Mijn profiel
Roest ontvangt ring voor puntenwereldrecord: 'Een mooie waardering'

Roest ontvangt ring voor puntenwereldrecord: 'Een mooie waardering'

Patrick Roest bewaart goede herinneringen aan Calgary, de plek waar aankomend weekend de vijfde World Cup van het seizoen wordt verreden. Vorig seizoen veroverde hij in de Olympic Oval op bijzondere wijze voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel allround. Vanwege die prestatie werd Roest deze week in Canada in het zonnetje gezet. Tijd voor een gesprek met de 24-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma.

Ha Patrick, hoe gaat het momenteel met je?
"Erg goed man. Ik heb twee zware trainingsdagen achter de rug. Nu is het vooral zaak om een beetje rustig aan te doen tot mijn vijf kilometer van zaterdag. Ik vind het leuk om hier terug te zijn. Ik bewaar mooie herinneringen aan deze plek."

Vorig seizoen werd je hier voor de tweede keer in je carrière wereldkampioen allround. Hoe kijk je terug op dat toernooi?
"Ik kan niet anders dan heel tevreden zijn over die prestatie. Natuurlijk was de wereldtitel het allerbelangrijkst, maar met de tijden van mijn races bij elkaar opgeteld, noteerde ik ook een wereldrecord. Vooraf was dat absoluut niet iets waar ik mee bezig was, maar het is uiteraard wel een hele mooie bijkomstigheid. Al met al was het een leuk, maar ook succesvol toernooi."

Deze week ben je vanwege dat puntenwereldrecord nog even in het zonnetje gezet. Hoe vond je dat?
"Ik vind het mooi dat ze het doen. Bij een wereldtitel hoort altijd een medaille, maar als je een wereldrecord rijdt, krijg je niet vaak iets tastbaars. Hier dus wel. Een mooie waardering."

Laten we vooruitkijken op de World Cup die hier wordt verreden. Het is alweer een tijdje geleden dat je aan de start stond van een wedstrijd.
"Klopt. Bij de EK afstanden kwam ik voor het laatst in actie. Ik heb bewust de keuze gemaakt om niet deel te nemen aan het NK allround. Er zou voor mij al een hele druk periode aankomen, dus het leek me niet verstandig om nog een grote vierkamp te doen. Dit was voor mij de beste voorbereiding in aanloop naar de belangrijkste toernooien van het seizoen."

Velen zien de vijfde World Cup als een opwarmertje voor de WK afstanden, die volgende week op het programma staan. Met welk doel sta jij dit weekend aan de start?
"Ik zie het als een goede generale voor de WK. Ik wil met deze race in Calgary nog wat extra vertrouwen opdoen voor volgende week om daar vervolgens echt te vlammen. Ik heb nog weleens de neiging om er bij een race in te vliegen. Dat zou nu niet verstandig zijn. Helemaal omdat ik vijf dagen later weer een vijf kilometer moet rijden en het dan echt moét gebeuren. Ik moet hier niet te snel van start gaan. Als de benen het toelaten, kan ik in de laatste rondjes altijd nog versnellen."

In de Olympic Oval hangt een groot spandoek met daarop de tekst: ‘The Fastest Ice’. Veel mensen denken bij deze baan altijd aan wereldrecords. Hoe kijk jij daarnaar?
"Ik denk dat een wereldrecord dit weekend niet echt realistisch is. Veel schaatsers zien de volgende race toch als een soort trainingswedstrijd. Ik verwacht dan ook niet dat iemand het wereldrecord op de 5000 meter gaat aanvallen. Dat kost zo veel kracht en energie. Als het lukt, krijg je misschien vleugels, maar aan de andere kant: als het verkeerd gaat, kun je helemaal kapotgaan en je kansen op de wereldtitel op het spel zetten. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten."

 / 

Laten we ook alvast een beetje vooruitkijken naar volgende week. Vorig seizoen veroverde je bij de WK afstanden in Inzell twee zilveren medailles. Hoe kijk je terug op dat toernooi?
"Het is balen dat ik daar twee keer naast een gouden medaille greep, maar ik was simpelweg bij beide races niet goed genoeg. Ik reed in Inzell een hele domme vijf kilometer. Zoals ik zei, heb ik weleens de neiging om er veel te hard in te gaan. Die race is daar een perfect voorbeeld van. Dit seizoen hoop ik natuurlijk op meer. Of ik er ten opzichte van vorig jaar beter voorsta, durf ik niet te zeggen. Dat is afwachten. Dat neemt niet weg dat ik erg tevreden ben met hoe het seizoen tot nu toe is verlopen. Tot dusver heb ik iedere vijf kilometer gewonnen waar ik aan de start stond. Naast extra druk geeft dat ook een flinke dosis zelfvertrouwen. Een paar jaar geleden stond ik aan de start en hoopte ik op het podium te eindigen. Nu voel je je bijna verplicht om de rit te winnen. Hoe goed je ook presteert, garanties heb je in topsport nooit. Straks op de WK staat iedereen op nul en zal het een mooie strijd worden om de wereldtitel. Ik moet gewoon doen wat ik het hele jaar al doe: een goede rit rijden. Dan is er veel mogelijk."

Gezien je programma moet je flink aan de bak in Salt Lake City.
"Haha, dat kun je wel zeggen. Ik heb een lekker druk programma met vier afstanden (5000m, 10.000m, Team Pursuit en 1500m, red.). Ik moet zeggen dat ik erg blij ben met het schema, want in deze volgorde is het ook mogelijk om alles te rijden. Of ik ook daadwerkelijk op alle vier de afstanden van start ga, laat ik afhangen van hoe het toernooi loopt, maar het is zeker mijn intentie."

Vorig jaar vond de World Cup Final plaats in Salt Lake City. Toen werden er door een aantal schaatsers – onder wie ploeggenoot Kjeld Nuis – wereldrecords gereden. Is dat nog iets waar jij naar kijkt?
"De wereldtitel is echt het allerbelangrijkste. Natuurlijk zou het geweldig zijn als daar een wereldrecord bij komt kijken, maar ik moet me niet gaan blindstaren daarop. Als je met die mindset van start gaat, weet je dat je op de grens zit. Het wereldrecord op de 5000 meter ligt nog twee seconden van mijn persoonlijke record af, dus dat is zeker niet één, twee, drie gedaan."

Gerelateerde updates