Shop
Even voorstellen: Axel van der Tuuk

Even voorstellen: Axel van der Tuuk

Axel van der Tuuk werd als junior twee keer Nederlands kampioen en dwong zowel in 2018 als 2019 een selectie voor het WK junioren af. Vanaf 1 januari 2020 zal de Assenaar het shirt van Jumbo-Visma Development Team dragen.

Waar ben je naast het fietsen zoal mee bezig?
“In mei doe ik examen voor het VWO. Daar ben ik best wel druk mee. Ik weet nog niet wat ik na mijn middelbare school wil doen. Naast school heb ik met mijn broer een eigen kledingmerk. Dat is erg leuk en leerzaam. Het merk staat momenteel nog op een laag pitje, maar dat zouden we graag uit willen breiden.”

Aankomend jaar kom je je broer tegen in het peloton…
“Dat lijkt me echt leuk en het is ook wel bijzonder. Door ons leeftijdsverschil hebben we nog nooit samen gekoerst. Als ons trainingsschema het toelaat trainen we samen en trekken we veel met elkaar op. Hij heeft er natuurlijk al een aantal jaren als belofte opzitten. Ik hoop gebruik te kunnen maken van zijn parcourskennis in bepaalde wedstrijden.”

Hoe kijk je terug op je juniorentijd?
“Als eerstejaars junior ging het echt verbazingwekkend goed. Dat was echt een topjaar. We hadden een superleuke ploeg en de uitslagen mochten er zijn. Ik won de E3 Harelbeke voor junioren en werd Nederlands kampioen tijdrijden. Echt een topseizoen. In de daaropvolgende winter ging het aanvankelijk goed, totdat ik de ziekte van Pfeiffer kreeg. Dat had een negatieve invloed op mijn tweede jaar bij de junioren.”

"In een vrij korte periode zijn we al een hechte groep geworden"

Axel van der Tuuk

“Achteraf ben ik iets te vroeg begonnen met koersen, waardoor ik veel ziek ben geweest gedurende het jaar. Dat had zijn weerslag op mijn uitslagen. De ene week ging het goed, de week daarna weer minder. Toch werd ik Nederlands kampioen op de weg. Dat was natuurlijk supermooi, maar verder was het een pechseizoen. Door dat goede eerste jaar verwachtte ik er best wel veel van. Het is jammer dat ik deze verwachting niet kon inlossen.”

Een aantal jaar geleden reed je nog schaatswedstrijden. Doe je dat nog steeds?

“Op dit moment doe ik alleen trainingen. Ik probeer één keer per week op het ijs te staan. Voorgaande jaren schaatste ik inderdaad wedstrijden, ook wel redelijk fanatiek. Dat vond ik leuk om te doen en ik denk dat het een goede training is voor het wielrennen. Vandaar dat ik nu nog af en toe op het ijs te vinden ben.”

Wat verwacht je van aankomend seizoen?

“Binnen de ploeg hangt er een goede sfeer. In een vrij korte periode zijn we al een hechte groep geworden. Dat is mooi om te zien en ook belangrijk. Aankomend seizoen wordt mijn eerste jaar als belofte. Het zal echt wel een zwaar seizoen worden en ik ben benieuwd hoe het er in deze categorie aan toe gaat.”

Gerelateerde updates