede Ronde van de Toekomst reden. “Rick heeft heel degelijk gepresteerd en een belangrijke rol gespeeld in de kansen die zijn Nederlandse teamgenoten hebben gekregen. Tim heeft een onfortuinlijke valpartij gehad en moest daardoor de strijd staken. Dat is erg jammer voor hem. Per zijn prestatie was wellicht niet altijd zichtbaar in de uitslag, maar hij heeft ontzettend veel betekend voor de Noorse ploeg en met name voor Johannes. Hij was er bijna altijd op de belangrijke momenten en in de finale. Voor een eerstejaars belofte is dat heel knap. Het is mooi om te zien hoe hij zich heeft ontwikkeld. Van deze tien koersdagen wordt hij beter.”

“Het was een opvallende week in de positieve zin van het woord. Niet alleen mooie resultaten, maar ook knappe prestaties. Daar kunnen we zeker mee verder”, ziet De Groot de toekomst rooskleurig in.

Gerelateerde updates