Profiel
Stay Home Stories: Christoph Pfingsten

Stay Home Stories: Christoph Pfingsten

In de rubriek ‘Stay Home Stories' vertellen de wielrenners van Team Jumbo-Visma over hun leven en activiteiten nu er langdurig niet gekoerst kan worden.

Stay Home Story met Christoph Pfingsten

Hoe gaat het met je?
Het gaat goed met mij. Ook met mijn vrouw en zoon en de rest van onze familie. We zijn gezond. Dat is het voornaamste. Ik kom de dagen prima door met fietsen, met mijn familie en contact onderhouden met vrienden en collega’s. Ik zit de laatste tijd ook geregeld op de Tacx. Het is een mooi initiatief van de ploeg om teamwedstrijden en social rides te organiseren. Dat is erg leuk.

Hoe zien je trainingen er nu uit?
De laatste weken heb ik een beetje naar eigen inzicht getraind. Niet volgens een vast trainingsschema. We hebben in Duitsland nog het geluk dat we buiten kunnen en mogen trainen. Wel volg ik de richtlijnen van de overheid op en doe ik mijn trainingen alleen. Heel soms samen met mijn zoon in de fietskar. Ook hebben we het geluk dat het de laatste tijd mooi weer is. Dat helpt ook. Ik doe ook de nodige trainingen op de Tacx en ik ben ook meer gaan Zwiften. Zo doe ik mee met de ploegwedstrijden en de Team Jumbo-Visma social rides. Dat is voor de ploeg belangrijk, dus voor mij ook. Het is een goed alternatief om intensiteit in je trainingen te krijgen. Je rijdt continue volle bak en je kunt niet echt rust nemen. Het is erg competitief en het is beter dan alleen rijden. Ook onderhoud je het contact met je ploeggenoten op een leuke manier. Dat is goed voor de moraal. Het is ook een mooi alternatief om de sponsoren in beeld te brengen. Normaal krijgen ze de meeste exposure door in beeld te rijden op televisie. Nu kunnen we ze toch een beetje exposure geven door ze op deze manier de aandacht te geven die ze verdienen.

Hoe kom jij je dagen verder zoal door?
Ik ben echt een familieman, dus naast mijn trainingen breng ik vooral mijn tijd door met mijn vrouw en ons zoontje van twee jaar. Mijn vrouw werkt veel vanuit huis. Op de tijden dat zij werkt, speel ik veel met onze zoon. Normaal ben ik veel weg en heb ik daar geen tijd voor. Nu wel. Tijd met mijn familie is heel belangrijk voor mij. Onze zoon is ook op een leeftijd dat hij nog niet alleen zijn gang kan gaan. Met dit mooie weer spelen we daarom veel in de tuin.

Zo’n lange periode zonder koers weegt ook mentaal door. Hoe motiveer jij je?
Ik heb geen probleem om me te motiveren. Ondanks dat we niet kunnen koersen, vind ik fietsen in het algemeen gewoon heel erg leuk. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Het is nu een kwestie van fit blijven en zo weinig mogelijk conditioneel in te boeten zodat “Pfingsti” er klaar voor is zodra het seizoen weer hervat kan worden. Mijn familie ondersteunt mij hier volledig in en dat is voor mij ook heel belangrijk. Ik wil zolang mogelijk professioneel blijven koersen en er zo lang mogelijk voor gaan. Het is het leukste beroep dat er is. Daarom hoop ik dat we dit jaar nog kunnen koersen en dat er nog een mooi programma in elkaar gedraaid kan worden. Ik ben enorm gemotiveerd en wil mijzelf laten zien voor de ploeg. Het is voor mij een enorme eer om voor Team Jumbo-Visma te rijden. De ploeg heeft veel vertrouwen in mij. Het klikt met mijn ploeggenoten en de staf. Dus ik zou daarvoor alleen al wat willen terugdoen als blijk van waardering.

Kijk je veel series of films momenteel?
Om eerlijk te zijn heb ik daar niet zoveel tijd voor. Alleen als onze zoon slaapt kijken mijn vrouw en ik een beetje televisie. Vooral Netflix. Ik ben onlangs begonnen met Hawai Five-0 te kijken. De serie bestaat al enkele jaren dus er zijn nog genoeg afleveringen te bekijken. Verder praat ik veel met mijn vrouw en telefoneer ik veel met familie en vrienden. Vooral videobellen en WhatsApp. Het is goed om zeker in deze tijd je contacten te onderhouden.

Welke nummers speel jij standaard af op je playlist?
Als ik naar muziek luister, luister ik vooral naar de 80’s, 90’s, Nillies en de nieuwere muziek. Eigenlijk een mix van alles. Verder beluister ik graag podcasts over de serieuzere zaken in het leven. Zeker geen wielerpodcasts. Nu we niet zoveel naar buiten kunnen en er weinig auto’s op de weg zijn, geniet ik ook van de natuur en het omgevingsgeluid. Nu hoor je dat veel beter dan normaal. Dat is echt genieten en het werkt rustgevend voor mij. Zeker tijdens mijn trainingen. Het leven is kostbaar. Dus geniet ik ook van de kleine dingen.

Heb je tips voor de mensen om fit te blijven?
Het belangrijkste is bezig blijven. Dat je iets doet wat je leuk vindt en waar jij je het beste bij voelt. Dan houd je het ook het langste vol. Focus is daarbij heel belangrijk. Je kunt van alles uitproberen. Ik doe samen met mijn vrouw Yoga-oefeningen, maar ook core stability voor het trainen van onder meer je nek-, rug- en buikspieren is een goed idee. De Tacx is ook een optie. Je kunt met ons meedoen aan de Team Jumbo-Visma social rides. Maar ook wedstrijden zijn heel tof om te doen. Er zijn vele mogelijkheden om het voor jezelf interessant te houden.

Wat is jouw favoriete gerecht?
Spaghettti bolognaise. Daar kan ik echt van genieten. Sowieso van pasta en de Italiaanse keuken in het algemeen. Ook pannenkoeken en appelmoes behoren tot mijn favorieten.

Welke andere sporten vind je leuk?
Ik volg alle sporten wel een beetje. Van voetbal tot en met de wintersporten. Ik volg het allemaal niet bijster goed tegenwoordig, maar als ik tijd heb, kijk ik graag.

Wat is je favoriete game?
Ik speel als we op trainingskamp zijn vooral FIFA op de PlayStation met de jongens en ook met de staf trouwens. Dat is heel leuk om te doen en ook goed voor de sfeer binnen de ploeg. Het is toch een soort van team bonding. Als ik thuis ben spelen we wel geregeld spelletjes met de familie. Dan eten we eerst met zijn allen en daarna spelen we onder andere rummikub, een kaartspel of ‘Mens erger je niet’. Heel leuk en gezellig.

Welke apps op je telefoon draaien overuren?
Dat zijn er wel een aantal. Uiteraard WhatsApp, vooral voor het videobellen met familie, vrienden en collega’s. De nieuwsapp voor het laatste nieuws, de sportapp voor het laatste sportnieuws en de weerapp om te kijken naar de windrichting vooraleer ik aan mijn training begin. Daarnaast uiteraard ook de Jumbo Foodcoach-app voor de verschillende gerechten. Dat werkt uitstekend. Tot slot kijk ik net als vele anderen ook veel op de social media apps zoals Twitter, Facebook en Instagram.

Wat is je guilty pleasure?
Snoepjes! Veel snoep. Ik ben echt dol op chocolade en ijsjes. Dat is echt verleidelijk voor mij en moeilijk om daar maat in te houden als topsporter.

Gerelateerde updates