Shop
Stay Home Stories: Olav Kooij

Stay Home Stories: Olav Kooij

In de rubriek ‘Stay Home Stories' vertellen de wielrenners van Team Jumbo-Visma over hun leven en activiteiten nu er langdurig niet gekoerst kan worden. Ook de jonge talenten van Jumbo-Visma Development Team komen aan het woord. Deze keer spreken we met Olav Kooij.

Hoe gaat het met je?
“Het gaat best goed eigenlijk. Ik ben gezond, net als mijn familie. Dat is natuurlijk het belangrijkste. Ik kan vooruit met mijn trainingen, maar verder is het vrij rustig. Die trainingen kunnen we gelukkig nog buiten doen, al fiets ik wel alleen. Gelukkig ben ik niet de enige die er alleen op uittrekt. Veel wielrenners en fietsers geven gehoor aan de richtlijnen van de overheid. Dat is goed om te zien. Ik heb nog niet op mijn Tacx gereden sinds alles op slot zit. Misschien komt dat nog. Zolang het nog mag, ga ik graag naar buiten. Zeker met het mooie lenteweer is dat een stuk aangenamer. Voor mijn krachttrainingen ging ik altijd naar een sportschool bij mij in het dorp. Toen de sportscholen dicht moesten, heb ik wat materialen in huis gehaald. Zo kan ik toch deze trainingen doen. Met wat gewichten en een halterstang kom je al een heel eind.”

Wat doe je verder om de dagen door te komen?
“Vorige week moest ik nog wat toetsen maken voor mijn middelbare school. Dat gebeurde niet online, maar gewoon op locatie. Uiteraard op gepaste afstand en volgens de richtlijnen. Er ging best wel wat tijd zitten in de voorbereiding van deze schoolexamens. Daarnaast zoek ik bezigheden in en rondom het huis. Een beetje klussen vind ik wel leuk. Gelukkig heeft mijn vader het goed bijgehouden en lopen er geen grote verbouwingen of iets dergelijks.”

Dit jaar zou je drie vakken afronden voor het VWO. Hoe ziet de afronding van je middelbare school er nu uit?
“De centrale examens gaan natuurlijk niet door. De toetsweek van vorige week zou mijn laatste zijn, maar omdat ik in januari een toetsweek miste door een trainingskamp moet ik deze in mei inhalen. Omdat ik nu wat meer tijd heb om te leren, verwacht ik wel dat het allemaal goed moet komen en dat ik binnenkort mijn diploma op zak heb. Voor het nieuwe schooljaar heb ik momenteel nog geen plannen. Een voltijd studie ga ik in ieder geval nog niet volgen. Ik kijk wel rond voor eventuele cursussen of deeltijdopleidingen die ik naast het fietsen kan doen.”

We blikken even terug naar jouw start van het seizoen. Kun je die start beschrijven?
“Dat was natuurlijke een geweldige start van mijn periode als belofte. Zo nu en dan denk ik eraan terug en dan voelt dat wel goed. Toch lijkt het alweer een hele periode geleden. Deze resultaten had ik niet direct verwacht. Ik wist wel dat ik in orde was omdat ik een goede winter had gedraaid. Dat het uiteindelijk resulteerde in twee overwinningen in Kroatië en een tweede plek in de Ster van Zwolle, had ik niet verwacht.”

Hebben die twee finishfoto’s een mooie plek gekregen in huis?
“Ze staan op mijn telefoon waardoor ik ze soms wel tegenkom. Ik heb ze niet af laten drukken. In ons huis is dit soort foto’s eigenlijk niet te vinden, dus ik verwacht ook niet dat het in dit geval wel gebeurt.”

Je rijdt dit seizoen voor Jumbo-Visma Development Team. Hoe zijn de eerste maanden bij deze opleidingsploeg bevallen?
“Supergoed. Het begon natuurlijk al in de wintermaanden met de trainingsweekenden. Daar hebben we elkaar goed leren kennen en hebben we met z’n allen toegewerkt naar de start van het seizoen. Ook de trainingskampen waren goed en leuk. Toen we te horen kregen dat we op trainingskamp zouden gaan naar Noorwegen, was ik direct enthousiast. Ik ben wel een wintersporter, zeker met mijn schaatsachtergrond. Langlaufen leek me wel een gave sport. Ik dacht dat het in de buurt zou komen van skiën. Dat deed ik vroeger altijd, toen ik met ons gezin op skivakantie ging. Uiteindelijk ging dat langlaufen best aardig en was het een mooi trainingskamp. Ook de sfeer was erg goed. We zaten met z’n allen in één huisje ergens in Noorwegen, midden in de sneeuw. Dat is anders dan een trainingskamp in Spanje. Daar lig je vooral op je hotelkamer met je kamergenoot en zie je de rest van de groep wat minder. Dat was in Noorwegen niet aan de orde. Ik heb wel gemerkt dat er in die week in Noorwegen een leuke groepssfeer is ontstaan.”

Merk je dat je meer bekijks op straat hebt omdat je in het geel-zwarte tenue rijdt?
“Er zijn meer wielrenners die je nu even aankijken of aanspreken. Meer dan toen ik nog in mijn clubtenue fietste. Voor deze coronacrisis bleven sommigen even in je wiel hangen of maakten een praatje. Dat is wel leuk om te ervaren. Dan vragen ze van alles. Waar ik heen ga, hoeveel ik train. Noem het maar op.”

Werk je aan je kookkunsten nu je vaker thuis bent?
“Onlangs is de opleidingsploeg met de Foodcoach-app gaan werken. Dat is een mooi en interessant platform. We hoorden er natuurlijk veel over via de profs, maar het is mooi dat wij er nu mee aan de slag kunnen. Er staan leuke en lekkere gerechten in die app. In de ochtend eet ik graag iets met havermout. Variaties zijn er genoeg in de Foodcoach-app, dus ik heb voldoende inspiratie voor het bereiden van mijn maaltijden. In de avond eet ik graag een goede pasta. Ik blijf toch een wielrenner.”

Gerelateerde updates