Shop
Even voorstellen: Finn Fisher-Black

Even voorstellen: Finn Fisher-Black

Begin februari veroverde Nieuw-Zeelander Finn Fisher-Black het wereldrecord op de 3000 meter individuele achtervolging voor junioren. Dat hij naast het baanwielrennen ook zijn mannetje staat op de weg, bewees hij een maand later. In Australië veroverde hij twee Oceanische juniorentitels, zowel op de weg als in het tijdrijden. Komend jaar zal Fisher-Black zijn opwachting maken in het shirt van Development Team Jumbo-Visma.

Hoe is het voor een Nieuw-Zeelander om in Europa te wonen?
“In het begin was het best zwaar. Ik was erg gewend aan het leven in Nieuw-Zeeland en het is even aanpassen. Toch raak ik wel gewend aan de gewoontes hier en het is leuk om andere invloeden te ervaren. Daarnaast zijn er maar weinig leeftijdsgenoten die zowel mogen reizen als ik. Daar ben ik erg dankbaar voor.”

“Veel familie woont in Europa, waardoor ik gedurende het seizoen altijd ergens terecht kan. In de maand voor het wereldkampioenschap in Yorkshire heb ik veel tijd doorgebracht in Zuid-Frankrijk, in een huis van mijn familie. Het is nog niet duidelijk waar ik aankomend jaar zal wonen. Waarschijnlijk ga ik samenwonen met mijn zus. Zij is renster bij het vrouwenteam van Bigla.”

Wat is je favoriete profkoers?
“Ik kijk graag naar alle koersen, voornamelijk de klassiekers. Als ik er dan één moet kiezen, dan is dat Strade Bianche. Deze wedstrijd is echt uniek en ik hoop hem dan ook een keer te rijden.”

Wat zijn je favoriete maaltijden rondom een wedstrijd?
“Vooraf eet ik graag cornflakes of iets dergelijks, afhankelijk van het aanbod. Wat ik na de koers eet, verschilt vaak. Als ik de volgende dag weer moet koersen, is pasta mijn favoriet. Zo zorg ik dat ik genoeg voedingstoffen binnenkrijg om de volgende dag weer te knallen.”

Hoe helpt baanwielrennen jouw prestatie op de weg?
“Het baanwielrennen helpt me ontzettend in het maken van tactische beslissingen op de weg. Ook verbetert het mijn topsnelheid voor de kortere inspanningen. Ik merk dat ik dankzij de baan beter ben geworden in het manoeuvreren door een peloton, het winnen in kleine groepjes en het kunnen herhalen van zware inspanningen in een wegwedstrijd.”

Wat voor een type wegrenner ben je?
“Hoofdzakelijk een tijdrijder. Daarnaast hou ik wel van korte klimmetjes. Ik heb nog weinig ervaring in de voorjaarsklassiekers en het rijden op kasseien. Ik weet dus niet hoe ik daarin presteer, maar ik kijk ernaar uit om het te ervaren.”

Wat verwacht je van aankomend seizoen?
“Het wordt een jaar waarin ik veel ga ervaren en leren. Ik ben nog vrij nieuw in het Europese wielrennen, dat heel anders is dan het Oceanische. Ik leer van elke koers die ik rijd. Mijn eerste doelen zijn de nationale kampioenschappen tijdrijden en op de weg. Als mijn kalender definitief is, kan ik mijn doelen specificeren en toewerken naar mooie prestaties.”

Gerelateerde updates