Mijn profiel
Roest: 'Mezelf dit seizoen weer meerdere keren verbaasd'			© Stephan Tellier

Roest: 'Mezelf dit seizoen weer meerdere keren verbaasd'

Voor de tweede keer in zijn loopbaan werd Patrick Roest afgelopen weekend wereldkampioen allround. Volop genieten van zijn wereldtitel kon de 23-jarige allrounder nog niet, want momenteel bereidt hij zich met een aantal ploeggenoten van Team Jumbo-Visma voor op de laatste wedstrijd van het seizoen: de World Cup Final in Salt Lake City.

Patrick, we zitten een aantal dagen na je wereldtitel. Hoe is het met je?
"Het gaat goed, maar ik merk wel dat ik nog een beetje moe ben. Zo’n allroundtoernooi hakt er even in. Natuurlijk ga ik mijn uiterste best doen om ook bij de World Cup finale te laten zien wat ik in me heb, maar om eerlijk te zijn, kijk ik ook wel uit naar het einde van het seizoen. Ik ben blij als het er opzit en ik even bij kan komen."

Is er veel op je afgekomen na de wereldtitel?
"Dat valt nog wel mee. Dat komt voornamelijk door het feit dat ik nog niet in Nederland ben geweest. Ik ben na het WK allround meteen doorgevlogen naar Salt Lake City, dus voor mijn gevoel is het vrij rustig geweest. Ik heb wel veel berichten gehad. De meeste mensen heb ik beantwoord, maar nog zeker niet allemaal. Mooi om te zien dat iedereen met mij heeft meegeleefd."

Heb je er al van kunnen genieten?
"Nog niet heel erg om eerlijk te zijn. Ik heb natuurlijk wel al met familie en vrienden gesproken, maar het echte relaxen zat er nog niet in. De focus ging na Calgary eigenlijk alweer vrij snel op aankomend weekend."

Het was je tweede mondiale allroundtitel uit je loopbaan. Hoe kijk je erop terug?
"Het was voor mij natuurlijk een erg mooi toernooi. Ik heb vier goede afstanden gereden. Verder heeft er niemand echt grote fouten gemaakt, zodat ik dit keer kon laten zien dat ik écht de sterkste was. Vorig jaar kreeg ik de titel eigenlijk een beetje cadeau, omdat Sverre (Lunde Pedersen, red.) toen op de laatste afstand onderuitging. Ook toen won ik, maar het gevoel is dan toch anders na afloop. Ik heb nu laten zien dat ik ook de beste kan zijn als er geen fouten worden gemaakt door mijn concurrenten. Dat maakt het allemaal net even wat mooier."

Bij de WK afstanden in Inzell veroverde je op zowel de 5000 als 10.000 meter zilver. Een mooie prestatie, maar je had er naar eigen zeggen zelf iets meer van verwacht. Geeft de wereldtitel allround jouw seizoen daarom net even wat meer glans?
"Absoluut. Ik heb het in Inzell zeker niet slecht gedaan. Twee keer zilver is natuurlijk heel mooi, maar direct na afloop overheerste toch een beetje de teleurstelling. Ik had op meer gehoopt. Afgelopen weekend wilde ik er natuurlijk alles aan doen om mijn wereldtitel te verdedigen, maar ik wist dat het lastig zou worden. Helemaal omdat Sverre in Inzell had laten zien in topvorm te verkeren. Als je dan na zo’n mooie strijd de titel weet te prolongeren, is dat natuurlijk fantastisch."

Hoe kijk je terug op de hele periode in Calgary? Je reed namelijk ook in de week voor het toernooi al erg sterk.
"In de week voor het WK reed ik op de 1000 meter meer dan een seconde van mijn PR af (1.09,04 was 1.10,22, red). Toen wist ik dat het goed zat. Tijdens de trainingen had ik soms nog twijfels, omdat het op sommige momenten nog niet helemaal ging zoals ik wilde. Die 1000 meter gaf me het laatste beetje zelfvertrouwen dat ik nodig had."

Wat verwacht je van de World Cup Final in Salt Lake City?
"Op dit moment nog niet zoveel eigenlijk, omdat ik nog een beetje moe ben van afgelopen weekend. Ik hoop dat het zaterdag beter voelt als de vijf kilometer op het programma staat. Het doel dit weekend is om weer mijn eigen tijden aan te vallen, zoals mijn 6.08,27 op de 5000 meter. Wie weet dat ik wederom mijn PR’s kan aanscherpen. Dat zou een mooie afsluiter van het seizoen zijn."

De World Cup Final vindt plaats in Salt Lake City. Dat staat bekend als de snelste baan ter wereld. Verwacht je dat er dit weekend wereldrecords worden gereden?
"Die kans zit er dik in, maar op welke afstanden dat gaat gebeuren, durf ik niet te zeggen. Het ijs is in ieder geval erg snel, dus ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren."

Laten we nog even terugkijken op jouw seizoen. Naast een gouden medaille op het WK allround en twee zilveren plakken op de WK afstanden heb je dit jaar al tien keer je PR verbeterd. Wat zegt dat?
"Dat ik mezelf constant blijf verbeteren. Vorig jaar reed ik al redelijk wat persoonlijke records en ik ben blij dat ik daar dit jaar weer mee door ben gegaan. Voor aankomend seizoen is het de bedoeling dat ik deze lijn doortrek en alleen nog maar beter word."

Verbaas je jezelf weleens?
"Jazeker. Ik heb mezelf dit seizoen weer meerdere keren verbaasd. Aan het begin van het seizoen had ik niet verwacht dat ik al op wereldniveau mee zou gaan doen op de 10.000 meter. Mijn PR op die afstand stond op 13.21,11. Daar heb ik dit seizoen ruim 34 seconden vanaf gehaald. Daarnaast reed ik afgelopen weekend voor het eerst in mijn leven onder de 36 seconden op een 500 meter: 35,74. Dat ik daar nu al toe in staat zou zijn, kwam ook als een verrassing."

Gerelateerde updates