Shop
Team Jumbo-Visma Women krijgt met Tijssen frisse impulsen uit andere hoek

Team Jumbo-Visma Women krijgt met Tijssen frisse impulsen uit andere hoek

Ruim twintig jaar was Rutger Tijssen (48) werkzaam in de top van het mondiale schaatsen. Vele ervaringen, Olympische medailles, en wereldtitels verder gooit de geboren en getogen Amsterdammer het vanaf deze zomer over een andere boeg. De coach wordt sporttechnisch eindverantwoordelijke bij Team Jumbo-Visma Women.

Daarmee wordt een langgekoesterde wens van Tijssen werkelijkheid. “Ik heb het altijd enorm naar mijn zin gehad in de schaatswereld. Een aantal jaar geleden merkte ik dat mijn interesses breder waren dan enkel de schaatssport. De kans die Team Jumbo-Visma me biedt is voor mij een buitenkans. Ik denk dat ik het hier erg naar mijn zin ga hebben en mijn plannen kan realiseren.”

Tijssen keek de afgelopen jaren met gepaste bewondering naar het vrouwenwielrennen. “Ik heb de sport vanaf de buitenkant enorm zien groeien. Er is tegenwoordig een volwaardig wedstrijdprogramma. Een mooi voorbeeld daarvan is natuurlijk de Tour de France Femmes. Het vrouwenwielrennen zit enorm in de lift. Daarbij is een professionele aanpak vanuit de teams van belang. De ploeg benaderde mij voor de functie van sportief manager. Zo kunnen teammanager Esra Tromp en de huidige coaches zich volledig op hun functie richten.”

"Het lijkt me fantastisch om ook bij de vrouwentak van de ploeg een winnersteam te creëren"

Rutger Tijssen

Aldus begint voor de Amsterdammer een nieuw hoofdstuk. “Ik heb mooie dingen mogen meemaken”, doelt Tijssen op het samenwerken met onder andere Ireen Wüst, Jutta Leerdam en Sven Kramer. “Maar ik was toe aan een overstap naar een iets andere wereld. De schaats- en wielersport kennen, vooral qua trainingsarbeid, enige overeenkomsten. Maar de cultuur is verschillend. Natuurlijk ben ik niet van plan de wielercultuur die bij Team Jumbo-Visma heerst te veranderen. Dat moet nooit de bedoeling zijn. Iedere topsportorganisatie heeft overeenkomsten, maar gelukkig ook altijd de nodige verschillen.”

Tijssen neemt tal van inzichten en aanpakken mee die hij de afgelopen periode vergaarde bij het werken met topsporters. “In topsport is het maken van keuzes essentieel. Als er een keuze komt om dingen beter te doen met een aantal opofferingen, moet een sporter of een team dat mijns inziens nooit nalaten. Zelf ben ik altijd op zoek naar beter. Dat heb je nodig om te slagen in deze wereld. Als ik ergens aan begin, dan doe ik het goed. Anders had ik de keuze niet gemaakt te beginnen”, omschrijft Tijssen zijn karakter.

“In de wereld van topsport gaat het voor tachtig procent om het maken van commitment. Dat is in de wielerwereld niet anders dan bij het schaatsen. De twintig procent verschil zit ‘m in de basiscultuur van de sport. Bij de vrouwenploeg van Team Jumbo-Visma ga ik dezelfde functie aannemen als Merijn Zeeman bekleedt bij de mannenploeg. Daarin ben ik vrij ambitieus. Het lijkt me fantastisch om ook bij de vrouwentak van de ploeg een winnersteam te creëren. Ik zal veel bij koersen aanwezig zijn. Daar kijk ik nu al naar uit. Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan toekomstige successen van het team. We willen in de toekomst graag grote rondes winnen en willen blijven meedoen aan het front in de klassiekers. Het mooiste wat ik hoop mee te maken, is de persoonlijke groei van de personen om mij heen. Als zij op persoonlijk vlak stappen kunnen zetten, geniet ik daar met volle teugen van. De ‘wij’ is en blijft in deze organisatie groter dan de ‘ik’. Met die gedachte gaan we de komende jaren keihard aan de slag om onze doelen te bereiken.”

Esra Tromp, teammanager van Team Jumbo-Visma Women, is in haar nopjes met de komst van Tijssen. “Het vrouwenteam zal komend seizoen weer een nieuwe stap zetten. Mede daarom zijn we op zoek gegaan naar een aanvulling in de staf. Daarbij keken we verder dan enkel de wielersport. We kwamen al vrij snel bij Rutger uit. Hij heeft een hoop ervaring in de topsport en loopt al enige tijd mee in de wereld van de vrouwensport. We kijken uit naar deze samenwerking, waarin we veel van elkaar hopen te leren.”

“Dit past perfect in het straatje van de ontwikkeling die onze vrouwenploeg momenteel doormaakt”, vult Merijn Zeeman aan. “De sport ontwikkelt zich in rap tempo en het is goed om te zien dat Team Jumbo-Visma Women dat ook doet. Met de komst van Rutger kan die groei worden doorgezet. Rutger is een ervaren coach die gewend is om te werken op topsportniveau. Hij gaat veel expertise toevoegen aan ons vrouwenteam”, aldus de sportief directeur van de wielerploegen van Team Jumbo-Visma.

Gerelateerde updates