Shop
Small zet schouders graag onder doelen en ambities Team Jumbo-Visma

Small zet schouders graag onder doelen en ambities Team Jumbo-Visma

Met het aantrekken van drie nieuwe rensters, Vacansoleil als nieuwe sponsor op de shirts en Carmen Small als nieuwe racecoach staat Team Jumbo-Visma Women niets in de weg voor een tweede succesvol seizoen. Dat geloof is er ook bij Small, vertelt ze vanuit Spanje waar ze voor het eerst aantreedt als coach tijdens de Volta Comunitat Valenciana Femines. “Ik heb al enkele trainingen kunnen volgen en ik moet zeggen: het ziet er goed uit”, klinkt het vol vertrouwen.

Vorig jaar werd een stevige basis gelegd voor een succesvol vrouwenteam. Met het aantrekken van nieuwe rensters als Coryn Labecki, Linda Riedmann en Noemi Rüegg wordt verder getimmerd aan een team dat in de breedte kan presteren.

Hoe kunnen zij volgens Small bijdragen aan de ambitie om in 2024 de beste vrouwenploeg te zijn?

Small: “De komst van Coryn zorgt voor een boost in ons team. Zij zal voor bepaalde races samen met Marianne naar voor geschoven worden als leading lady. Ze herbergt al heel wat ervaring. Het wederzijdse respect tussen Marianne en haar is groot en ze willen allebei ook nog van de ander leren. Ze hebben zoveel klasse en stijl dat ik er zeker van ben dat er een goede dynamiek zal zijn tussen hen en dat ze samen die leidersrol in het team goed zullen opnemen. En dat is nodig. Winnen doe je immers niet alleen. Iedereen binnen het team moet haar rol spelen en de job succesvol uitvoeren. Dat Marianne nu niet meer alleen die leidersrol hoeft te spelen, kan voor haar een groot voordeel zijn op mentaal vlak.”

Riedmann en Rüegg zijn respectievelijk 18 en 20 jaar. Wat wordt van hen verwacht?

Small: “Dat ze beiden stap voor stap kunnen uitgroeien en hun volle potentieel gaan bereiken. Linda heeft al heel wat moois laten zien, ondanks haar jonge leeftijd. Als ze de nodige race-ervaring kan opdoen, goed begeleid wordt en niet overtraint kan ze zeker één van de beste Duitse rensters worden. Noemi heeft een grote motor, zoals we dat zeggen, én ze koerst slim. Ook zij heeft dus het potentieel om een sterke renster te worden die meedraait met de groten. Dat Noemi en Linda op zo’n jonge leeftijd al zo professioneel begeleid worden, is een enorm voordeel voor hun ontwikkeling. Ze hebben vele stappen voor op leeftijdsgenoten die die kans niet krijgen. Ik heb hen ook al gezegd dat ze van die opportuniteit zo veel als mogelijk gebruik moeten maken.”

Is dan al duidelijk welke richting jullie met hen uit willen?

Small: “We willen momenteel alle opties open houden voor hen. Net omdat ze zo jong zijn, zijn ze nog geen klimspecialisten of ligt de focus niet op tijdrijden. Alles ligt nog open en dat is een enorm voordeel voor ons. We zien later wel waar hun specialiteiten liggen. Nu willen we hen eerst begeleiden om toprensters te worden. En daar heeft Team Jumbo-Visma de omkadering voor.”

Is die professionele omkadering de belangrijkste reden waarom je voor Team Jumbo-Visma koos?

Small: “Jazeker. Dat is enorm belangrijk. En daarnaast ook omdat ik me helemaal kan vinden in de ambities en hoe iedereen daar naartoe wil werken. We willen stap voor stap groeien en steeds beter worden. Manager Esra Tromp heeft echt gewerkt aan die stevige basis om van daaruit op een duurzame manier verder te bouwen. Dat past binnen de visie en waarden van Team Jumbo-Visma en dat past ook bij mij. Onder zo’n mooi doel wil ik heel graag mijn schouders zetten, samen met iedereen. Het is duidelijk dat dit niet alleen de ambitie is van het management, maar van iedereen: staf én rensters. Daarnaast ben ik natuurlijk enthousiast om aan de slag te gaan bij Team Jumbo-Visma omdat zij kunnen bogen op zoveel geschiedenis en ervaring. Het voelt goed om daar een stukje deel van uit te mogen maken.”

Gerelateerde updates