Shop
Stafleden aan het woord: Nico Hofman

Stafleden aan het woord: Nico Hofman

Ze zijn voor de buitenwereld vaak onzichtbaar, maar vormen desalniettemin een groot deel het geraamte van Team Jumbo-Visma. In de rubriek 'stafleden aan het woord' lichten wij een aantal belangrijke schakels van ons team uit. Deze week is het de beurt aan Nico Hofman.

Naam: Nico Hofman
Leeftijd: 48
Functie: Fysiotherapeut en bewegingswetenschapper

Wat is jouw rol binnen de ploeg?
"Ik heb eigenlijk twee functies: in de zomer houd ik me als bewegingswetenschapper voornamelijk bezig met het fysiologische deel en in de winter met het fysiotherapeutische deel. Als fysiotherapeut is het mijn taak om heel preventief te werk te gaan, dat wil zeggen dat je controleert sporters regelmatig en kijkt of je blessures kunt voorkomen. Als een sporter toch een blessure oploopt, is het aan ons om de lijnen voor het herstel uit te zetten. Daarnaast doe ik als bewegingswetenschapper iedere vier tot zes weken de inspanningstesten in het laboratorium voor de ploeg. Denk daarbij aan max-testen, submax-testen en wingate-testen. Deze vinden vooral in de zomer plaats."

De afgelopen dagen kwamen alle rijders van de A-ploeg, opleidingsploeg en marathonploeg voor het eerst dit seizoen langs in jouw laboratorium in Aalsmeer. Welke testen stonden er op het programma?

"We hebben een stappentest gedaan, deze keer een submaximaal-test. Bij deze test begint iedere atleet op een bepaalde weerstand en komt er iedere zoveel tijd meer weerstand bij op de fiets. Wat we hierbij in de gaten houden, is hoe de verschillende energiesystemen werken en wanneer iemand in de verzuring gaat."

Wat is het verschil tussen een max-test, submax-test en een wingate-test?
"Bij een max-test ga je door tot je niet meer kunt en dat is voor de sporters niet altijd een pretje. Dit doen we alleen als het echt nodig is voor het programma. Soms is het ook genoeg om submaximaal te testen. Zo houden we de sporters gemotiveerd voor de max-testen. Een wingate is vanuit stilstand dertig seconden maximaal trappen, waarbij ze een zo hoog mogelijke piekbelasting moeten bereiken en de terugval zo lang mogelijk moeten tegenhouden."

Hoe lang doe je dit werk al?
"Na de Olympische Spelen van 2002 ben ik samen met Jac begonnen bij Team SpaarSelect. Het was eigenlijk de bedoeling om door te gaan tot de Olympische Spelen van Turijn in 2006, maar dat plan is ernstig mislukt. Jac en ik zagen het destijds als één groot experiment en als je er op die manier naar kijkt, blijft dit werk ook na twintig jaar nog steeds leuk en uitdagend."

Is het een voordeel dat jij en Jac elkaar goed kennen?
"Het is zeker een voordeel dat wij elkaar bij bewegingswetenschappen hebben leren kennen en dus al heel lang samenwerken. Jac en ik hebben vaak aan een half woord of aan één blik genoeg. We weten heel goed van elkaar hoe de ander werkt en hebben nooit narigheid gehad."

Wat vind je zo mooi aan dit vak?

"Ik vind het ongelooflijk leuk om te kijken hoe je op een verstandige en goede manier een atleet zo goed mogelijk kan laten doorontwikkelen. We doen er als begeleidingsteam alles aan om het maximale uit een atleet te halen, maar we vinden het net zo belangrijk dat een sporter na zijn carrière ook een normaal leven kan leiden. Dat betekent dat we soms echt moeten puzzelen om iemand heel te houden."

Waar haal je de meeste voldoening uit?
"Als ik zie dat een sporter zich in een seizoen maximaal heeft ontwikkeld. Het gaat mij dan niet zozeer om het winnen, maar wel dat je denkt: jeetje, wat heeft die een progressie gemaakt. Bij de opleidingsploeg zie je bijvoorbeeld dat de sporters elk jaar een stap dichter bij de A-ploeg komen en dat vind ik heel mooi om te zien."

Wat hoop jij met je werk te bereiken?
"Als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper is het mijn doel om samen met de rest van het begeleidingsteam een zo goed mogelijk onderbouwd programma neer te zetten waarin we de sporters heel houden. We zijn bij onze ploeg (bijna) nooit bezig met resultaat, maar richten ons op de ontwikkeltrajecten. Mensen maximaal laten presteren binnen hun talenten en vaardigheden is voor ons het belangrijkste. Als dat lukt, komen de resultaten vanzelf."

Gerelateerde updates