Shop
Routinier Wynants na Parijs-Roubaix 2021 coach bij Team Jumbo-Visma

Routinier Wynants na Parijs-Roubaix 2021 coach bij Team Jumbo-Visma

Maarten Wynants gaat ermee stoppen. De 38-jarige routinier, die al sinds 2011 verbonden is aan Team Jumbo-Visma en diens voorgangers, verruilt na komend voorjaar de fiets voor de ploegleiderswagen. Dat onthult hij in gesprek met Werner Bourlez van Het Nieuwsblad.

De Belg stopt dus niet direct. De oudste nog actieve Belgische prof heeft vanwege het coronavirus besloten zijn contract met een half jaar te verlengen. Parijs-Roubaix in 2021 wordt zijn laatste koers. “Zo wil ik niet stoppen. Nog twee keer Parijs-Roubaix en dan achter het stuur,” aldus Wynants in het interview.

Wynants was eigenlijk van plan eind vorig jaar al te stoppen, maar besloot er na het indrukwekkende seizoen van de ploeg nog een jaar aan vast te plakken. Maar de Limburger had zich zijn afscheidsjaar heel anders voorgesteld. “Het lijkt of alles is afgelast door het coronavirus, maar als we nog vier maanden kunnen koersen, dan is dat toch al heel wat. Het seizoen is nog niet verloren en ik heb nog steeds honger om te koersen,” zegt hij.

“Op deze manier stop ik liever niet. Daarom heb ik beslist dat ik in 2021 nog een voorjaar rijd om afscheid te kunnen nemen onder normale omstandigheden. Parijs-Roubaix wordt mijn laatste koers. Dat kon in principe door de nieuwe kalender ook dit jaar al in oktober, maar ik wil afscheid nemen na een normaal, volledig voorjaar. Met alles erop en eraan. Parijs-Roubaix is mijn favoriete koers, met een grote emotionele waarde. De manier waarop Tom Boonen (met wie Wynants vier jaar bij QuickStep reed) daar afscheid nam, speelde misschien onbewust mee. Ik zou heel graag Wout van Aert of een ploegmaat nog naar de zege loodsen.”

Wynants is van ongekende waarde voor Team Jumbo-Visma en stond de voorbije jaren aan de basis van velen successen van de ploeg. Daarom is de ploegleidersauto een logische vervolgstap. “Op de fiets ga ik eerst nog mijn rol spelen als wegkapitein”, verduidelijkt de Belgisch Limburger.

“Onze jongere renners in de voorjaarsploeg hebben begeleiding nodig. Ze kunnen allemaal hard fietsen, maar je moet de juiste beslissingen nemen op het juiste moment. Je moet leren en weten wanneer je hard moet trappen en wanneer je beter je energie kunt sparen. Positie kiezen. Dan is het goed dat een ervaren renner als ik hun kan begeleiden. Ook als ik gestopt ben, wil ik die ervaring doorgeven.”

"Zo wil ik niet stoppen. Nog twee keer Parijs-Roubaix en dan achter het stuur"

Maarten Wynants

Wynants zal in eerste instantie het vak leren bij het development team. “Het is de bedoeling dat ik daar het vak leer en daarna kan doorgroeien. Ik zal ook wel wat kleinere profkoersen doen, maar de Tour de France zit er niet meteen in. Ik ben al een tijdje bezig met trainingsleer. Ik moet nog één examen afleggen en dan heb ik mijn trainersdiploma”, zegt hij tegen Het Nieuwsblad.

Wynants behaalde in zijn profcarrière geen enkele individuele zege, maar vergaarde wel een reeks podiumplaatsen. Hij was ook een van de grote motoren van Team Jumbo-Visma in de unieke prestatie die de ploeg leverde in de gewonnen ploegentijdrit in de Tour of Britain in 2018.

“Deze coronacrisis heeft mij doen beseffen hoe mooi het wielrennen is”, vervolgt hij het vraaggesprek. “Al deed het wel deugd om tot rust te komen. Ik heb zeventien jaar lang de hele tijd doorgereden. Het was goed om mijn lichaam eens rust te geven. Ik kan er weer even tegenaan. En ik heb bewezen dat ik het niveau nog aankan.”

Wynants vertrekt met de ploeg op 7 juli voor twee weken op stage naar het Oostenrijkse Zillertal. De Tourploeg ontbreekt, die trekt naar het Franse Tignes. “Ik kijk er echt naar uit om met mijn ploegmaats een hele tijd te trainen. De laatste maanden heb ik genoeg in mijn eentje gefietst. Ik zal mijn seizoen herbeginnen in Strade Bianche en rijd daarna met de jongeren de Czech Cycling Tour. Maar mijn voornaamste rol blijft wegkapitein voor de klassiekers. Gelukkig komen die pas op het einde van het jaar. Tegen dan is mijn lichaam zeker weer op toeren”, besluit hij met een knipoog.

Gerelateerde updates