Nuis: 'World Cup in Hamar is goede wake-up call voor WK'

Nuis: 'World Cup in Hamar is goede wake-up call voor WK'

Kjeld Nuis hoopt aankomend weekend in het Duitse Inzell zijn wereldtitels op de 1000 en 1500 meter te prolongeren. De tweevoudig olympisch kampioen is door een "flutrace" bij de World Cup in Hamar van afgelopen weekend extra gebrand op succes.

Nuis eindigde zaterdag tijdens de vijfde wereldbeker van het seizoen als derde op de 1000 meter. Met een tijd van 1.08,71 moest de Nederlands kampioen op de afstand in Noorwegen ploeggenoot Thomas Krol (1.08,53) en winnaar Kai Verbij (1.08,47) voor zich dulden. Drie dagen na zijn race is Nuis het nog altijd niet helemaal vergeten.

"Ik baal nog een beetje van mijn optreden in Hamar", aldus de 29-jarige sprinter. "Ik wil niet zeggen dat ik niet mijn best heb gedaan, maar ik had gewoon geen goede focus tijdens het tweede rondje. Dat is echt superzonde, maar aan de andere kant zet zo'n flutrace me ook wel weer op scherp voor aankomend weekend. Het is een goede wake-up call."

"Het ging zo lekker de afgelopen twee weken. Van de coaches kreeg ik veel complimenten tijdens de trainingen, ik had weinig tips nodig. Dan rijd je in Hamar zo lekker op de eerste tweehonderd meter, maar maak je het niet af. Dat is klote. Zaterdag en zondag moet het gebeuren op mijn afstanden. Ik voel me goed, ben er klaar voor."

Regerend wereldkampioen

Nuis werd twee jaar geleden op de olympische baan van Gangneung voor het eerst in zijn loopbaan wereldkampioen. De geboren Leidenaar won in Zuid-Korea zowel de 1000 als 1500 meter. Het feit dat Nuis aankomend weekend als regerend wereldkampioen van start gaat, zorgt echter niet voor extra druk.

"Nee hoor, daar heb ik geen last van. Bij de Olympische Spelen stond er ook veel druk op. Toen heb ik het ook waargemaakt, dus ik denk niet dat ik mezelf op dat gebied hoef te bewijzen. Het is een nieuw kampioenschap en ik zie mezelf ook niet als regerend wereldkampioen. Iedereen moet straks strijden om een plekkie. Ook ik. Ik vind het spannend, maar niet omdat ik als wereldkampioen aan de start sta."

"Ik ga niet naar de WK afstanden om een bepaalde tijd te rijden, maar om aan het eind van de race een één achter mijn naam te hebben staan"

Kjeld Nuis

Goud is goud

De WK afstanden vinden dit jaar plaats in het Duitse Inzell. Nuis heeft goede herinneringen aan de Max Aicher Arena, want aan het begin van het seizoen reed hij tijdens een trainingswedstrijd een baanrecord op de 1000 meter van 1.07,70.

"Het is fijn om te weten dat ik op deze baan goed uit de voeten kan, maar aan de andere kant is het ook alweer zo lang geleden. Toen waren de omstandigheden supergoed. Hoe het er dit weekend voor staat, is afwachten. Het is weer een compleet nieuwe wedstrijd. Wat de omstandigheden of tijden ook zijn, ik wil aankomend weekend winnen."

"Ik ga niet naar de WK afstanden om een bepaalde tijd te rijden, maar om aan het eind van de race een één achter mijn naam te hebben staan. Of dat nou met 1.10 of 1.07 is, dat maakt me helemaal niks uit. Goud is goud."

Team Sprint

Naast de individuele afstanden komt Nuis donderdag in actie op het onderdeel Team Sprint. "Ik vind de teamsprint een mooi onderdeel. Met Kai (Verbij, red.) en Ronald (Mulder, red.) hebben we een supersnel team. Het zijn heel rappe jongens, dus ik moet zorgen dat ik er op het begin strak achter blijf zitten en geen fouten maak. Als we alles goed uitvoeren, behoort een gouden plak zeker tot de mogelijkheden."

Gerelateerde updates