Shop
Van Hooydonck voedt zijn dromen met The Athlete’s FoodCoach-app

Van Hooydonck voedt zijn dromen met The Athlete’s FoodCoach-app

Nathan Van Hooydonck fietst vanaf 2021 bij Team Jumbo-Visma. Werken met The Athlete’s FoodCoach-app heeft zijn ogen geopend als het gaat om voeding rondom het fietsen.

“Door FoodCoach zit ik met veel meer vertrouwen op mijn fiets", vertelt de Belgische renner. "De app vertelt mij precies wat ik op welke momenten van de dag moet eten om optimaal te kunnen presteren. Het geeft een heel geruststellend gevoel dat ik nooit meer hoef te denken: heb ik niet te veel of te weinig gegeten?"

“De kracht van The Athlete’s FoodCoach-app is dat ik op het gebied van voeding niks over het hoofd zie. Toen ik de app nog niet gebruikte, vergat ik in de euforie van een overwinning nog wel eens om een herstelmaaltijd te nemen of at ik in de avond juist te veel. Dat is nu niet meer het geval.”

“Ik weet precies welke voedingsstoffen mijn lichaam na een inspanning nodig heeft om optimaal te herstellen en op gewicht te blijven. Dat is van cruciaal belang tijdens etappewedstrijden. Het belang van de juiste voeding is echt heel groot.”

Hoe belangrijk is voeding voor de ploeg geweest bij het winnen van de Tour de France?

“Ik weet niet of wij met Team Jumbo-Visma zonder FoodCoach ook de Tour de France en de Giro d’Italia hadden gewonnen. Het was een stuk moeilijker geweest om elke dag op de best mogelijke manier te herstellen en weer klaar te zijn voor de volgende etappe. FoodCoach draagt bij aan elke overwinning.”

"Voeding is een belangrijk stukje van de puzzel in het wielrennen. En als je koersen wilt winnen, moeten alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Als wielrenner wil je toch ook dat je fiets tiptop in orde is? Hetzelfde geldt voor voeding. En het leuke is: ik kan gewoon blijven eten wat ik normaal ook eet. FoodCoach richt zich op kleine aanpassingen in de basisvoeding. In de app kan ik kiezen uit de lekkerste recepten met rijst of pasta. En tijdens etappewedstrijden staan de potten pindakaas gewoon op tafel."

"En het leuke is: ik kan gewoon blijven eten wat ik normaal ook eet"

Nathan Van Hooydonck

Ben je afhankelijk van FoodCoach?

"Tja, er zit een bepaalde mate van afhankelijkheid in. Daarom is het belangrijk dat ik zelf altijd goed blijf nadenken. Als ik op een rustdag nog honger heb, terwijl de app zegt dat ik voldoende gegeten heb, dan luister ik naar mijn gevoel en pak ik nog een gezonde snack."

"Het gaat erom dat je de grote richtlijnen volgt. Dan ben je al twee stappen verder, dan wanneer je alles op gevoel zou doen. Ik pak weleens kip in plaats van kalkoen of maak andere pastasaus dan FoodCoach mij adviseert, maar dan zorg ik wel dat de hoeveelheid pasta die ik moet eten juist is."

“Het is niet zo dat elke maaltijd perfect moet zijn om een gezond voedingspatroon te hebben. Niet de totale optelsom van alles wat je eet moet kloppen. Ik zie elke maaltijd als een kans om het beter te doen. Ik zou FoodCoach dan ook geen obsessie voor mij willen noemen, eerder een routine. Het kost me geen extra moeite en ik heb de keuze uit duizenden recepten."

"Ik zie elke maaltijd als een kans om het beter te doen"

Nathan Van Hooydonck

"Als ik de app niet zou gebruiken, had ik in een kookboek op zoek moeten gaan naar recepten. Dat had me meer tijd gekost en het kookboek vertelt mij ook niet hoeveel ik van alles mag nemen. Zo helpt FoodCoach mij op een makkelijke en leuke manier met mijn voeding.”

Wat is je tip voor amateurwielrenners?

“Ik weet zeker dat FoodCoach ook van meerwaarde kan zijn voor de serieuze amateurwielrenner. De app is de perfecte basis voor elke wielrenner die op een laagdrempelige manier gezonder wil eten en beter wil presteren op de fiets. Dat kan heel eenvoudig door kleine aanpassingen te maken aan je basisvoeding.”

Gerelateerde updates