Shop
Tromp: “In 2024 willen we de beste vrouwenploeg worden”

Tromp: “In 2024 willen we de beste vrouwenploeg worden”

Een nieuwe ploeg van scratch opbouwen, het is geen sinecure. Maar Esra Tromp, teammanager van het Jumbo-Visma Women’s Team, slaagde er in 2021 in om een stevige basis te leggen van een team dat nu stelselmatig door kan groeien.

“Een nieuwe wielerploeg samenstellen is best een uitdaging”, lacht Tromp bevestigend. “Zelfs als je dat kunt doen onder de vleugels van een bestaande en professionele organisatie zoals Team Jumbo-Visma. We zijn erin geslaagd om een talentvolle groep rensters samen te brengen en hebben met hen vanaf het begin best ambitieuze doelstellingen opgesteld. Buiten het feit dat we geen nationale trui op de weg hebben kunnen bemachtigen, hebben we al onze doelstellingen gehaald. Ik heb ook een enorme groei gezien bij onze rensters, zowel op fysiek als op persoonlijk vlak. Dan mag je tevreden zijn over het seizoen. Daarnaast heeft de omkadering ook een enorme stap gemaakt, de kennis en ervaring uit het mannen World Tour Team is daarin van onschatbare waarde.”

Dat betekent allesbehalve dat Tromp en haar team dit jaar relaxed achterover zullen leunen. Ook voor dit seizoen zijn de doelen duidelijk: onder meer mooie resultaten behalen in de eerste editie van de Tour de France Femmes avec Zwift. “Van die eerste Tour de France voor vrouwen maken we dit seizoen echt een speerpunt, met hopelijk enkele etappezeges”, legt de teammanager verder uit. “Daarnaast zijn ook de kampioenschappen, de Vuelta en de Giro belangrijke doelen voor ons.”

Maar daarvoor staan nog de voorjaarsklassiekers op het menu. Vorig seizoen haalde Marianne Vos de eerste zege voor het team binnen tijdens Gent-Wevelgem, daarna volgde een mooie overwinning voor eigen publiek in de Amstel Gold Race. Ook dit seizoen richt Team Jumbo-Visma Women de pijlen op de voorjaarsklassiekers. Vooral de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik staan aangekruist in de agenda’s. Daarin zullen twee leading ladies naar voor geschoven worden: Marianne Vos, die vorig jaar ook al de kopvrouw van de ploeg was, en de nieuwe aanwinst Coryn Labecki.

“Coryn is een 29-jarige renster uit Californië die erg vergelijkbaar is qua type renster als Marianne”, verduidelijkt Tromp. “Ze hebben allebei ook al heel wat ervaring, maar ik ben ervan overtuigd dat ze nog veel van elkaar kunnen leren. Bedoeling is dat ze zich aan elkaar optrekken zodat ze elkaar naar een nog hoger niveau kunnen tillen. Daarnaast hebben we meerdere kaarten die we kunnen spelen in de finales.

Naast Labecki werd de ploeg versterkt met de 20-jarige Zwitserse Noemi Rüegg en de 18-jarige Linda Riedmann uit Duitsland. Ondanks haar jonge leeftijd toonde laatstgenoemde zich al erg succesvol bij de junioren. Rüegg liet het afgelopen jaar zien dat ze op een lastig parcours erg actief kan zijn in de voorste gelederen.

“Naast het aantrekken van de nieuwe meiden, focussen we uiteraard ook op de ontwikkeling van onze blijvers”, gaat Tromp verder. “Zo is er Amber Kraak die de overstap maakte uit de roeisport en nu haar eerste winter als wielrenster achter de rug heeft. Ze maakte al een mooi ontwikkelingstraject door en ik ben benieuwd naar haar eerste klassiekers. Hetzelfde geldt voor Riejanne Markus die al mooie dingen liet zien in het kleine rondewerk en tijdritten en ook Jip van den Bos en Karlijn Swinkels hebben deze winter mooie stappen gezet. Anna Henderson maakte op een jaar tijd een enorme ontwikkeling door. Zij zal ook haar kansen krijgen in het voorjaar, wedstrijden die haar enorm liggen. We hebben dus verschillende ijzers in het vuur om onze ambities waar te maken”, glundert Tromp.

De doelstellingen van komend seizoen passen in een groter plan voor de toekomst. Haar ambitie is duidelijk: in 2024 de beste vrouwenploeg van het peloton worden. “Die groei zullen we stap voor stap realiseren”, knikt Tromp. “In de eerste plaats zochten we nu versterking binnen onze ploeg in de breedte zodat we ons overal kunnen laten zien: tijdens de klassiekers, het rondewerk én bij klimwedstrijden. Daarnaast focussen we erg op de professionele omkadering van onze rensters. Zo werken we nauw samen met foodcoaches en trokken we iemand aan om de technische vaardigheden bij te schaven. We zullen ook vaker op hoogtestage gaan en bespreken uitgebreid hoe we tactisch kunnen koersen in wedstrijden. Dat zijn ontzettend belangrijke zaken die de resultaten ten goede zullen komen. Daar ben ik van overtuigd. Wat ook in dat verhaal kadert, is het kunnen aantrekken van goede sponsors, zoals Vacansoleil, dat vanaf dit seizoen op de shirts van het vrouwenteam prijkt. Ze hebben in het verleden ook al geïnvesteerd in de wielersport, dus ze hebben kennis van zaken. Ze zorgen er mee voor dat Team Jumbo-Visma een solide werkgever is voor de atleten en alle andere medewerkers. Die mentale rust is erg belangrijk, zodat wij ons kunnen focussen op onze taak: mooie resultaten behalen in wedstrijden.”

Gerelateerde updates