Shop
Snel en Scheperkamp: 'Het Development Team is een goede springplank geweest'

Snel en Scheperkamp: 'Het Development Team is een goede springplank geweest'

Ze begonnen samen in het Development Team van Team Jumbo-Visma en maakten – met een jaar ertussen – de overstap naar de hoofdmacht van Team Jumbo-Visma. Na een succesvolle tijd bij coach Sicco Janmaat hopen Tijmen Snel (24) en Merijn Scheperkamp (22) zich nu bij coach Jac Orie te laten gelden. Wij spreken de twee schaatsers over hun overstap, het belang van een opleidingsploeg en hun prestaties van afgelopen seizoen.

Jullie hebben tijdens het trainingskamp in Inzell voor het eerst deze zomer op het ijs gestaan. Hoe was dat?
Tijmen
: "Ik vond het wel weer lekker om te kunnen schaatsen en in de praktijk te brengen waar het allemaal om draait. Natuurlijk was het in het begin even wennen, maar daar hebben de meeste schaatsers wel last van. Rondjes rijden op de schaatsbaan is toch heel anders dan op de skeelerbaan."
Merijn
: "Ik keek er heel erg naar uit om weer te mogen schaatsen, vooral omdat ik na vijf jaar ben overgestapt op nieuwe schoenen. Ik was benieuwd of ik een verschil zou merken, maar gelukkig voelden ze al vrij snel hetzelfde en ging de transitie makkelijker dan gedacht."

Merijn, jij bent sinds 1 april officieel lid van de A-ploeg van Team Jumbo-Visma. Is er voor jouw gevoel iets veranderd?
Merijn
: "Op de naam en het pak na merk ik weinig verschil. Ik trainde het afgelopen seizoen ook al voor een groot deel mee met de A-ploeg, omdat ik me in november wist te plaatsen voor de World Cups."
Tijmen
: "In Inzell reed Merijn voor het eerst in het gele pak. Toen zei ik al tegen hem: vanaf nu ben je echt prof!"
Merijn
: "Vorig jaar werden er nog wel eens grapjes gemaakt dat ik nog geen echte schaatsprof was. Ja, dat ben ik nu wel inderdaad, haha."

Tijmen, jij hebt het afgelopen seizoen ervaren hoe het is om in de A-ploeg te zitten. Hoe is jouw eerste seizoen in de hoofdmacht van Team Jumbo-Visma bevallen?
Tijmen
: "Het was af en toe een beetje zoeken, maar ik denk dat ik over het algemeen kan terugkijken op een mooi eerste seizoen. Het grootste verschil ten opzichte van het seizoen ervoor is dat ik van coach ben gewisseld. Voor de rest is er weinig veranderd."

Kunnen jullie uitleggen hoe belangrijk het Development Team voor jullie ontwikkeling is geweest?
Tijmen
: "Als ik er nu op terugkijk, denk ik dat het goed is geweest dat wij de trainingen in het eerste jaar altijd met z’n vieren (behalve Merijn en Tijmen maakten ook Serge Yoro en Joost van Dobbenburgh deel uit van het team van Janmaat) deden. Het was overduidelijk dat we destijds een minder niveau hadden dan de gasten uit de A-ploeg. Het liefst wil je zo snel mogelijk de aansluiting maken, maar achteraf kun je zeggen dat het goed is geweest dat we pas in het tweede jaar gingen samentrainen, zodat je niet meteen over de kop gejaagd wordt."
Merijn
: "Ik denk inderdaad dat het goed is geweest dat wij niet meteen voor de leeuwen zijn gegooid. Er komt best veel bij kijken om profschaatser te worden en bij zo’n ploeg word je toch een soort van opgevoed hoe je je moet gedragen als topsporter, zodat je het maximale uit je prestaties kunt halen. Wat dat betreft is het Development Team een goede springplank geweest."

Is het zo dat je als jongen van het Development Team extra graag wil laten zien dat je thuishoort in de A-ploeg?
Merijn
: "Als je in een topploeg zit, wordt er meer naar je gekeken en leg je misschien wat meer druk op jezelf. Ik had vorig jaar de instelling – en eigenlijk nu nog steeds – dat ik niet zoveel te verliezen heb. Ik ben nog jong en probeer zo hard mogelijk te schaatsen. Als je goed gaat presteren, komen er automatisch externe factoren bij die je liever niet wil, maar je wel mee om moet leren gaan. Bij het Development Team leer je daarmee omgaan."
Tijmen
: "Als je de overstap naar de A-ploeg maakt, wil je het vertrouwen dat de ploeg in je heeft toch wel een beetje waarmaken. Voor een wedstrijd leg ik mezelf sowieso altijd wel druk op, maar dat vind ik niet erg. Ik heb die druk juist nodig om goed te presteren."

Kunnen jullie één ding noemen wat jullie bij het Development Team hebben geleerd?
Merijn
: "Het allergrootste leerpunt is dat ik bij het Development Team heb geleerd om met mezelf bezig te zijn en me puur op mezelf te focussen. Vroeger schaatste ik als jonge jongen best veel wedstrijden en was ik heel veel bezig met anderen. Dat heb ik afgeleerd en hoewel het soms nog met vallen en opstaan gaat, merk ik echt verschil."
Tijmen
: "Ik heb geleerd om eerder ‘stop’ te zeggen. Voorheen was ik best wel van het lekker doortrainen, terwijl ik de signalen van mijn lichaam negeerde. Ik had de neiging om alles uit te voeren wat op het schema stond, terwijl ik nu veel meer naar m’n gevoel luister."

Jullie hebben het afgelopen seizoen mooie dingen laten zien. Hoe kijken jullie zelf terug op jullie prestaties?
Tijmen
: "Het was een wisselend seizoen met een aantal goede en minder goede momenten. Het meest tevreden ben ik over het winnen van de Nederlandse sprinttitel; daar heb ik laten zien dat ik hard kan schaatsen. Daartegenover staat dat ik ervan baal dat ik bij de NK afstanden, de WK sprint en een paar World Cups niet helemaal lekker uit de verf kwam."
Merijn
: "Voor mij was het een ongelooflijk goed seizoen. Ik hoopte me aan het begin van het seizoen te plaatsen voor de World Cups zodat ik vanuit daar verder kon groeien in het seizoen. Dat ik me eind december zou plaatsen voor de Olympische Spelen had ik echt nooit durven denken. Ik heb veel uit m’n seizoen gehaald, maar ik had ook bij bepaalde wedstrijden harder willen rijden. Zo baal ik er bijvoorbeeld nog steeds van dat ik de Europese titel op de 500 meter op één honderdste heb misgelopen."

Is er voor jou veel veranderd na het OKT, Merijn?
Merijn
: "Ja, er is veel meer media-aandacht gekomen en ik heb veel meer fans op de ijsbaan. Ik had me nooit voorgesteld hoe het zou zijn om door te breken als schaatser, maar in één keer overkomt het je. Dat vond ik in het begin wel gek, maar nu vind ik het ook heel erg leuk. Zeker de World Cup-finale in een vol Thialf was een geweldige ervaring."

We gaan het post-olympische seizoen tegemoet. Hoe kijken jullie naar zo’n seizoen?
Merijn
: "Ik hoor wel eens mensen praten over een olympische dip, maar daar heb ik totaal geen last van. Ik ben juist nog gretiger geworden om deze lijn proberen door te trekken en zo hard mogelijk te schaatsen. Als ik kijk naar komend seizoen, zijn de WK afstanden en de EK sprint de toernooien waar je het voor doet."
Tijmen
: "Ik heb alleen maar meer motivatie gekregen om me dit jaar wél voor alle toernooien te plaatsen. Het lijkt me duidelijk dat de WK afstanden in Thialf het belangrijkste toernooi zijn, daar wil ik me heel graag laten zien. Verder wil ik komend seizoen weer strijden om de Nederlandse sprinttitel en hoop ik me rechtstreeks te plaatsen voor de World Cups. Ik heb echt gemerkt dat het top is om naar die wedstrijden te gaan, zodat je kunt groeien in een seizoen."

Gerelateerde updates