Profiel
Stay Home Stories: Timo Roosen

Stay Home Stories: Timo Roosen

In de rubriek ‘Stay Home Stories' vertellen de wielrenners van Team Jumbo-Visma over hun leven en activiteiten nu er langdurig niet gekoerst kan worden.

Stay Home Story met Timo Roosen

Hoe gaat het met je?
Het gaat goed met mij, mijn vriendin en onze naasten. We zijn gezond en dat is het voornaamste. Als topsporter ben je normaliter continue bezig met jezelf en ben je veel op reis en dan is het ook weleens lekker om thuis te zijn bij je familie. We komen tot rust. Verder doe ik mijn trainingen, volgen we de richtlijnen en doen we geen gekke dingen.

Hoe zien je trainingen er nu uit?
Mijn trainingen zijn er vooral op gericht mijn conditie op peil te houden. Ik probeer zoveel mogelijk mijn trainingen buiten te doen volgens de richtlijnen van de overheid. Ik volg daarbij mijn trainingsschema. Ik vind het fijn om structuur te hebben, zodat ik weet waar ik aan toe ben. Wel bekijk ik per dag of hetgeen wat er op het programma staat, haalbaar is. Het geeft mij meer voldoening als ik variatie in mijn trainingsblokken heb. Ik doe ook mee aan trainingen en wedstrijden op de Tacx, zoals de e-wedstrijden van de ploeg en de Team Jumbo-Visma social rides. Dat is echt vermakelijk. Ook is het leuk om zo met je ploeggenoten in contact te blijven. Het maakt je dagelijkse trainingen op de Tacx toch een stuk draaglijker. Ook doe ik geregeld mee met de social rides of wedstrijden van Het is Koers en de Rode Lantaarn.

Hoe kom jij je dagen verder zoal door?
We doen eigenlijk van alles. Naast mijn trainingen wandel ik veel met mijn vriendin of we doen klusjes in en rond het huis. Zo zijn we nu bezig met het renoveren van de trap. Je doet vooral dingen waar je normaal als topsporter weinig tot geen tijd voor hebt. Normaal zitten we nu midden in de klassiekerperiode. Het is ook ontspanning om er samen met je vriendin even tussenuit te gaan op de dagen dat ik niet train. Dat is echt genieten. Verder is het vooral een kwestie van jezelf bezighouden om de tijd door te komen.

Zo’n lange periode zonder koers weegt ook mentaal door. Hoe motiveer jij je?
Ik heb geen probleem om mij te motiveren. Ik fiets gewoon heel graag. Het is de laatste tijd mooi weer en we kunnen en mogen buiten fietsen. Uiteraard is de belasting en intensiteit in mijn trainingen nu niet hetzelfde als normaal en gaan we ook niet elke dag diep. Maar dat neemt niet weg dat ik in mijn training rekening houd met de wedstrijden die hopelijk nog gaan komen. Het is nu vooral een kwestie van fit blijven en zo weinig mogelijk conditioneel in te boeten zodat ik er meteen kan staan zodra het seizoen weer hervat kan worden. Maar te ver vooruit denken is ook niet altijd goed. Het is beter om met het nu bezig te zijn, met de dingen waar je wel controle over hebt. Ik wissel mijn trainingen bijvoorbeeld af. Ik train niet alleen op het asfalt, maar bijvoorbeeld ook op kasseien, op het gravel, indoor en soms zelfs op de crossfiets. Ik zoek constant naar nieuwe routes. Dat is heel leuk om te doen en er is genoeg uitdaging en voldoening uit te halen.

Kijk je veel series of films?
Ik kijk weinig films. Zo nu en dan een serie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het op een gegeven moment beu word en er ook het geduld niet voor heb. Wel kijk ik geregeld naar Netflix. Vooral de docu-serie Tiger King. Dat is best wel lachen. Verder kijk ik veel docu-series. Voornamelijk reality-series. Onlangs heb ik nog gekeken naar de documentaire over onze collega’s van Movistar. Op de reguliere televisiezenders kijk ik vooral het Journaal en Boer Zoekt Vrouw. Daar ga ik wel voor op de bank zitten.

Welke nummers speel jij standaard af op je playlist?
Ik luister naar een breed scala aan muziek. Het hangt er vanaf in welke flow ik zit en wat voor een soort training ik die dag op het programma heb staan. Maar over het algemeen luister ik veel naar hiphop, pop, EDM, dance en ook wel rapmuziek. Ik heb voor de verschillende trainingsblokken een aparte playlist. Een aparte playlist voor het warm rijden, een aparte lijst voor de rollen, een aparte lijst voor interval en ga zo maar door. Ik luister eigenlijk een mix van verschillende artiesten. Het hangt allemaal af van de stemming die ik zoek. Maar Major Lazer is toch wel een van mijn favorieten en brengt me in ieder geval altijd wel in de goede stemming.

Heb je tips voor de mensen om fit te blijven?
Dat je iets doet wat je leuk vindt en waar jij je het beste bij voelt. Ik zou vooral structuur aanbrengen in je programma en werken met vaste tijden. Zoals je dat ook doet met thuiswerken. Sta elke dag op rond hetzelfde tijdstip en plan je activiteiten zorgvuldig. Stel het niet uit. Van uitstel komt afstel. Dan is het daarna meestal lastig om opgang te komen en ben je meestal al moe voordat je begint. Dat is ook niet aan te raden. Focus is dus heel belangrijk. Ook als je weinig zin hebt, raad ik aan om het toch gewoon te doen. Ook om een beetje uit de sleur te komen. Als je dan eenmaal buiten bezig bent, gaat de rest uiteindelijk vanzelf. Blijf dus vooral lekker bezig. Je kunt van alles uitproberen. Van buiten fietsen, de Tacx, Zwift, core stabilty, krachttraining tot en met wandelingen maken. Via de website van de ploeg of via ons YouTube-kanaal kun je video’s vinden die je daarbij helpen. De Fit at Home-challenges bijvoorbeeld. Als je daar de benodigdheden niet voor hebt, moet je een beetje creatief zijn. Zo kun je een emmer of flessen water gebruiken voor bepaalde oefeningen als je geen gewichten voorhanden hebt.

Wat is jouw favoriete gerecht?
Eigenlijk alles met zalm. Een pasta met zalm of Gentse waterzooi zijn echt lekker. Dat laatste is misschien in Nederland niet heel bekend, maar het is een typisch Gents gerecht, gemaakt van kip of vis geserveerd met groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood. Ook een pizza is op zijn tijd heel lekker. Ik heb er laatst zelf een gemaakt. Daar heb ik nu meer tijd voor. Wel een gezonde pizza natuurlijk. Heerlijk.

Welke andere sporten vind je leuk?
Vooral het schaatsen. Ik heb vroeger als kleine jongen veel gevoetbald en geschaatst. Ik ben zelfs eerder begonnen met voetballen en schaatsen dan met wielrennen. Ik probeer het tegenwoordig zo af en toe nog wel eens te doen. Als wielrenner heb je er weinig tijd voor, maar als het kan laat ik het niet na. Het is ook een beetje jammer dat het er nu het weer niet voor is. Het was er nu de ideale tijd voor. Verder volg ik ook het voetbal, maar niet echt uitgebreid. Ik volg toch vooral het wielrennen, het mountainbiken en de cross. Zelf cross ik ook heel graag. Ik ga er nu ook geregeld op mijn crossfiets op uit om het leuk te houden en om nieuwe paadjes te ontdekken.

Wat is je favoriete game? Of ben je meer van de bordspellen?
Ik speel als we op trainingskamp zijn vooral FIFA op de PlayStation met de jongens en ook met de staf trouwens. Dat is heel leuk om te doen en ook goed voor de sfeer binnen de ploeg. Ik ben daar heel fanatiek in samen met Pascal, Mike en Dylan. Uiteindelijk leg ik het af tegen de echte specialisten zoals Mike en Dylan. Al is het natuurlijk altijd wel leuk om ze zo nu en dan een hak te zetten. Zie het als gezonde rivaliteit. Thuis heb ik geen PlayStation. Ik speel ook geen spelletjes op de computer. Vroeger, toen ik kleiner was en nog thuis woonde, wel. Vooral Grand Theft Auto en FIFA. Laatst heb ik met Lobke, mijn vriendin, gepuzzeld. Ook hebben we het spelletje Jackaroo gespeeld tegen Mike en zijn vriendin Corine. We hebben dat gespeeld via een videoverbinding. Jackaroo is een soort Mens Erger Je Niet, maar dan met kaarten in plaats van dobbelstenen. Het is een leuk en tactisch spel. Lobke en ik hebben uiteraard gewonnen. Dat moest gewoon. Het was een heel erg leuke avond.

Welke apps op je telefoon draaien overuren?
Net zoals vele anderen kijk ik ook veel op de social media apps zoals Twitter, Facebook en Instagram. Vooral Instagram is bij mij populair, al moet ik zeggen dat daar nu ook minder op te beleven is dan anders. Verder maak ik veel gebruik van Spotify om naar muziek te luisteren. Als ik thuis ben, koppel ik mijn telefoon aan de geluidsboxen. Geluid vol open, lekkere beat erbij. Daarnaast ben ik ook een frequent gebruiker van TrainingPeaks, Strava en niet te vergeten de Jumbo Foodcoach-app. In het begin, toen de maatregelen net van kracht waren, stond die app op een lager pitje, maar de laatste weken heb ik het toch weer opgepakt en ben ik er druk mee bezig. Goed en gezond eten is erg belangrijk.

Wat is je guilty pleasure?
Stroopwafels! Heerlijk, koffietje erbij. Ik leg ook vaak de stroopwafel bovenop de koffie. Door de warmte wordt het dan lekker zacht. Oer-Hollands. Verder kun je mij ook wel paaien voor snoep en ijs.

Gerelateerde updates