Profiel
Stay Home Stories: Tobias Foss

Stay Home Stories: Tobias Foss

In de rubriek ‘Stay Home Stories' vertellen de wielrenners van Team Jumbo-Visma over hun leven en activiteiten nu er langdurig niet gekoerst kan worden.

Stay Home Story met Tobias Foss

Hoe gaat het met je?
Het gaat goed met mij en mijn familie. Ik heb drie weken in lockdown gezeten in Girona, maar ik ben sinds een week weer terug in Noorwegen. De situatie hier is iets beter dan in Spanje. We mogen in Noorwegen onder de voorwaarden die eraan gesteld zijn door de overheid nog buiten trainen, wandelen en dat soort dingen. Dus de omstandigheden hier zijn iets soepeler.

Hoe zien je trainingen er nu uit?
Zoals jullie weten, brak ik mijn sleutelbeen in de Ronde van Valencia, mijn eerste koers voor Team Jumbo-Visma. Ik heb het daarna een tijdje rustiger aan moeten doen. De operatie was geslaagd en mijn sleutelbeen is nu terug in orde. Ik ondervind geen problemen meer bij het gebruik van mijn arm. Ik kon daarna snel weer mijn trainingen hervatten zonder verdere complicaties.

Tijdens mijn drie weken in lockdown in Spanje heb ik elke dag mijn trainingen gedaan op mijn Tacx. Zwift is heel leuk om te doen. Uiteraard is het niet hetzelfde als buiten fietsen, maar de tijd gaat er wel sneller van voorbij en het is ook erg vermakelijk. Ook de virtuele wedstrijden zijn leuk om te doen en heel, heel erg zwaar. De Ronde van Watopia is een leuke wedstrijd met verschillende parcoursen en ook de verschillende klassen. Ook doe ik mee met de ploegwedstrijden en de Team Jumbo-Visma social rides. Op 23 april ben ik vanaf 19:30 CET de groepsleider.

Hoe kom jij je dagen verder zoal door?
Nu dat ik in Noorwegen ben zijn mijn dagen weer redelijk normaal. Ik doe mijn trainingen ’s morgens en/of ’s middags terwijl ik ’s avonds een boek lees, een film kijk of aan het gamen ben met een vriend. Eigenlijk alles een beetje om de tijd door te komen.

Zo’n lange periode zonder koers weegt ook mentaal door. Hoe motiveer jij je?
Voor mij is het een goede motivatie om te weten dat we ooit weer mogen en kunnen gaan koersen. Ik ben op een punt in mijn carrière waarin ik mij moet blijven verbeteren om de top te halen. Ik geloof in mezelf en het proces dat ik dat kan bereiken. Iedereen heeft toch een bepaald verwachtingspatroon na mijn overwinning in de Tour de l’Avenir vorig jaar. Maar er is nog een lange weg te gaan. Dus ik motiveer me door mezelf uit te dagen en me te verbeteren op allerlei gebieden. We zitten met zijn allen in een uitdagende en onzekere periode waarin we ook het seizoen anders moeten benaderen. Uiteindelijk zijn er belangrijkere dingen in het leven dan alleen de koers.

Kijk je veel series of films momenteel?
Ik kijk best veel films, maar vooral series. Ik ben een enorme fan van de Amerikaanse comedyserie Suits. De serie gaat over Mike Ross en Harvey Specter die samen juridische zaken proberen op te lossen. Het is zeker een van mijn favoriete series. De serie bestaat al enkele jaren, maar de laatste twee seizoenen heb ik nog niet gezien. Dus dat wordt zeker nog genieten. Naast Suits kijk ik ook graag naar How I met your mother en Peaky Blinders.

Welke nummers speel jij standaard af op je playlist?
Ik ben een groot muziekliefhebber. Ik houd van een heleboel genres. Eigenlijk een mix van alles. Als ik ontspan, luister ik vaak naar akoestische- of klassieke muziek. Tijdens mijn trainingen luister ik graag naar rock of EDM (Elektronische Dansmuziek). Het hangt allemaal af van de stemming die ik zoek. Maar “feel good” rock brengt me in ieder geval altijd wel in de goede stemming. Ik bespeel ook een groot aantal instrumenten zoals gitaar, bass, drums en piano.

Heb je tips voor de mensen om fit te blijven?
Dat je iets doet wat je leuk vindt en waar jij je het beste bij voelt. Focus is daarbij heel belangrijk. Je kunt van alles uitproberen van de Tacx tot core stabilty, maar als je dat niet leuk vindt om te doen, kun je ook gaan wandelen, hardlopen of dingen die je gemakkelijk thuis of rondom je huis kunt doen. Er zijn vele mogelijkheden om het voor jezelf interessant te houden. Uiteindelijk moet het trainen iets zijn dat je doet voor je lichaam, maar zeker ook voor je geest.

Wat is jouw favoriete gerecht?
Mijn favoriete gerecht? Dan ga ik toch zeker voor taco. Daar kan ik echt van genieten. Taco’s, oorspronkelijk uit Mexico, zijn er met verschillende ingrediënten en sauzen. Dus er is variatie genoeg. Thuis in Noorwegen hebben we de traditie om iedere vrijdag taco te eten. Het verveelt nooit en je kunt er mij altijd voor wakker maken.

Welke andere sporten vind je leuk?
Ik volg alle sporten wel een beetje, maar in Noorwegen zijn toch vooral de wintersporten heel populair. Wat ik heel erg leuk vind, is ijshockey en biatlon. Ik ben vroeger als biatleet begonnen alvorens ik de overstap maakte naar het wielrennen. Ook de Formule 1 kan mij bekoren. Daar kijk ik heel erg graag naar.

Wat is je favoriete game? Of ben je meer van de bordspellen?
In mijn jeugd heb ik veel uren besteed aan het spelen van simulatiegames. Vooral Euro Truck Simulator en Farming Simulator. Tegenwoordig is het vooral Call of Duty en Formule 1. Ik heb nu niet de juiste uitrusting om F1 op de simulator te spelen, maar ik heb wel een F1 stuur dat ik op mijn PlayStation aansluit. Dat maakt de ervaring en beleving wel een stuk leuker. Het werkt best wel verslavend en je komt er je dagen prima mee door.

Welke apps op je telefoon draaien overuren?
Net zoals vele anderen kijk ik ook veel op de social media apps zoals Twitter, Facebook en Instagram. Maar tegenwoordig gebruik ik de Nordnet app ook veel. Nordnet voorziet in alle tools, diensten en producten die je nodig hebt om de aandelenmarkten te volgen en direct te handelen in onder andere aandelen en beleggingsfondsen. Ik probeer het vooral een beetje te leren en ik volg de aandelenmarkt op de dagen dat ze open is. Het is erg leuk en leerzaam.

Wat is je guilty pleasure?
IJsjes! Verschillende soorten ijs. Daar kun je me altijd voor paaien. Maar als ik toch moest kiezen dan vooral licorice en pistachio.

Gerelateerde updates