Profiel
Foodcoach blikt terug op trainingskamp: 'Mezelf een aantal keer tegengekomen'

Foodcoach blikt terug op trainingskamp: 'Mezelf een aantal keer tegengekomen'

Om tot topprestaties te komen, moet je niet alleen hard trainen. Ook het eten van gezonde en gevarieerde voeding is ontzettend belangrijk. Voor het eerst ging er vanuit hoofdsponsor Jumbo een kookwagen met de schaatsers mee op trainingskamp. Hoe kijkt Mathias Fluit, één van de drie aanwezige Jumbo Foodcoaches, terug op deze unieke ervaring? We spraken hem na afloop van het kamp in Inzell.

Hoe was het om tien dagen met de schaatsploeg van Team Jumbo-Visma op pad te zijn?
"Verrassend. Het was compleet anders dan de keren dat ik mee ben geweest met de wielerploeg. Het schaatsen is wat meer een krachtsport. In de groep zit wat meer testosteron, waardoor je een andere dynamiek krijgt. Ik vond het leuk om mee te maken."

Het was voor het eerst dat er vanuit hoofdsponsor Jumbo een kookwagen met foodcoaches meeging met ons team. Hoe ben je te werk gegaan?
"Alles was brand new, dus het was wel even schakelen. Opeens sta je begin juli met een kookwagen van Jumbo in Inzell. Een plek waar je nog nooit bent geweest. Nieuw hotel, nieuwe mensen om je heen. Noem maar op. Daarnaast is de visie op voeding, maar ook de manier van werken anders dan bij de wielrenners. Het is allemaal wat vrijer. Dat gaf mezelf meer vrijheid, maar dat maakte het op sommige momenten ook ingewikkelder. Ik had jullie nog nooit gezien, kende jullie niet. Het was op het begin dus even wennen, aangezien ik niet precies wist hoeveel er normaal gesproken wordt gegeten. Ik moest een beetje op mijn intuïtie afgaan, waardoor ik op bepaalde momenten even flink bij moest schakelen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een voorraad, die ik eigenlijk ergens anders voor had bedoeld. Het was een uitdaging, maar al met al denk ik dat we terug kunnen kijken op iets heel moois. Ik ben tevreden met hoe het is verlopen."

Mensen vragen zich misschien af waarom wij voor een trainingskamp van tien dagen een hele eigen kookwagen meenemen. Kun je uitleggen wat het belang is van gezonde en gevarieerde voeding tijdens een trainingskamp als dit?
"Het is fundamenteel. Gezonde en gevarieerde voeding is een basisvoorwaarde om zo’n trainingskamp als dit goed door te komen. Het is precies wat coach Jac Orie altijd zegt: 'Je kunt niet harder trainen dan je eet.' Naast voldoende slaap en rust is het enorm belangrijk om goed op de voeding te letten. Ik denk ook dat er nog voldoende winst te behalen is op dat gebied."

Waar zit die winst dan in?
"De atleten iets meer richtlijnen geven. Elk eetmoment is een mogelijkheid om iets te leren. In mijn ogen blijft daar nog iets te veel liggen. Het is niet zo dat je tegen atleten moet zeggen: pak twee eetlepels rijst meer of minder, maar je kunt ze bijvoorbeeld vragen waarom ze bepaalde dingen wel of niet opscheppen. Op die manier creëer je een bepaald bewustzijn bij de sporters, waardoor ze ook tijdens een lange autorit terug naar Nederland bij een restaurant voedingskeuzes maken op basis van hun kennis. Voedingsdeskundige Ton Leenders speelt hier al een belangrijke rol in. Hij geeft goede adviezen aan ze, maar als hij niet aanwezig is, moeten de atleten het ook zelf kunnen. Of ze moeten met hun vragen bij één van de aanwezige foodcoaches komen en dan zullen wij ze altijd helpen. Als een atleet meerdere keren per dag langs de kookwagen komt voor een gezond tussendoortje of gezonde snack, dan heeft hij of zij misschien te weinig opgeschept tijdens de lunch of het avondeten."

			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Iedere dag kregen de schaatsers en begeleiders een andere maaltijd voorgeschoteld. Hoe zijn deze menu’s tot stand gekomen?
"Tijdens de voorbereiding is er veel contact geweest met Ton. Zoals ik eerder aangaf, heeft de ploeg een bepaalde visie op voeding, dus het was erg belangrijk om daar voorafgaande aan het kamp duidelijk afspraken over te maken. Er is een bepaald verwachtingspatroon waaraan je wil voldoen."

Aan welke basisvoorwaarden moesten de verschillende menu’s voldoen?
"Het eten was iedere dag anders, maar de samenstelling was hetzelfde, namelijk: groeten, een eiwitcomponent (vlees, vis) en een koolhydratencomponent. En dan nog een sausje of wat kaas erbij."

Je bent ook een aantal keer mee geweest met de wielrenners wat is nou een groot verschil als je beide eetpatronen vergelijkt?
"Je kunt op honderd verschillende manieren naar voeding kijken. Bij de schaatsploeg ligt de nadruk meer op (dierlijke) vetten, bijvoorbeeld het gebruik van roomboter. Daarnaast wordt er veel vlees gegeten. Een wielrenner zit vijf, zes, zeven uur op de fiets, dus die heeft wat meer koolhydraten nodig. Dat is wat mij betreft het grootste verschil."

In Inzell waren alle drie de ploegen (profploeg, opleidingsploeg en marathonteam) voor de eerste keer voor een langere periode bij elkaar. Hoe was het om voor zo’n grote groep (zo’n veertig mensen) te koken?
"Leuk, maar ook spannend. Ik ben mezelf, de kookwagen, mijn collega’s (Ien en Meyke) en de voorraad een aantal keer tegengekomen, haha. Het ging goed hoor, maar naarmate het trainingskamp vordert, word je steeds creatiever en kom je erachter dat je bijvoorbeeld ook in bakplaten dingen kunt bereiden op het vuur. Je doet er alles aan om het iedere dag zo goed mogelijk voor elkaar te hebben. Een volgende keer ga ik mijn zinnen toch zetten om het allemaal iets meer te finetunen. Op het gebied van logistiek was ik misschien iets te optimistisch. Het is gewoon lastig om voor zo’n grote groep mensen iets warm te krijgen, wanneer je een paar ovens en wat pitjes hebt. Daarnaast wil ik de menu’s nog iets beter laten aansluiten bij de verschillende trainingen. Bij een lange fietsrit past een andere samenstelling van het eten dan bij een korte intervaltraining."

 / 
			© Robert Prins
			© Robert Prins
			© Robert Prins
© Robert Prins
© Robert Prins
© Robert Prins

Je begon er eerder zelf al over, maar kun je nog iets dieper ingaan op wat je van de groepsdynamiek vond?
"Ik heb ervan genoten. Flauwe grappen maken, een beetje elkaar in de maling nemen. Dat past bij mij en daar houd ik van."

Je bent ook zelf nog op de ijsbaan geweest. Hoe was het om een schaatstraining bij te wonen?
"Leuk. Ik was mijn hele leven nog nooit op een schaatsbaan geweest, dus ik viel echt met mijn neus in de boter. Ik moet zeggen dat ik onder de indruk was. Die schaatsers gaan zo smooth over het ijs, dat ik bijna vergat hoe zwaar het eigenlijk is. Ik heb veel respect voor ze gekregen. Ik heb mijn hele leven geen sport gekeken; geen schaatsen, wielrennen of voetbal. Helemaal niks. Maar door deze ervaring ga ik de sport in de toekomst zeker volgen."

Kun je zelf een beetje schaatsen?
"Ik heb het één keer in mijn leven gedaan. Dat was bij het Openluchtmuseum. Pas na een kwartiertje lukte het me om te blijven staan, dus ik ben geen held op schaatsen, haha."

Gerelateerde updates