Mijn profiel
Beune: 'Geleerd dat rust ook superbelangrijk is'

Beune: 'Geleerd dat rust ook superbelangrijk is'

Wat goed is komt snel en de ontwikkeling van Joy Beune gaat in sneltreinvaart. Het twintigjarige talent van Team Jumbo-Visma won tijdens haar eerste jaar bij de senioren een bronzen World Cup-medaille op de 1500 meter. Ook werd ze tweede bij het NK allround en veroverde ze met de Nederlandse achtervolgingsploeg een zilveren plak op de WK afstanden. We vroegen de Bornse een aantal zinnen af te maken.

Mijn eerste jaar bij de senioren was…
"Er een met ups & downs. Het was een leerzaam jaar, maar ik had het af en toe ook moeilijk. Bijvoorbeeld op het NK allround. Het ging de eerste drie afstanden erg goed en het is balen dat je op de laatste afstand toch nog wordt verslagen. Je ziet op dat moment een ticket voor het WK allround aan je neus voorbijgaan. Het zit niet in mij om tevreden te zijn met een tweede plaats. Mensen zeggen dan: 'Je bent nog jong, dus jouw tijd komt nog wel.' Maar ik streef altijd het hoogste doel na en sta aan de start om te winnen. Ik heb gedaan wat ik kon, dit was alles wat erin zat. Toch waren er ook genoeg positieve punten, zo was mijn eerste wereldbekermedaille bij de senioren supervet."

Mijn absolute hoogtepunt van mijn eerste seizoen bij Team Jumbo-Visma was…
"Mijn 1500 meter bij de wereldbekerfinale in Salt Lake City. Dat was een mooie ervaring. Ik heb goede herinneringen aan die plek (Beune werd in Salt Lake City wereldkampioen allround bij de junioren, red.) en een tijd van 1.52,78 is natuurlijk erg snel. Daarnaast vond ik het geweldig om in een vol Thialf te rijden. Als zo veel mensen je aanmoedigen, geeft dat een kick."

Je won een World Cup-medaille, pakte met de achtervolgingsploeg zilver op de WK afstanden in Inzell en werd tweede bij het NK allround. Heb je jezelf weleens verbaasd?
"Ik heb daar nooit zo bij stilgestaan. Als ik er nu over nadenk, is het eigenlijk best knap dat ik in mijn eerste jaar dit al heb bereikt en werd gevraagd voor de achtervolgingsploeg. Om heel eerlijk te zijn, voelde ik me op dat moment niet als het negentienjarige talent dat net kwam kijken. Ik had echt het gevoel dat ik één van hen was. Het was mooi om met die dames voor de wereldtitel te gaan. Helaas kwamen we net tekort…"

 / 
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Het moment waarvan ik het meest heb geleerd, is…
"Mijn vijf kilometer op het NK allround. Ik kreeg weer eens de bevestiging dat die afstand helemaal niet leuk is, ha! Het was mijn tweede vijf kilometer uit mijn leven. Mijn eerste reed ik op m’n zestiende. Destijds was ik helemaal kapot en zei ik tegen m’n ouders: ‘Dit doe ik nooit meer.’ Maar bij het NK moest ik wel. Als ik had gewonnen, had ik er waarschijnlijk anders over gedacht. Daarnaast was elke training een leermoment. Ik vind het leuk om dagelijks het beste uit mezelf te halen en beter te worden."

Tijdens het World Cup Kwalificatie Toernooi ging je onderuit op de 3000 meter. Was dat ook een leermoment?
"Dat was een klotemoment. Ik weet nog steeds niet waarom het gebeurde. Ik lag opeens in de boarding. Ik kon er niks aan doen, was hem gewoon kwijt. Daar ging mijn wereldbekerticket op die afstand. Valpartijen horen helaas bij de sport en iedere topsportcarrière gaat met vallen en opstaan."

Een moment van afgelopen seizoen dat mij het meest is bijgebleven, is…
"Mijn eerste World Cup bij de senioren in het Japanse Obihiro. In mijn juniorentijd mocht ik door een afmelding al een keer naar een wereldbeker bij de senioren, maar toen koos ik er bewust voor om daar niet heen te gaan. Ik wilde me volledig focussen op het juniorencircuit en dat pakte goed uit, want ik werd aan het eind van dat seizoen wereldkampioen. Toen ik een World Cup-ticket bemachtigde, vond ik dat speciaal. Ik had het dit keer op eigen kracht gedaan. Dat maakte me trots."

"Het was een mooi eerste jaar, maar ik vond het lastig om bij een aantal toernooien reserve te zijn."

Joy Beune

Ik heb het meest moeten wennen aan…
"Dat deze ploeg zo professioneel is. Bij de junioren was ik altijd bezig met trainen, trainen en nog eens trainen. Hier heb ik geleerd dat rust ook superbelangrijk is. Ik vind het moeilijk om mijn rust te pakken, denk dan altijd: ik had nu ook op de fiets kunnen zitten. Jac (Orie, red.) moet mij eerder afremmen dan aansporen."

Ik vind het … dat de voorbereiding op het nieuwe seizoen alweer is begonnen.
"Heel leuk. Ik houd van trainen, maar zo’n zomer is ook altijd spannend. We gaan straks het ijs weer op en dan moet het er allemaal wel uitkomen. Na het seizoen heb ik even twee weken rustig aan gedaan. Echt stilzitten, kan ik niet. Het is niet zo dat ik als een malle door heb getraind, maar ik heb wel mijn conditie bijgehouden. Het was lekker weer in Nederland, dus ik ben af en toe even op de fiets gestapt. Heerlijk."

Ik geef mijn eerste seizoen bij de senioren het rapportcijfer …, omdat…
"Een 7. Het was een mooi eerste jaar, maar ik vond het lastig om bij een aantal toernooien reserve te zijn. Ik mocht door mijn zilveren medaille op het NK allround naar het WK allround in Calgary, maar daar niet rijden. Nu was ik daar om mijn ploeggenoten te helpen en aan te moedigen, maar het liefst rijd je natuurlijk zelf."

Mijn doel voor aankomend seizoen is om…
"Dat kleine stukje dat ik vorig seizoen nog tekortkwam te overbruggen. Ik ga er alles aan doen om me dit seizoen te plaatsen voor het WK allround en de WK afstanden. Ik ben twintig en vind dat ik mij er komend jaar tussen moet rijden. Nou ja, moeten is misschien een groot woord, maar ik wil het heel graag."

Headerfoto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates