Profiel
Richard Plugge optimistisch over herstart seizoen

Richard Plugge optimistisch over herstart seizoen

Vanwege de coronacrisis wordt er als sinds half maart niet meer gekoerst. Onlangs maakte de internationale wielerunie UCI de plannen bekend voor een nieuwe (voorlopige) wielerkalender met daarin alle grote klassiekers, de Tour de France, de Giro d’Italia en de Vuelta a España.

Richard Plugge, algemeen directeur van Team Jumbo-Visma, kijkt in een podcast van Fred Dreier op Velonews optimistisch op de kalender vooruit: “Die biedt de nodige kansen. Het is belangrijk voor het wielrennen dat we dit jaar nog koersen. Maar er moeten wel de nodige offers komen”, zegt hij.

Plugge, zelf herstellende van het coronavirus, benadrukt dat het mogelijk is om dit seizoen nog te koersen, maar dan moet er wel een plan liggen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.

“Ik maakte voordat ik zelf besmet raakte met het coronavirus al samen met de ploeg de beslissing om niet van start te gaan in Parijs-Nice en de Italiaanse koersen Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo. Op dat moment waren er gewoon te veel dingen onzeker en onduidelijk. Omdat we nog niet veel van het virus wisten destijds, waren er geen duidelijke richtlijnen. Er waren ook geen duidelijke garanties die ze ons konden bieden om onze gezondheid en veiligheid te waarborgen. We hebben toen de juiste beslissing genomen om daar niet van start te gaan.”

“Ik denk dat het mogelijk is om dit jaar nog te koersen”, vervolgt Plugge. “Maar dan moeten wel alle procedures en protocollen in orde zijn zodat het op een veilige manier kan plaatshebben en de risico’s zoveel mogelijk beperkt zijn. Dit kunnen we alleen samen bereiken.”

"De kalender biedt de nodige kansen. Het is belangrijk voor het wielrennen dat we dit jaar nog koersen. Maar er moeten wel de nodige offers komen"

Algemeen directeur Richard Plugge

Plugge, die ook in het bestuur zit van de AIGCP, de organisatie die de belangen behartigt van de professionele wielerploegen, is volop in gesprek met de UCI, de organisatoren en de wielerploegen om samen tot een plan te komen. Wedstrijden zonder publiek en zo min mogelijk mensen per ploeg en minder media zijn daarin reële opties.

“De maatregelen die genomen zijn in Parijs-Nice waren een stap in de goede richting. Zeker met de feiten die er toen waren. Een plan is altijd gebaseerd op de actuele kennis van zaken. Niemand die weet hoe het virus zal evolueren. Het kan bij wijze van spreken overmorgen al weg zijn, maar het kan ook nog maanden duren. Het kan ook net zo hard weer terugkeren.”

“Normaal is het wielrennen een groot circus met heel veel mensen: renners, stafleden, organisatie, publiek, journalisten, fotografen et cetera. Ik ben van mening dat het alleen mogelijk is om dit seizoen nog te koersen als je dat terugbrengt tot het absolute minimum. Hoe minder mensen des te beter het is. Denk daarbij aan het werken in lijnen. Dat een bepaalde groep renners en staf het hele seizoen zoveel als mogelijk met elkaar optrekt. Ook ben ik van mening dat je echt iedereen van tevoren moet testen. En dat je ook moet nadenken over hoe we het gaan aanpakken als iemand positief test. Daarom moeten we de komende weken met een goed plan komen voor de verschillende scenario's, het testen, quarantaine et cetera.”

Recent maakte de Duitse regering bekend dat de Duitse voetbalcompetitie weer van start kan gaan, zonder publiek. Plugge ziet die beslissing als een grote testcase. “De herstart van de Bundesliga is ook voor het wielrennen een belangrijke testcase. Daaruit kunnen we veel lering trekken. Of de genomen maatregelen rondom de wedstrijden helpen of niet. Het testen van de spelers, het spelen zonder publiek et cetera. Dit moet uitwijzen of het mogelijk is dat er straks weer gekoerst kan worden en of er extra maatregelen genomen moeten worden.”

"We zijn positief ingesteld. Het zou moeten kunnen, zolang we ons allemaal streng aan de protocollen houden. Iedereen is erbij gebaat dat er dit jaar nog gekoerst wordt"

Algemeen directeur Richard Plugge

Plugge is hoopvol gestemd. Achter de schermen is er bij Team Jumbo-Visma hard doorgewerkt. “Ik ben heel blij dat de UCI met een hernieuwde kalender is gekomen”, zegt hij in de podcast. “De kalender is heel realistisch, maar we moeten er ook rekening mee houden dat het een week van tevoren zomaar voorbij kan zijn. Het belangrijkste is dat de overheden, met name in Frankrijk, Spanje en Italië, zich zo snel mogelijk achter de plannen scharen. Wij kunnen alles wel plannen en tot in detail uitwerken, maar uiteindelijk ligt ons lot in de handen van de overheden.”

“We zijn positief ingesteld. Het zou moeten kunnen, zolang we ons allemaal streng aan de protocollen houden. Iedereen is erbij gebaat dat er dit jaar nog gekoerst wordt en iedereen wil ook koersen. Dus daarom is het echt noodzakelijk dat we met een goed gezondheids- en veiligheidsplan komen dat we kunnen voorleggen aan de autoriteiten. Zodat we ze kunnen laten zien dat het mogelijk is.”

Volgens Plugge is het daarom heel belangrijk dat er snel duidelijkheid komt van de verschillende overheden. “Het organiseren en plannen is iets voor de lange termijn. Dat is niet iets wat je van vandaag op morgen kunt bewerkstelligen. Een wedstrijd cancelen is zo gepiept, een wedstrijd organiseren niet. Daar moet je nu al mee bezig zijn. Ik ben blij dat er een kalender van de hoop is en dat er nog zoveel organisatoren zijn die dit jaar nog willen organiseren. Laten we blij zijn met iedere wedstrijd die verreden kan worden, maar we moeten er ook rekening mee houden dat er ook nog wedstrijden wegvallen.”

“Ook voor ons als ploeg is het aanpassen. We hebben goede, loyale sponsoren waarmee we een meerjarige samenwerking hebben en die ons hierin ook blijven steunen. Neem de voorbereiding op de Tour de France. Dat blijft ons grootste doel met Primoz, Tom en Steven. Normaal gaan daar lange voorbereidingen aan vooraf. En is alles tot in de puntjes gepland en uitgewerkt, met hoogtestages en verkenningen. Dat gaat nu niet omdat de grenzen gesloten zijn. Die plannen moeten aangepast worden, maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We proberen ons zo goed als mogelijk voor te bereiden. Ik maak mij daar geen zorgen over. We zullen er als Team Jumbo-Visma klaar voor zijn.”

Gerelateerde updates