Shop
Dumoulin: ik voel me hartstikke goed en heb zin in komend seizoen

Dumoulin: ik voel me hartstikke goed en heb zin in komend seizoen

Na twee roerige seizoenen verkiest Tom Dumoulin de Giro dit jaar boven de Tour de France. “Ik achtte het na de afgelopen periode verstandiger de gekte die de Tour met zich meebrengt te mijden. Mijn persoonlijke gevoel neigt ook meer naar de Giro. Die ronde maakt warme gevoelens bij mij los. Ik vind het een heel bijzondere wedstrijd.”

Dumoulin zal in mei bij La Grande Partenza in Hongarije vergezeld worden door onder anderen Tobias Foss. “Dat is heel prettig. Ik ben van oorsprong geen alfaman. In het verleden heb ik er moeite mee gehad als een hele ploeg enkel om mij draaide. Op dat vlak is het fijner dat ik het kopmanschap nu met Tobias kan delen. Hij is daar een heel fijne en geschikte renner voor. Ik hoop dat we beiden een hoog niveau kunnen halen. In dat geval zijn wij in staat elkaar te helpen in de absolute finales.”

Het tweetal krijgt ijs en weder dienende de steun van Koen Bouwman, Edoardo Affini, Chris Harper, Sam Oomen, Pascal Eenkhoorn en Jos van Emden.

Tom Dumoulin

"Ik denk niet dat ik het ben verleerd."

Tom Dumoulin

Over zijn persoonlijke doelen in de Giro is Dumoulin helder. “Ik zal van begin tot eind alles in het werk stellen om zo hoog mogelijk in het klassement te eindigen. Het enige minpuntje is dat er misschien net iets te weinig tijdritkilometers in het parcours zijn opgenomen. Het is voor mij om uiteenlopende redenen een poos geleden dat ik voor een klassement heb gereden. Ik denk niet dat ik het ben verleerd. Het is iets dat ik van nature altijd goed heb gekund”, aldus Dumoulin.

Aanloop

De Limburger vertrekt eind januari op hoogtestage naar Colombia alvorens hij zijn seizoen in wedstrijdverband zal starten in de UAE Tour. Via Strade Bianche, de Ronde van Catalonië en de Amstel Gold Race werkt Dumoulin vervolgens toe naar een tweede trainingsperiode op hoogte. De keuze voor de wedstrijd in eigen omgeving is een opvallende. “Door de verschuiving van de Amstel Gold Race is het voor mij te behappen in combinatie met een hoogtestage. Het is voor mij noodzakelijk een hoogtestage te beleggen in voorbereiding op een grote ronde. Doordat de Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix door toedoen van Franse verkiezingen van plek zijn verwisseld, is het voor mij ideaal te combineren. Ik vind het heel bijzonder om deze koers in eigen land te rijden. Vroeger was deze wedstrijd een van de redenen waarom ik ben gestart met wielrennen. Afgelopen jaar was het juist een van de triggers waardoor ik weer zin kreeg in het fietsen”, vertelt Dumoulin.

In actie op het trainingskamp in Girona

Een concreet plan voor het verdere verloop van zijn seizoen heeft Dumoulin nog niet. “Maar ik heb wel al een aantal interessante wedstrijden in mijn hoofd”, klinkt het. “Zo kijk ik reikhalzend uit naar het WK in Australië. Zowel de tijdrit als de wegwedstrijd zou ik graag willen rijden. De Ronde van Lombardije en de overige Italiaanse koersen in die periode van het jaar kunnen mij eveneens zeer bekoren.”

"Ik voel me hartstikke goed en heb heel veel zin in het aankomende jaar."

Tom Dumoulin

Persoonlijk

“Mijn wielerleven ziet er nu ten opzichte van een jaar geleden heel anders uit”, vervolgt Dumoulin. “Op dat moment moest ik mezelf een halt toeroepen. Achteraf gezien ben ik heel blij dat ik dat toendertijd heb gedaan. Ik heb een bewuste keuze gemaakt om wielrenner te zijn. Dat heeft zijn leuke kanten, maar vast af en toe ook zijn minder leuke kanten. Daar kan ik nu beter mee leven, omdat ik weet dat dit is wat ik echt wil. Nu is het een nieuw jaar met een nieuwe Tom Dumoulin. Ik sta er volkomen anders in. Ik voel me hartstikke goed en heb heel veel zin in het aankomende jaar. Ik heb over ambities niets te klagen.”

Gerelateerde updates