Shop
Team Jumbo-Visma zet verder in op ontwikkeling én sportief succes

Team Jumbo-Visma zet verder in op ontwikkeling én sportief succes

Niet zoals gepland vlak voor kerst bij Move aan het Stadionplein in Amsterdam, maar tijdens een trainingskamp in Alicante heeft Team Jumbo-Visma vandaag de renners van het World Team voorgesteld.

Het coronaspook werd met die verplaatsing nauwelijks afgehouden, want mede door alle strikte maatregelen was de formatie die zich aan de media en via een livestream aan de rest van de wereld presenteerde ook in Spanje niet compleet. Dat weerhield de ploeg van manager Richard Plugge er niet van om nog even met trots terug te kijken op 2021 en bovenal reikhalzend vooruit te kijken naar het aankomende wielerjaar.

Vorig seizoen reeg Team Jumbo-Visma de zeges aaneen, toch blijft er voldoende te wensen over. “We willen in de monumenten meedoen om de zege”, gaf sportief directeur Merijn Zeeman bijvoorbeeld aan. “En ook in de Tour gaan we met Primoz (Roglic) en Jonas (Vingegaard) voor het hoogst haalbare.”

 / 

Via een live-verbinding vanaf zijn quarantaine-adres in de Franse Alpen stond Plugge daarnaast stil bij de extra-sportieve aantrekkingskracht van zijn team. “Bedrijven associëren zich graag met ons. Dat resulteert in nieuwe partners, zoals bijvoorbeeld Vacansoleil op het shirt van onze vrouwenploeg, en ook in groei van ons Business Peloton, dat we vorig jaar zijn opgestart. We bouwen aan een duurzaam model waarmee we ook in de toekomst sportief succesvol kunnen zijn.”

De ontwikkeling van aanstormend talent blijft daarom als een rode draad door Team Jumbo-Visma lopen. Noviteit is de introductie van Jong Team Jumbo-Visma, een elftal ‘high potentials’ dat bestaat uit renners van het development team, neo-profs van het World Tour-team en een paar jongens die al langer op het hoogste niveau rijden, zoals Tobias Foss, David Dekker, Olav Kooij en Gijs Leemreize. Met een uitgekiend wedstrijdprogramma en specifieke koersintenties worden zij klaargestoomd voor een volgende stap in hun carrière. Middels de Team Jumbo-Visma Academy en CyclingClassNL wordt in de jongerenrangen bovendien verder aan verbreding van de basis gewerkt.

"We bouwen aan een duurzaam model waarmee we ook in de toekomst sportief succesvol kunnen zijn"

Richard Plugge

Met de klassieke ploeg onder aanvoering van Wout van Aert kwamen de mannen aan bod die er nu al moeten staan. De kern rondom de Belgische kopman werd voor komend seizoen verder versterkt met Christophe Laporte, Tosh Van der Sande en Tiesj Benoot. “Ik denk dat we daar mee gaan doen voor de prijzen. Dat is in ieder geval wel het doel”, zei Zeeman daarover.

“Dat zijn renners die hun sporen al verdiend hebben. Christophe heeft al laten zien dat hij heel ver kan komen in de klassiekers. Ik denk dat hij een van de verrassingen was van 2021. We hebben met hem heel uitgebreid gesproken, zijn data geanalyseerd en zijn ambities gehoord. Daar valt met name, zoals wij dat noemen, op performancegebied nog heel veel winst te behalen. Over Tiesj is al veel gezegd. Daar zijn we superblij mee. Dat was echt een buitenkans. Hij is iemand die al jarenlang in de klassiekers, maar ook in de rondes bij de besten ter wereld hoort. Als we naar Tosh kijken, buiten het feit dat hij al in finales actief is geweest zoals in de Amstel Gold Race en Dwars door Vlaanderen, valt hij ons ook op omdat hij een enorm slimme renner is. Hij kan heel goed positioneren en koersen lezen. Dat maakt onze klassieke ploeg sterker.”

Ook de Giro en de Vuelta passeerden de revue aan de Costa Blanca, waar de zon vandaag niet thuis gaf. Tom Dumoulin werd uitgebreid aan het woord gelaten over zijn geplande deelname aan de Giro en zijn liefde voor Italië. Over de Vuelta kon het team echter weinig kwijt. Die selectie wordt pas na de Tour geformeerd, maar Zeeman maakte wel duidelijk dat de start in Nederland hem inspireert om een oranjegetinte formatie samen te stellen die bovendien hoge ogen moet kunnen gooien in de openingsploegentijdrit.

Veel aandacht ging uiteraard uit naar de Tour de France. Na podiumplekken van Steven Kruijswijk, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard is de Franse rittenkoers ook in 2022 weer een hoofddoel voor Team Jumbo-Visma. Zeeman: “In 2021 hadden we onze beste Tour ooit, met vier ritzeges en de tweede plaats in het klassement. We gaan er alles aan doen om in juli de beste versie van onszelf te zijn, maar we weten ook allemaal dat de concurrentie sterk is. Tadej Pogacar is uiteraard opnieuw topfavoriet en wij zijn één van de uitdagers.”

Zes van de acht namen die in Denemarken aan de start verschijnen staan op papier: naast beide kopmannen zijn dat Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Rohan Dennis en Wout van Aert. In mei worden de laatste twee plaatsen vergeven. Zeeman tot besluit: “We moeten eerst natuurlijk de hectische openingsweek zonder kleerscheuren zien door te komen. De Tour is de grootste wedstrijd ter wereld en de moeilijkste om te winnen, maar we vinden dat een prachtige uitdaging. Daar kijken we naar uit.”

Gerelateerde updates