Shop
Orie: 'Alles gedaan om ons aan coronaregels te houden'

Orie: 'Alles gedaan om ons aan coronaregels te houden'

Het trainingskamp in Inzell was een bijzondere ervaring voor de schaatsploeg van Team Jumbo-Visma. Voor het eerst sinds het uitbreken van het coronavirus ging de ploeg van coach Jac Orie naar het buitenland. Het werd uiteindelijk een uitdagende, maar geslaagde expeditie. Samen met de 52-jarige coach blikken we erop terug.

Wat was er door het coronavirus anders ten opzichte van eerdere kampen?
"Ontzettend veel. Die aanpassingen begonnen al in Nederland bij het regelen van de hotelkamers. Normaal gesproken liggen er twee atleten op één kamer, maar door het coronavirus was dit niet toegestaan en sliep iedereen apart. Verder was het dragen van een mondkapje in veel gevallen verplicht, wasten we meerdere keren per dag onze handen en bij het opscheppen van ons eten gebruikten we ons eigen bestek of werd het gedaan door één van de aanwezige Jumbo Foodcoaches. Het eten zelf werd gedaan in meerdere groepen om ervoor te zorgen dat iedereen genoeg afstand van elkaar hield en onze krachttrainingen deden we voornamelijk buiten. Als ploeg hebben we er hard aan gewerkt om logistiek alles voor elkaar te krijgen. Met name teammanager Arjen de Ruyter heeft hierin een belangrijke rol gespeeld."

Naast de maatregelen in het hotel was er een heel protocol voor de schaatstrainingen in de Max Aicher Arena.
"Onder normale omstandigheden deden we onze warming-up altijd op het middenterrein van de ijsbaan, maar nu moest de voorbereiding buiten worden afgewerkt. Ook hadden we te maken met vaste tijdsloten van tien minuten, waarin we naar binnen en buiten moesten. Het dragen van een mondkapje was in veel gevallen verplicht. Alleen tijdens de fysieke inspanningen op het ijs mochten deze bij de schaatsers af. Verder mocht er tijdens rustige trainingsperiodes maar één coach op het ijs staan en bij drukte zelfs helemaal geen. Tot slot moesten we direct na de training door een aparte uitgang naar buiten. Als ploeg hebben we er alles aan gedaan om ons zo goed mogelijk aan de regels te houden. Natuurlijk voor onze eigen gezondheid, maar ook die van anderen en al helemaal die van de kwetsbare groepen uit onze samenleving."

Hoe is het coronaprotocol van onze ploeg tot stand gekomen?
"In aanloop naar het trainingskamp hebben er meerdere overleggen plaatsgevonden binnen onze ploeg. De Ruyter, onze sportarts Aernout Snoek en fysiotherapeut Nico Hofman zijn in alle geldende protocollen gedoken en hebben zowel voor als tijdens het kamp een cruciale rol gespeeld. Onze arts is de eerste paar dagen bewust mee geweest om ter plekke nog dingen te kunnen aanpassen en te verbeteren."

 / 

Een belangrijke reden dat we naar Inzell gingen, was natuurlijk de aanwezigheid van zomerijs. Hoe belangrijk is het dat we deze tien dagen al op het ijs konden?
"Cruciaal. Aan het begin van ieder seizoen maken we een planning met het aantal contacturen op het ijs en de verdeling daarvan. De juiste verdeling van de trainingen op het ijs is ontzettend belangrijk. Mede daarom is het zonde dat we in juni nog niet op het ijs konden, maar we zijn uiteraard erg blij dat het begin juli wel is gelukt. Daarnaast is het goed om te zien dat er achter de schermen hard is gewerkt om ook in Thialf zomerijs te krijgen, waardoor we vanaf 27 juli in eigen land het ijs op kunnen en ons zo optimaal mogelijk kunnen voorbereiden op het aankomende schaatsseizoen."

In Inzell waren alle drie de ploegen (profploeg, opleidingsploeg en marathonteam) voor het eerst bij elkaar. Hoe heb je deze kruisbestuiving ervaren?
"Ik vond het ontzettend leuk en ben blij dat het ons is gelukt om in deze periode iedereen bij elkaar te krijgen. Zoals eerder aangegeven hadden we te maken met verschillende protocollen en maatregelen, maar ik denk dat we erin zijn geslaagd om elkaar beter te leren kennen en goede ideeën met elkaar hebben uitgewisseld. Dat laatste gaat een stuk makkelijker als je bij elkaar bent dan wanneer je telefonisch contact hebt. Ik was al een aantal keer bij een skeelertraining van onze marathonploeg aanwezig geweest, maar het was goed om ze ook bij de eerste periode op het ijs in actie te zien."

Tijdens zo'n zwaar trainingskamp is het belangrijk om goed te eten. Om voor lekkere en gezonde voeding te zorgen, is er vanuit hoofdsponsor Jumbo een kookwagen met Foodcoaches afgereisd naar Inzell. Hoe is dat bevallen?
"Hier kan ik heel duidelijk over zijn: het is een geweldig succes geworden. Als team zijn we altijd in de weer met hotels als het gaat om eten, zo heb je bijvoorbeeld te maken met koks die elkaar afwisselen. Het is voor hotels in het buitenland vaak lastig om aan onze hoge kwaliteitseisen te voldoen, zo willen we tot in detail weten hoe ons eten wordt bereid en wat er allemaal wordt toegevoegd. Door de aanwezigheid van de Jumbo-kookwagen en -Foodcoaches konden we alles dit keer zelf bepalen. Het was fantastisch om te zien wat er allemaal is gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Voordat onze atleten en stafleden in Inzell arriveerden, stond alles al klaar, waardoor we vanaf het eerste moment konden genieten van lekkere en gezonde maaltijden. Ik wil de familie Van Eerd bedanken dat ze dit mogelijk hebben gemaakt. Ook was het mooi om te zien hoe Rogier Riemersma (Manager sponsoring & evenementen bij Jumbo), Merijn Zeeman (Sportief directeur van wielerploeg Team Jumbo-Visma), de Jumbo Foodcoaches en onze voedingsdeskundige Ton Leenders hebben samengewerkt om het maximale eruit te halen. Ook de Jumbo Foodcoach-app heeft een duidelijke rol gespeeld in de samenstelling van de verschillende menu’s."

 / 

Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte verliet noodgedwongen vroegtijdig het trainingskamp om geopereerd te worden aan haar schouder. Waarom is er gekozen voor een operatie?
"Carlijn is in het verleden al een keer geopereerd aan haar linkerschouder. Sindsdien is het altijd een zwakke plek gebleven en bij een sprong in Thialf vlak voor ons trainingskamp in Inzell schoot deze uit de kom. Daarbij raakte ook het gewricht beschadigd. Na goed overleg tussen onze fysio’s, sportarts, enkele specialisten en Carlijn zelf hebben we besloten dat ze nu onder het mes zou gaan om de kans op herhaling in de toekomst te verkleinen. Dit leek iedereen, zeker met het oog op de Olympische Winterspelen van 2022, het meest geschikte moment."

Op welke termijn verwacht je haar terug?
"Het is lastig om te zeggen wanneer ze precies terug is, maar ze heeft vandaag alweer op de hometrainer gezeten en ik ga ervan uit dat ze redelijk snel weer belastbaar is. Ik denk dat het goed is geweest dat ze in Inzell al even op het ijs heeft gestaan, om het ijsgevoel alweer een beetje te krijgen."

Gerelateerde updates