Shop
Stam geniet na van WCKT: 'Zelfs mijn vader was heel even sprakeloos'

Stam geniet na van WCKT: 'Zelfs mijn vader was heel even sprakeloos'

Met drie persoonlijke records en een ‘fantastische’ 10 kilometer beleefde Remco Stam een onvergetelijk WCKT-debuut. De 19-jarige schaatser uit de marathonploeg van Team Jumbo-Visma schitterde het afgelopen weekend op de lange afstanden en ontpopte zich als een ware langeafstandsspecialist. Komend weekend is hij gewoon weer van de partij in de Marathon Cup.

Stam maakt sinds deze zomer deel uit van de marathonploeg van Team Jumbo-Visma en ontwikkelt zich razendsnel. Op de langebaan reed hij sinds de start van het seizoen al zes (!) PR’s, terwijl hij bij zijn debuut in de Topdivisie een mooi aandeel leverde in de overwinning van Harm Visser. "Om eerlijk te zijn, vond ik de eerste marathon best wel spannend", blikt de Sprang-Capellenaar terug op de Cupwedstrijd in Groningen.

"Ik had nog nooit een wedstrijd in de Topdivisie gereden, dus vroeg me af hoe lang 125 ronden nou echt waren. Ik voelde me superfit en had er vertrouwen in dat ik de ploeg zo lang en goed mogelijk kon helpen. Dat Harm de wedstrijd uiteindelijk won, was wel heel lekker", aldus Stam, die zaterdag zijn tweede marathon rijdt. "Het maakt mij niet uit aan welke wedstrijd ik meedoe, ik heb altijd zin om te racen."

Dat plezier spatte er het afgelopen weekend ook vanaf toen hij voor het eerst zijn opwachting maakte tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi. Stam had zich in eerste instantie alleen geplaatst voor de 1500 en 5000 meter, maar mikte ook op deelname aan de 10 kilometer. "Mijn doel aan het begin van het toernooi was om me via de 5 kilometer te plaatsen voor de 10. Dat ging eigenlijk heel goed", glundert Stam.

Met een tijd van 6.20,38 haalde hij ruim vier seconden van zijn vorige toptijd af en eindigde hij op een knappe achtste plek. "Ik hoopte minimaal op een PR en dacht: ik vlieg er gewoon in en dan zie ik het wel. Achteraf was ik misschien iets te hard van start gegaan, aangezien ik de laatste rondjes wat stil viel. Desalniettemin noteerde ik een heel mooie tijd en plaatste ik me voor de 10 kilometer."

De benen van Stam werden met de dag beter en na een dik PR op de 1500 meter (1.48,13) brak de laatste dag van het toernooi aan. Het was de dag dat Stam voor het eerst een 10 kilometer ging rijden. "Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Van tevoren had ik een kleine inschatting gemaakt van een tijd die ik ongeveer hoopte te rijden. Dat was tussen de 13.10 en 13.25. Dat het zó goed zou gaan, had ik niet verwacht."

Stam begon met rondjes tussen de 31.5 en 32.0, maar voelde zich zó goed dat hij in de laatste zes ronden kon versnellen naar dertigers. "Het voelde als een 5 kilometer, zo lekker als ‘ie ging. Ik kon de rondjes lekker wegtikken en voor mijn gevoel was het zo voorbij." Met een tijd van 13.06,11 leverde de jongeling een prestatie van formaat. Nog nooit was er iemand bij zijn eerste 10 kilometer sneller dan Stam.

"Ik zag mijn tijd op het bord verschijnen en dacht: wow! Ik sta er echt van te kijken dat er zulke happen van mijn PR’s af gaan." Of hij de beelden inmiddels al heeft teruggezien? "M’n pa (Arnold Stam, oud-marathonschaatser) had de laatste zes rondjes gefilmd, omdat de livestream ermee ophield. Als ik zie hoe het publiek en de stadionspeaker tekeer gingen, krijg ik meteen weer kippenvel. Zelfs mijn vader was heel even sprakeloos. Dat zie ik niet vaak, haha."

De komende weken zal Stam zich weer richten op de marathons. Te beginnen met de marathon van Heerenveen, aanstaande zaterdag. "Ik vind die afwisseling wel lekker", vervolgt Stam, die in beide disciplines beter wil worden. "Ik zou het heel mooi vinden om ooit de World Cups in te gaan. En als marathonschaatser hoop ik langzaamaan richting de top te gaan."

Gerelateerde updates