Mijn profiel
Kramer: 'Zal weer voor iedere meter en seconde moeten knokken'

Kramer: 'Zal weer voor iedere meter en seconde moeten knokken'

Een kleine maand na zijn tiende Europese titel allround staat Sven Kramer donderdag bij de WK afstanden als regerend wereldkampioen aan de start van de 5000 meter. De 32-jarige allrounder heeft na een wat moeizaam voorseizoen vertrouwen in een goede afloop. Al gaat het volgens hem "zeker niet makkelijk worden".

Het is een tijdje geleden dat we hem in wedstrijdverband in actie zagen. Op 13 januari om precies te zijn. Het was de dag dat Kramer in het Italiaanse Collalbo voor de tiende keer in zijn loopbaan de Europese titel allround veroverde. Na een bloedstollend gevecht bleef hij zijn Team Jumbo-Visma-ploeggenoot Patrick Roest nipt voor.

"Het gaat goed met me", zegt Kramer aan de vooravond van de WK afstanden. "Ik had natuurlijk een erg goed EK. Dat was voor mij een aangename verrassing, zeker na een door omstandigheden minder voorseizoen. Naast een bevestiging was die titel om eerlijk te zijn ook wel een beetje een opluchting. Ik heb er kort van kunnen genieten. Daarna ging de focus alweer vrij snel op dit toernooi."

In tegenstelling tot eerdere jaren komt Kramer in Inzell alleen in actie op de 5000 meter en de ploegenachtervolging. Eind december tijdens de NK afstanden, de plaatsingswedstrijd voor dit WK, besloot de allrounder niet deel te nemen aan de 10.000 meter, waardoor hij zijn wereldtitel op die afstand niet kan verdedigen.

"Uiteindelijk gaat het na de jaarwisseling pas om het echie. Ik wilde fit blijven en prijzen pakken. Als je dan op het EK allround meteen een titel pakt, is dat natuurlijk erg prettig. De consequentie is dat ik nu geen tien kilometer rijdt, maar dat is inherent aan keuzes maken."

Baanrecord

De WK afstanden vinden dit jaar net als in 2011 plaats in het Duitse Inzell. Kramer bewaart goede herinneringen aan de Max Aicher Arena, want begin dit seizoen verbrak hij daar tijdens een trainingswedstrijd zijn eigen baanrecord op de 5000 meter: 6.10,97 (was 6.11,40).

"Dat gevoel dat ik toen had, heeft mij erg gesteund in het voorseizoen. Daarna ben ik gaan kwakkelen met blessures, maar ik heb altijd het geloof gehouden dat het goed ging komen. Ik wist dat het met de conditie en het schaatsen wel goed zat. Het gevoel is momenteel weer een stuk beter. Nog steeds niet perfect, maar wat is perfect? Misschien is dat wel een utopie in topsport."

Ongeslagen

Kramer stond in zijn loopbaan 23 keer aan de start bij de WK afstanden. In totaal wist hij negentien gouden plakken te veroveren. Acht keer was hij de beste op de 5000 meter. De Fries heeft zelfs nog nooit een vijf kilometer verloren op een wereldkampioenschap afstanden.

"Mensen zeggen vaak dat het de afgelopen jaren bij mij altijd makkelijk is gegaan, maar dat is gewoon niet waar", aldus Kramer. "Ik heb in het verleden een aantal keer met miniem verschil de afstand op mijn naam geschreven. Alleen wordt daar nu niet meer over gesproken."

"Het zou mooi zijn om mijn ongeslagen reeks in stand te houden, maar het gaat zeker niet makkelijk worden. Patrick heeft dit jaar in Thialf nog niet boven de 6.10 gereden. Daarnaast zijn Jorrit (Bergsma, red), en Sverre Lunde (Pedersen, red.) in goeden doen en reed de Rus Danila Semerikov dit seizoen een baanrecord (6.08,96, red.) in Thialf. Ik zal dus ook dit toernooi weer voor iedere meter en seconde moeten knokken."

Headerfoto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates