Shop
Orie blikt terug op succesvol seizoen: 'Ben trots op het team'

Orie blikt terug op succesvol seizoen: 'Ben trots op het team'

Met drie wereldtitels en negen medailles sloot Team Jumbo-Visma een succesvol seizoen in stijl af. Bij de WK afstanden in Heerenveen liet de ploeg zien op het goede moment te kunnen pieken. Coach Jac Orie blikt samen met ons terug op het WK en het seizoen.

De WK afstanden zitten erop. Met welk gevoel kijk jij terug op dit titeltoernooi?
"Als team hebben we het hartstikke goed gedaan. We hebben negen medailles behaald, waarvan drie gouden, vier zilveren en twee bronzen. Daar kan ik alleen maar heel trots op zijn."

Elke sporter hoopt op het WK zijn of haar beste race van het seizoen te rijden. Vind jij dat dat gelukt is?
"Het is onmogelijk om álles eruit te halen, maar ik vind dat iedereen heeft gepresteerd wat wij dachten dat mogelijk was. Daar ben ik heel blij mee. Het is elke keer weer spannend of het gaat lukken, aangezien je met meerdere factoren te maken hebt. Zo kan iemand vlak voor het toernooi ziek worden of geblesseerd raken. Ik probeer daar zo min mogelijk mee bezig te zijn. Het enige waar ik invloed op heb, is de wedstrijd naar je hand proberen te zetten."

Jutta Leerdam en Antoinette Rijpma-de Jong bezorgden Team Jumbo-Visma individueel goud op respectievelijk de 1000 en 1500 meter. Daarnaast pakte Leerdam brons op de 500 meter en Rijpma-de Jong zilver op de 1000 meter. Hoe heb je naar hun prestaties gekeken?
"Wat zij dit weekend lieten zien, was erg goed. Jutta heeft het hele jaar al bewezen dat ze de beste 1000 meter-rijdster ter wereld is. Ze won alle 1000 meters waar ze aan de start stond en maakte haar favorietenrol meer dan waar. Dat Jutta en Antoinette eerste en tweede werden op de 1000 meter, vond ik hartstikke mooi. Antoinette wist – zeker na haar tweede plek op de 1000 meter – dat ze op de 1500 meter tot de kanshebbers behoorde. Zij won in november haar eerste wereldbeker op deze afstand en verbrak in december het baanrecord. Hoe groot de druk voor allebei ook was, ze gingen er allebei goed mee om."

Thomas Krol liet op het moment supreme zien nog altijd over een hoog niveau te beschikken. Gaf dat jou de bevestiging dat je hem toch weer op de rit hebt gekregen?
"Thomas heeft zich knap teruggevochten na een seizoen waarin het vaak net niet lukte. Hij heeft een goed WK gereden, maar kwam met Jordan Stolz iemand tegen die op dit moment gewoon even wat beter was. Op de 1500 meter gokte Thomas door er ontzettend hard in te gaan. Ik vond het goed dat hij dat deed, want dat is in mijn ogen de enige kans om te winnen. Hij sloot zijn seizoen met twee medailles prima af."

Jorrit Bergsma behaalde op de valreep nog een medaille op de 10 kilometer. Hoe vond je dat hij het heeft gedaan?
"Op de vijf kilometer greep hij er jammer genoeg net naast, maar op de 10 kilometer pakte hij hem wel. Daar viel niks op af te dingen. Hij reed een heel vlakke rit en gaf weinig weg. Er was er simpelweg eentje beter en dat was Davide Ghiotto, die onder zware omstandigheden een erg goede tijd neerzette. Hoewel ik vond dat Jorrit het netjes deed, ben ik ervan overtuigd dat er meer in zit. Hij was dit seizoen op de verkeerde momenten ziek en had daardoor weinig wedstrijdritme."

Met Beau Snellink (goud op de Team Pursuit) en Merijn Scheperkamp (zilver op de Team Sprint) werden er ook twee medailles op de teamonderdelen behaald. Daarnaast eindigde Merijn vijfde op de 500 meter en werd Dai Dai N’tab zevende. Hoe heb jij daarnaar gekeken?
"Die jonge jongens komen eraan, dat is mooi om te zien. Merijn reed een heel goede 500 meter en ook Dai Dai lijkt na een moeizaam voorseizoen de smaak weer te pakken hebben. Zijn 500 meter was misschien niet zijn beste race van het seizoen, maar ik heb desalniettemin een hoop lichtpuntjes gezien. Als alles op zijn plek gaat vallen, heb ik er alle vertrouwen in dat hij nog eens heel hard uit de hoek gaat komen."

Thialf zat van donderdag tot en met zondag afgeladen vol. Heb jij er een beetje van kunnen genieten?
"Thialf is en blijft het mekka van het schaatsen, dat hebben we de afgelopen dagen wel kunnen zien. De sfeer in de hal was ongelooflijk goed en alle rijders die een mooie prestatie aan het neerzetten waren, werden luidkeels aangemoedigd. Bovendien las ik dat de kijkcijfers weer erg hoog waren. Dat bewijst wel dat het schaatsen veel meer leeft dan mensen denken."

De grote man van dit WK was toch wel Jorden Stolz, die op de 500, 1000 en 1500 meter iedereen het nakijken gaf. Zie jij het als een uitdaging om hem komend seizoen af te troeven?
"Stolz is een geduchte tegenstander waar we de komende jaren mee te maken zullen krijgen. Hij heeft veel potentie en is op dit moment de te kloppen man. Ik ben er heilig van overtuigd dat we die strijd aan kunnen gaan, al zal het niet gemakkelijk worden. Ik zie het als een geweldige uitdaging om daarmee aan de slag te gaan, maar waar ik vooral mee bezig ga, is om iedere sporter weer een stap te laten maken. Ik wil alleen maar dat onze schaatsers op bepaalde punten beter worden."

Nu de WK afstanden voorbij zijn, is het seizoen ook meteen ten einde. Hoe kijk je terug op de afgelopen winter?
"We hebben een ontzettend goed seizoen gedraaid. Van de vier Europese titels die er te verdienen waren, wonnen we er drie. Op de NK’s wonnen we zeven titels en ook in de World Cups hebben we 27 keer op het podium gestaan. Bij het WCKT verzamelden we tevens 22 World Cup-tickets, dus alles bij elkaar vind ik dat we het hartstikke goed hebben gedaan. Ik ben trots op het hele team."

Ben je nu alweer bezig met volgend jaar?
"Daar ben ik de dag na het WK al mee begonnen. Hoe goed het ook allemaal is gegaan dit seizoen, er zijn altijd dingen waarvan je denkt: dat moet beter. Dat gaan we allemaal evalueren en daar moeten we van leren. Nee, we gaan zeker niet op onze lauweren rusten. We moeten vooruit en gaan er alles aan doen om volgend jaar nóg beter voor de dag te komen."

Gerelateerde updates