Shop
Stafleden aan het woord: Alex Velzeboer

Stafleden aan het woord: Alex Velzeboer

Ze zijn voor de buitenwereld vaak onzichtbaar, maar vormen desalniettemin een groot deel het geraamte van Team Jumbo-Visma. In de rubriek 'stafleden aan het woord' lichten wij een aantal belangrijke schakels van ons team uit. We trappen af met assistent-coach Alex Velzeboer.

Naam: Alex Velzeboer
Leeftijd
: 49
Functie
: assistent-coach
Werkzaam bij het team sinds
: 2016

Wat is jouw rol binnen de ploeg?
"Als je het officieel bekijkt, ben ik samen met Ben Jongejan assistent-coach van Jac Orie (coach van de A-ploeg) en Sicco Janmaat (coach van de opleidingsploeg), maar eigenlijk pakken we van alles op. Vanaf het moment dat we de ijsbaan opgaan, ben ik er zoveel mogelijk bij en dan houd ik me naast het klokken van de rondjes en het in de gaten houden van de trainingsopdrachten graag bezig met de techniek en de bochten. Verder neem ik een groot deel van de fiets- & wingatetesten af, maak ik meestal de dagelijkse planningen rondom de wedstrijden, zorg ik voor het eten & transport in het buitenland en coach ik de rijders, samen met de andere coaches, tijdens de wedstrijden."

Waarom richt jij je op de technische uitvoering van de bochten?
"Door mijn shorttrackverleden heb ik een aardig idee hoe je een goede bocht moet lopen. Natuurlijk is een shorttrackbocht anders dan een langebaanbocht, maar ik denk wel dat bepaalde principes gelijk zijn. Ik probeer dan zo goed mogelijk de basisprincipes van het lopen van een goede bocht over te brengen aan onze schaatsers en uit te leggen waar ze nog kunnen verbeteren. De één pakt het misschien wat sneller op dan de ander, maar het is fijn om te zien als ze ermee bezig zijn."

Hoe verloopt de samenwerking tussen jou en de andere (assistent-)coaches?
"Ik denk dat één van onze succesfactoren is dat we heel goed samenwerken met elkaar. We hebben een groot team en hebben elkaar allemaal nodig, zeker in deze coronatijd. We vullen elkaar goed aan, maken een hoop lol samen, maar houden elkaar ook gefocust en scherp. Nu het een olympisch jaar is, staat de druk er volop en juist dán is het zaak om goed met elkaar samen te werken. Nee, perfect is het nooit, maar ik denk wel dat we goed bezig zijn."

Wat vind jij het leukste onderdeel van je werk?
"Het bezig zijn met het verbeteren van de technische vaardigheden van de schaatsers vind ik het leukste om te doen. Het is mooi om zelf of samen met de andere coaches en schaatsers trainings- of wedstrijdbeelden te analyseren en daar vervolgens samen verbetering in te vinden."

Waar haal jij voldoening uit?
"Topsport draait om winnen, maar om alleen maar te denken: ik wil winnen.. daar red je het niet mee. Ten eerste moet er een heel goed trainingsschema liggen en daar is Jac heel goed in. Daarnaast is het belangrijk dat de schaatsers dit schema goed volgen en hun trainingen technisch goed uitvoeren. Als ze én goed schaatsen én goed presteren, dan haal ik daar veel voldoening uit."

Wanneer stap jij tevreden het ijs af?
"Als ik zie dat er inzet is getoond en de schaatsers er alles aan gedaan hebben om de trainingen zo goed mogelijk uit te voeren. Ik verwacht niet dat alles meteen goed gaat, maar het geeft wel altijd een fijn gevoel als ze al hun energie in steken om te verbeteren."

Wat is jouw doel voor dit seizoen?
"Het grote doel is natuurlijk de Olympische Spelen, daar willen we zo goed mogelijk voor de dag komen. Op detailniveau wil je dat de schaatsers hun technische vaardigheden op het ijs verbeteren, maar het draait er uiteindelijk wel om dat wat het oplevert."

Hoe kijk je naar de volgende jaren?
"Na dit jaar sluiten we weer een olympische cyclus af en ga je langzaam verder kijken naar de volgende Spelen. Er zullen mensen bijkomen en er zullen een paar vertrekken. Welke dingen gaan we veranderen en wat kunnen we nog beter doen? Dat is een mooi proces. Uiteindelijk moet je altijd innoveren en dingen aanpassen om de kans op verbetering zo groot mogelijk te maken."

Gerelateerde updates