Profiel
Motivatie bij Kruijswijk ver te zoeken: "De Tour? Ik mag niet eens buiten fietsen"

Motivatie bij Kruijswijk ver te zoeken: "De Tour? Ik mag niet eens buiten fietsen"

Honderdduizenden mensen schreeuwden hem vorig jaar naar het Tourpodium. Fietst hij zijn volgende Tour de France zonder publiek, zoals in Frankrijk wordt geopperd? Steven Kruijswijk kan het zich amper voorstellen. "Ook zonder publiek blijft de Tour een rondreizend circus met heel veel mensen", zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Hij mag de deur niet meer uit in Monaco. Zijn laatste fietstraining in de buitenlucht was op 17 maart. Een ritje van 145 kilometer met 3450 hoogtemeters. Naar het noorden, de uitlopers van de Alpen in. En terug via Menton, langs de Middellandse Zee. Sindsdien traint Steven Kruijswijk vanwege de lockdown binnen op fitnessplatform Zwift. Virtuele ritjes, op het fantasie-eiland Watopia, zonder daadwerkelijk een meter vooruit te komen.

"Maar hoe lang hou je dat vol?", vraagt hij zich steeds meer af. Ik ben er nooit een fan van geweest. Fietsen begint voor mij echt buiten. Op de weg. Binnen fietsen is een noodoplossing."

En toch moet hij zich noodgedwongen op die manier de komende weken voorbereiden op wat mogelijk nog rest van het door corona onthoofde wielerseizoen. De Tour de France - waar hij vorig jaar derde werd achter Egan Bernal en Geraint Thomas - staat nog steeds op de kalender. De gedroomde sportzomer is na het uitstellen van de Zomerspelen en het EK voetbal al kapot, maar in Frankrijk rekenen ze nog steeds op groen licht voor de Tour, die zaterdag 27 juni zou moeten beginnen in Nice, op een paar kilometer van het appartement van Kruijswijk.

Desnoods zonder publiek, zo riep de Franse minister van sport Roxana Maracineanu. "Wat mij betreft heb ik dat liever niet", reageert Kruijswijk op het voorstel om te koersen zonder volk." Of dat een oplossing is die het doorgaan van een Tour rechtvaardigt? Zeg het maar… Dan hebben we tenminste nog iets om televisie te laten zien, maar of het realistisch is?"

Kruijswijk twijfelt enorm. Uit puur praktische overwegingen, maar ook omdat hij twijfelt of zo’n groot evenement over drie maanden al wel weer kan worden georganiseerd, zelfs zonder publiek. "Dan moet alles eerst veilig zijn en moeten er geen gezondheidsrisico’s meer bestaan. Dan zou het kunnen", denkt de klassementstroef van Jumbo-Visma. "Maar dan nog moet er niet het risico bestaan dat wij als Tour de verspreiding juist weer op gang helpen. Want zonder publiek praat je nog steeds over een rondreizend circus van meer dan 1000 personen. En dat zijn nog steeds heel veel mensen bij elkaar."

Er wordt nu heel veel geroepen en geschreven, vooral omdat massaal word gehoopt dat de zomer niet ook nog van een Tour beroofd wordt, zo merkt Kruijswijk. "Maar als wij straks drie weken van tevoren pas zeker weten dat het doorgaat, hoe moeten wij ons dan voorbereiden?" vraagt hij zich af. "Zo’n Tour, daar werk je normaal een jaar naar toe. Maar misschien moeten we tot die tijd wel binnen blijven trainen. Hoe denken ze dan dat we op niveau zijn, straks? Misschien is dit wel een beetje naïef van de minister en de organisatie… Want je kunt wel uitstellen, uitstellen en uitstellen. Maar een voorbereiding hoort ook bij een wedstrijd."

Dit bericht bekijken op Instagram

Motivation Monday! 🥰 📸 @ferdydammanphotography

Een bericht gedeeld door Steven Kruijswijk (@stevenkruijswijk) op

En die voorbereiding, die lijkt nu al in niets meer op de campagnes die de Brabander de laatste jaren draaide op weg naar het hoofddoel in juli. "Ik mag überhaupt niet buiten fietsen in Frankrijk en Monaco, nu. Dat kan niet eens, wordt niet toegestaan. Dat maakt het allemaal niet makkelijk. Want hoe lang kun je dat volhouden, binnen trainen? Een weekje lukt me nog wel. Maat je weet nu niet eens waar je het voor doet? Stel dat het hele seizoen gecanceld wordt? Dat brengt veel onzekerheid met zich mee. De motivatie is ver te zoeken", geeft Kruijswijk toe.

Met zijn gezin zit hij binnen, tussen vier muren. "Ik besef nu nóg beter hoe zwaar het voor mijn vrouw is om de kinderen genoeg aandacht te geven als ik weg ben. Die kinderen die snappen nu überhaupt niet eens waarom ze niet naar buiten mogen. Neemt niet weg dat ik ook wel kan genieten van al die momenten samen, maar dat had ik liever onder andere omstandigheden gedaan."

Gerelateerde updates