Shop
Stay Home Stories: Archie Ryan

Stay Home Stories: Archie Ryan

In de rubriek ‘Stay Home Stories' vertellen de wielrenners van Team Jumbo-Visma over hun leven en activiteiten nu er langdurig niet gekoerst kan worden. Ook de jonge talenten van Jumbo-Visma Development Team komen aan het woord. Deze keer spreken we met de Ier Archie Ryan.

Hoe gaat het met je?
"Eigenlijk gaat het heel goed met mij. Ik verblijf momenteel thuis in Ierland. Zo slecht is het nog niet in mijn thuisland. Ik mag alleen binnen een straal van twee kilometer van mijn huis trainen. We mogen alleen verder van huis als we bijvoorbeeld boodschappen moeten doen. Gelukkig heb ik een mooie omgeving heel dicht bij mijn huis, waardoor die korte rondjes toch aangenaam zijn. Ik verwacht dat ik aan het einde van het seizoen een goede criteriumrenner ben, haha. Toch spendeer ik veel van mijn tijd op mijn Tacx, want dat is veiliger. In deze tijd is veiligheid natuurlijk erg belangrijk."

Hoe ga je met deze situatie om?
"Het is natuurlijk verre van ideaal en moeilijk om mee te dealen, maar je moet toch positief blijven denken. Ik probeer dingen op te pakken waar ik anders geen of minder tijd voor zou hebben. Zo doe ik bijvoorbeeld krachtoefeningen. Afgelopen winter had ik wat problemen aan mijn knie en deze oefeningen helpen mij om het te versterken. Als ik nu aan het koersen was, had ik daar minder tijd voor. Door dit soort dingen op te pakken kom ik de tijd gemakkelijker door. Verder probeer ik fit te blijven en mijn basisconditie te onderhouden."

Wat doe je om de dagen door te komen?
"Mijn school heeft een online leerprogramma waardoor ik toch mijn lessen kan volgen. Ik zit in het laatste jaar van de middelbare school en moet dit jaar dus examen doen. Die vinden normaal gezien plaats in juni en de school geeft aan dat het allemaal doorgaat, maar ik moet nog maar zien of dat gebeurt. Toch bereid ik me voor zoals ik dat normaal zou doen en studeer ik alsof de examens doorgaan. De rest van de dag probeer ik mezelf nuttig te maken en op een productieve manier bezig te zijn, al kijk ik ook graag Netflix of ik zet mijn PlayStation aan. De laatste tijd kijk ik The Walking Dead. Het is misschien niet de beste serie om te kijken gedurende een pandemie, aangezien het over een pandemie gaat. Toch vind ik het leuk en kom ik er mijn tijd goed mee door."

Hoe blijf je in contact met teamgenoten?

"Op de PlayStation spelen we vaak Fornite met wat jongens. De broers Van Dijke, Lars Boven, Rick Pluimers en nog wat anderen. We hebben een mooie groep, maar de meningen zijn verdeeld over wie de beste speler is. Ik persoonlijk vind mezelf de beste, maar anderen zullen dat niet zo zien. Daarnaast hebben we ook een eigen groepsapp waar ontzettend veel berichten in worden gestuurd. Zo houden we contact met elkaar."

Op welke manier gaat je familie met deze situatie om?
"Ik heb een broer en drie zussen, dus het is volle bak. Eén zus woont uit huis, maar dan blijven er nog genoeg over. Nu er niet gekoerst wordt breng ik vanzelfsprekend tijd met ze door. Toch merk je dat we niet gewend zijn om zo lang met elkaar in een huis te zitten. Dan is het fijn als je even wat tijd voor jezelf vrij kunt maken. Daar heeft iedereen wel eens behoefte aan."

Welke muziek luister je om de dag door te komen?
"Er zijn wat goede afspeellijsten op Spotify die ik veel luister. Toch heb ik niet echt een bepaalde muzieksmaak of een artiest die ik leuk vind. Als het leuk klinkt ben ik al tevreden en luister ik het als ik aan het trainen ben."

Moet je nu frequenter koken omdat je vaker thuis bent?

"Nu dat we allemaal thuis zijn eten we vaak samen. Als ik dan moet koken is dat geen probleem, maar meestal doen mijn ouders dat. Stel dat ik moet koken, dan maak ik graag een salade met kip. Naast deze salade hou ik ervan om te variëren. De tips die we krijgen van onze foodcoaches zijn dan erg handig. In deze periode zonder wedstrijden is voeding ook een aspect waar ik me meer in kan verdiepen, puur omdat ik er meer tijd voor heb."

Welke andere sporten vind je leuk?

"Om eerlijk te zijn ben ik een echte wielergek en heb ik niet zoveel met andere sporten. Aangezien er nu geen sport op tv is, ga ik misschien wat retro-edities van bepaalde koersen terugkijken. Ik denk dat me dat wel een motivatie geeft voor mijn indoortrainingen. Als Ier kijk ik graag naar Daniel Martin in Luik-Bastenaken-Luik of andere klassiekers. Daarnaast zoek ik misschien wat oude edities van de Giro d’Italia op. De afgelopen jaren waren dat mooie wedstrijden. Als ik die koersen op de Tacx rijd, dan beeld je je toch in dat je aan het koersen bent en dat doodt de tijd een beetje."

Gerelateerde updates