Profiel
Tom Dumoulin: “De motivatie is terug om er weer vol voor te gaan”

Tom Dumoulin: “De motivatie is terug om er weer vol voor te gaan”

Door een aanhoudende knieblessure, een parasiet en de coronacrisis heeft Tom Dumoulin een jaar niet kunnen koersen. De winnaar van de Giro d’Italia van 2017 en één van de kopmannen van Team Jumbo-Visma voor de komende Tour de France, ziet de toekomst echter met veel vertrouwen tegemoet. Dat vertelde de 29-jarige Limburger in de Nederlandse Talkshow M van Margriet van der Linden.

“In 2017 won ik de Giro d’Italia en werd ik wereldkampioen tijdrijden. 2018 was met een tweede plaats in de Giro en de Tour ook succesvol, maar in 2019 liep het mis. Ik had gehoopt de volgende stap te kunnen gaan zetten door ooit of misschien dat jaar al de Tour de France te winnen. Ik startte weer in de Giro d’Italia, maar in de vierde etappe ging het goed mis. Ik kwam hard ten val en ik liep een lelijke knieblessure op. Dat heeft er toen mentaal wel ingehakt.”

Dumoulin kijkt niet meer om, maar naar de toekomst. “Het was geen gemakkelijke periode, maar ik dacht: hoe kruip ik als topsporter uit een dal? Hoe toon ik veerkracht? Het afgelopen jaar heb ik daar veel tijd voor gehad om over na te denken. Toen ben ik tot het besef gekomen dat ik het wielrennen gewoon heel erg leuk vind. Ook kwam ik tot het besef dat ik het spelletje miste en dat ik het leuk vind om gewoon op de fiets te zitten en één te zijn met de natuur. Ook besefte ik weer hoe leuk ik het vind om wedstrijden te rijden en om te winnen. Om anderen te verslaan. Het hele oerdriftachtige verhaal dat in wedstrijden bij mij naar voren komt. Dat is vaak geen mooie kant van mij, maar een kant die ik als topsporter vaak omarm. En ik haal er ook veel energie uit. Het afgelopen jaar heeft mij vooral veel rust gebracht. Ik heb over heel veel dingen kunnen nadenken en heb weer kunnen genieten van de simpele dingen. Als topsporter ben je altijd bezig met het volgende doel. De ambitie en de drive naar voren heb je nodig om weer een volgende prestatie neer te zetten. Dus het geeft mij zeker weer de energie om het te gaan proberen en er weer vol voor te gaan in de toekomst.”

"Als topsporter ben je altijd bezig met het volgende doel. Ik heb weer de energie om het te proberen en er vol voor te gaan."

Tom Dumoulin

Dumoulin deelt bij Team Jumbo-Visma het kopmanschap met Primoz Roglic en Steven Kruijswijk. Een rol waarin de Limburger zich kan vinden. “Bij Sunweb was ik inderdaad in heel veel wedstrijden de absolute kopman. De hele ploeg reed in dienst van mij. En nu bij Team Jumbo-Visma en zeker in de komende Tour de France, als die verreden gaat worden, gaan we er met drie kopmannen naar toe. Ik vind dat heel fijn. En ik was daar ook naar op zoek. Bij Sunweb was het bij tijd en wijle heel moeilijk om de druk te dragen van een hele ploeg die alleen in dienst van mij reed. Dus deze nieuwe situatie vind ik heel mooi. Ik krijg de kans om mij te bewijzen. De kans dat als ik goed genoeg ben er voor mij gereden gaat worden. Maar ook dat als ik niet goed genoeg ben, ik in dienst van anderen moet rijden. En dat is een afspraak die we samen gemaakt hebben en waar ik ook volledig achter sta.”

Zoals het er nu naar uitziet, gaat het seizoen in augustus weer beginnen. Het grote hoofddoel van Team Jumbo-Visma en Tom Dumoulin is de Tour de France die op 29 augustus in Nice van start gaat. “We moeten overal rekening mee houden. Ook dat het niet doorgaat dit jaar. Maar vooralsnog ziet het ernaar uit dat we over twee maanden weer kunnen koersen. Ons grote doel is de Tour de France winnen. Mijn hoop is om de Tour de France te winnen. Dus daar gaan we dan ook voor.”

Gerelateerde updates