Profiel
Stay Home Stories: Carlijn Achtereekte

Stay Home Stories: Carlijn Achtereekte

In de rubriek 'Stay Home Stories' vertellen de schaatsers van Team Jumbo-Visma over hun leven en activiteiten gedurende de periode van het coronavirus.

Carlijn, hoe gaat het met je?
"Hartstikke goed. Ik zit momenteel lekker in mijn vel. Afgelopen vrijdag heb ik de eerste fietstest voor het nieuwe schaatsseizoen gehad en dat ging supergoed. Ik ben fit de winter uitgekomen en heb mijn conditie de afgelopen periode een beetje bijgehouden. Dat zal zeker hebben geholpen, maar ik was toch erg onder de indruk van mijn test. Het is altijd leuk om goed van start te gaan."

Hoe zien je trainingen er nu uit?
"Ik fiets zo’n drie tot vier keer in de week. Vaak samen met mijn ploeggenootje Joy (Beune, red.). Daarnaast doe ik wekelijks een krachttraining. Voor de afwisseling pak ik weleens de mountainbike of ga ik een rondje hardlopen. Dat zijn zaken die ik niet vaak doe, maar daardoor wel extra leuk. We hebben de laatste tijd natuurlijk prachtig weer gehad, dus dan is het fijn om buiten te trainen. Daarbij houd ik mij natuurlijk aan de maatregelen van het kabinet. Vanaf vandaag trainen we weer volgens een schema van Jac (Orie, red.). Dat vind ik prettig, want dan kom ik weer een beetje in een bepaald ritme."

Hoe kom jij je dagen verder zoal door?
"Eigenlijk had ik afgelopen weekend het traditionele vriendinnenweekend. Ik heb een vaste groep vriendinnen van tien meiden, met wie ik ieder jaar een weekendje wegga. Speciaal voor mij doen we dat sinds twee jaar in de maand april, zodat ik altijd meekan. Vanwege het coronavirus kon dat uiteraard niet doorgaan, dus besloten we met zijn allen te videobellen. Vooraf dacht ik: nou, dat wordt wat met tien personen tegelijk. Natuurlijk praatten we af en toe door elkaar, maar het ging verrassend goed. We begonnen om 20.30 uur en drie uur later stopten we pas. Het was supergezellig. Verder breng ik veel tijd door met mijn vriendin Sjoukje uit Heerenveen. Je zou ons echt coronabuddies kunnen noemen. We zien elkaar drie tot vier keer per week. Op tweede paasdag hebben we samen gebakken. We hadden veel te veel gemaakt, dus we hebben een groot deel bij haar familie en vrienden voor de deur gezet, zodat ook zij ervan konden genieten."

Kijk je veel series of films momenteel?
"Ik houd sowieso van series, dus het is niet zo dat mijn kijkgedrag door het coronavirus en het vele thuiszitten erg is veranderd. Als er nieuwe afleveringen van een serie beschikbaar zijn, dan wil ik weleens een heel klein beetje doorslaan en enkele uren voor de buis zitten. Van de serie La Casa de Papel heb ik bijvoorbeeld alles gezien. Vooral tussen trainingen door of 's avonds vind ik het fijn om even een serietje te kijken. Een relaxmomentje voor mezelf."

Welke nummers speel jij standaard af op je playlist?
"Door deze gekke dagen merkte ik pas hoe stil het eigenlijk in huis is. Ik had thuis nog geen geluidsinstallatie, dus daar heb ik snel verandering in aangebracht door een soundbar aan te schaffen. Echt fantastisch. Mijn muzieksmaak is erg divers. Op Spotify luister ik graag naar de afspeellijst 'Summer 2020', maar ook naar nummertjes van vroeger."

Heb je tips voor de mensen om fit te blijven?
"Ik zou mensen zeker adviseren om in deze periode fit te blijven. Hoe lastig dat voor sommigen momenteel ook is, omdat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven. Ik zou vooral zeggen: wees creatief. Kies een goed moment uit om te hardlopen of een rondje te fietsen. Daarnaast kun je natuurlijk altijd een wandeling maken met iemand uit de buurt als je maar zorgt dat je op anderhalve meter afstand van elkaar blijft. Stel jezelf een doel door bijvoorbeeld iedere dag 10.000 stappen te maken. Zelf vind ik het heel leuk om te zien dat een tv-programma als Zappsport met video’s met voormalig voetballer Nathan Rutjes ervoor probeert te zorgen dat kinderen fit blijven in deze periode."

Bij goed trainen hoort ook gezonde voeding. Wat is jouw favoriete gerecht?
"Ik vind koken en bakken heel leuk, dus ik ben de afgelopen tijd weer lekker fanatiek geweest. Mijn favoriete gerecht is geen recept van mezelf. Ik heb met mijn reisgenootje, met wie ik eigenlijk op vakantie naar Sri Lanka zou gaan, nog voor het coronavirus een keer samen gegeten. Toen hebben we gevulde courgette gemaakt met tonijn en daarbij hele lekkere risotto. Heerlijk. Laatst heb ik hem zelf nog een keer gemaakt. Alles helemaal vers. Sjoukje, mijn coronabuddy, kwam langs en die heeft de hele avond gezegd hoe lekker het was. Als je bij dat gerecht ook nog een glas droge witte wijn drinkt, is het helemaal top!"

Welke andere sporten vind je leuk?
"Van wielrennen kan ik enorm genieten. Tijdens de Giro d’Italia, Tour de France of Vuelta heb ik de hele dag de televisie aanstaan. Ik heb veel bewondering voor die atleten die drie weken achter elkaar alles geven om het maximale eruit te halen. Voor onze wielercollega's is het natuurlijk enorme balen dat alles is afgelast. Afgelopen zondag zou eigenlijk de Amstel Gold Race op het programma staan. Echt een gemis dat zo’n mooie koers niet doorgaat. Hopelijk wordt de Tour later dit jaar nog verreden. Als ik niet zo’n goede schaatsster was geworden, was ik misschien gaan wielrennen. Naast het schaatsen, vind ik de fietstrainingen ook het leukst om te doen. Ik weet oprecht niet of ik op de fiets mee zou kunnen komen met de toppers. Ik heb net mijn contract verlengd bij de ploeg, dus ik blijf sowieso nog twee jaar schaatsen. Ik wil er namelijk alles aan doen om mijn olympische titel op de 3000 meter te verdedigen in Peking, maar wie weet zit er in de toekomst na mijn schaatscarrière nog een transfer in. Het lijkt me echt vet. Misschien zit ik bij de Olympische Zomerspelen van 2024 wel op de fiets, haha. Er wordt weleens aan mij gevraagd waarom ik niet meedoe aan wielerwedstrijden. Wat mij tegenhoudt, zijn de valpartijen. Ik kan mezelf niet veroorloven om in aanloop naar een schaatsseizoen iets te breken. Daarnaast ben ik niet iemand van het halve werk. Als ik iets doe, doe ik het goed. Ik vind het schaatsen te leuk om het op te geven, dus dat blijf ik voorlopig lekker doen."

Wat is je favoriete game? Of ben je meer van de bordspellen?
"Ik ben absoluut geen fan van games op een spelcomputer. Er gaat voor mij niets boven bordspellen. Het is in deze periode een beetje lastig om met een hoop mensen spelletjes te spelen, maar ik ben echt een spelletjesfanaat. Met Pasen heb ik een nieuw spel ontdekt, namelijk Ligretto. Ik heb dat die zondag bijna de hele dag non-stop gespeeld met mijn broertje en zijn vriendin. Aangezien het heel snel gaat en alles door elkaar gebeurt, is het vaak een ware strijd. Op het begin vond ik het niks aan, omdat ik niet kon winnen. Ik ben onwijs fanatiek. Tijdens een van de eerste paar rondes bij Ligretto vlogen de kaarten over de tafel. Mijn broertje en zijn vriendin kwamen niet meer bij van het lachen. Op zo'n moment komt de topsporter in mij naar boven. Carlijn, het is maar een spelletje. Dat heb ik de laatste tijd heel vaak tegen mezelf moeten zeggen, haha."

Welke apps op je telefoon draaien overuren?
"Ik houd van shoppen, maar in deze periode is dat lastig, dus dat doe ik voornamelijk online. Dus de online shopping apps draaien momenteel overuren. Ik ben goed losgegaan. De pakketbezorgers klaagden al dat ze te veel werk hadden. Nou, ik ben een van de oorzaken, dus bij deze: sorry, haha. Daarnaast zit ik vaker dan normaal op FaceTime om een beetje in contact te blijven met familie en vrienden."

Wat is je guilty pleasure?
"Voor een spelletje Kolonisten van Catan kun je mij 's nachts wakker maken. Als het kon, zou ik het iedere avond spelen. Ik ben rete fanatiek. Het is zelfs zo erg, dat mijn broertje het niet meer zo leuk vindt om tegen mij te spelen."

Gerelateerde updates