Mijn profiel
Roest: 'Bezoek aan koning blijft bijzonder'

Roest: 'Bezoek aan koning blijft bijzonder'

Patrick Roest beleefde donderdag een bijzondere dag. De tweevoudig wereldkampioen allround ging op Paleis Noordeinde namelijk op bezoek bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Samen met 27 andere genodigden was de 23-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma aanwezig bij een zogenaamde 'uitblinkerslunch'.

"Ik vond het gezellig en relaxed", aldus Roest over het bijzondere bezoek. "Er waren veel mensen aanwezig die ik nog niet kende, maar het was mooi om deel uit te maken van dit unieke gezelschap. Ik was twee keer eerder bij de koning geweest, maar zo’n bezoek blijft altijd bijzonder. Daarnaast vond ik het een eer dat ik was uitgenodigd."

Alle 28 aanwezigen hadden recentelijk een prijs of andere onderscheiding ontvangen voor hun prestaties in verschillende sectoren, zoals kunst & cultuur, media, wetenschap, sport of het bedrijfsleven. Roest had zijn uitnodiging te danken aan zijn tweede wereldtitel allround, die hij begin maart veroverde in het Canadese Calgary.

Het koningspaar wil door het aanbieden van deze lunch hun erkenning en waardering uitspreken voor de mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Naast Roest stonden onder anderen paralympisch snowboardster Bibian Mentel, rapper Ronnie Flex en olympisch shorttrackkampioen Suzanne Schulting op de gastenlijst.

"Ik heb een aantal interessante gesprekken gevoerd, zo sprak ik even met Ajax-verdediger Matthijs de Ligt. Dat was leuk. We hebben het niet veel over voetbal gehad en al helemaal niet over de verloren halve finale in de Champions League. De koning zat bij ons aan tafel en ook het schaatsen kwam even ter sprake. Het blijft mooi dat hij daar goed over mee kan praten. Hij is een groot schaatsfan en heeft zelf een keer de Elfstedentocht geschaatst."

Trainingskamp

Na het bezoek aan de koning en de koningin keerde Roest weer terug naar het trainingskamp in Doorwerth. Samen met zijn Team Jumbo-Visma-ploeggenoten bereidt hij zich daar na een korte vakantie alweer voor op het nieuwe schaatsseizoen. In het Gelderse plaatsje staan deze dagen fiets-, kracht- en skeelertrainingen op het programma.

"Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel toe was aan de rustperiode", zegt Roest eerlijk. "Het was een lang en zwaar seizoen, dus ik was blij dat ik even de batterij volledig op kon laden en thuis kon zijn. Sinds begin deze week moeten we er weer aan geloven en is het voorseizoen officieel van start gegaan."

Naast de wereldtitel allround won de 23-jarige Roest afgelopen seizoen twee zilveren medailles (5000 en 10.000 meter) op de WK afstanden in Inzell, eindigde hij als tweede bij het Europees kampioenschap allround in Collalbo en noteerde hij maar liefst tien persoonlijke records.

"Ik kan terugkijken op een mooi seizoen met flink wat persoonlijke records en prijzen. Toch besef ik dat ik op sommige momenten ook wat heb laten liggen, het was zeker geen vlekkeloos jaar. Ik ben er dan ook op gebrand om er aankomend seizoen weer alles uit te halen. De eerste testen gingen goed, dus ik begin met een goed gevoel aan de voorbereiding."

Headerfoto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates