Shop
Kennismaken met Jutta Leerdam: 'Mijn familie is mijn alles'

Kennismaken met Jutta Leerdam: 'Mijn familie is mijn alles'

Terwijl de zomer bijna achter de rug is, zetten de schaatsers van Team Jumbo-Visma de komende weken de figuurlijke puntjes op de i. De ploeg van coach Jac Orie heeft zes nieuwe rijders mogen verwelkomen en deze zullen wij één voor één gaan introduceren. In de laatste serie spreken we met Jutta Leerdam, die zich afgelopen maart kroonde tot wereldkampioen sprint.

Mijn eerste indruk van Team Jumbo-Visma is …
"Dat het een geoliede machine is. Voor mijn gevoel ben ik deze zomer in een rijdende trein gestapt waar alles goed geregeld is. Het enige wat ik hoef te doen, is keihard trainen en zorgen dat ik zo goed mogelijk word. Ja, het bevalt me vooralsnog uitstekend bij Team Jumbo-Visma. Ik ben goed opgevangen door m’n teamgenoten en heb een goede klik met Jac. Ik merk dat wij dezelfde Westlandse humor hebben en open naar elkaar zijn. Dat is in mijn ogen de beste manier hoe je met een coach samenwerkt."

Ik zou mijzelf omschrijven als …
"Een open, eerlijk, vrolijk, gedreven en perfectionistisch persoon. Vooral mijn gedrevenheid en discipline hebben ervoor gezorgd dat ik sta waar ik sta in mijn carrière. Als laatste zou ik mijzelf omschrijven als een familiemens. Familie is mijn alles en staat bij mij altijd op nummer één. Ik haal daar heel veel liefde en kracht uit."

De prestatie waar ik het meest trots op ben, is …
"Mijn wereldtitel op de 1000 meter. Mondiaal gezien had ik nog nooit op het podium gestaan, dus in feite sloeg ik een hele stap over. Niemand had gedacht dat ik het op dat moment al zou kunnen, maar diep van binnen voelde ik dat het mogelijk was. Ik weet nog dat ik van tevoren tegen mijn familie zei: jullie hoeven niet te komen hoor. Natuurlijk hoopte ik minimaal op een podiumplek, maar ik ging mezelf niet die extra druk opleggen door te zeggen: kom maar. Mijn vader was eigenwijs en besloot samen met m’n oom naar Salt Lake City te komen. Achteraf was ik heel blij dat hij erbij was en dat we het unieke moment samen konden delen."

Wat mensen nog niet over mij weten, is …
"Dat ik heel erg van bomen houd. Of het nou een appelboom, citroenboom of sinaasappelboom is, ik word altijd gelukkig als ik een boom zie. De liefde voor bomen komt waarschijnlijk vanuit m’n jeugd. Mijn opa had zijn tuin helemaal vol met bomen en mijn oma had een hele hoop pruimenbomen. M’n teamgenoten worden nu al gek van me als ik tijdens een training zeg: heb je die boom gezien?"

Mijn favoriete vrijetijdsbesteding is …
"Online shoppen of lekker lunchen en dineren met vrienden. Ook vind ik het heerlijk om naar het strand te gaan als het mooi weer is. Ik ben praktisch naast het strand geboren, dus in de zomervakanties was ik er vaak te vinden."

Mijn favoriete gerecht om te maken, is …
"Shakshuka, dat is een gerecht met tomatensaus, ei en groenten. Zelf doe ik het altijd met geitenkaas. Als mensen bij mij komen eten, willen ze graag dat ik dat maak. Ik vind koken leuk om te doen en doe het thuis elke dag. Ik vind het belangrijk om te weten wat ik eet."

Mijn favoriete sport naast het schaatsen, is …
"Windsurfen op een mooi eiland, al moet ik het nog wel wat beter onder de knie krijgen. Mijn vader heeft vroeger aan windsurfen gedaan en ik ben ook naar een windsurfer (Jutta Müller) vernoemd, dus het zit wel een beetje in de genen. Andere sporten die ik leuk vind, zijn golfsurfen, skiën en hockey."

Het liefst kijk ik naar …
"Documentaires waar ik iets van opsteek, al kan ik ook genieten van een intense serie als The Handmaid’s Tale. Voor films ben ik moeilijk te boeien, ik kan gewoon niet heel lang naar een film kijken."

Bekijk hier de vorige afleveringen van 'kennismaken met':
1. Kennismaken met Merel Conijn
2. Kennismaken met Evelien Vijn
3. Kennismaken met Jorrit Bergsma
4. Kennismaken met Joep Wennemars
5. Kennismaken met Arjen van Damme
6. Kennismaken met Myrthe de Boer

Gerelateerde updates