Shop
Kennismaken met Jorrit Bergsma: 'Ik spreek het liefst met m’n benen'

Kennismaken met Jorrit Bergsma: 'Ik spreek het liefst met m’n benen'

Terwijl de zomer officieel nog moet beginnen, zijn de schaatsers van Team Jumbo-Visma alweer begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De ploeg van coach Jac Orie heeft zes nieuwe rijders mogen verwelkomen en deze zullen wij één voor één gaan introduceren. In de derde aflevering spreken we met Jorrit Bergsma, die zowel bij de langebaan- als marathonploeg van Team Jumbo-Visma zijn wedstrijden zal rijden.

Naam: Jorrit Bergsma
Leeftijd
: 36 jaar
Geboorteplaats
: Aldeboarn

Mijn eerste indruk van Team Jumbo-Visma is …
"Verfrissend. Het is compleet anders dan wat ik de afgelopen vijftien jaar gewend was, dus ik moet er nog wel even mijn weg in vinden. Door de nieuwe trainingsaanpak leer ik ook een heleboel dingen bij. Ik was altijd gewend om veel kilometers in mijn eentje te fietsen en nu train ik veel vaker samen met de ploeg. Het tempo ligt ook een stuk hoger, waardoor ik veel meer energie verbruik en meer moet eten en drinken. Natuurlijk zijn we nog maar net aan het seizoen begonnen, maar ik ben heel benieuwd hoe dit programma gaat uitpakken voor mij."

Ik zou mijzelf omschrijven als …

"Een rustig, observerend en oprecht persoon. In een groep ben ik niet iemand die het hoogste woord heeft, maar als ik eenmaal op het ijs sta, ben ik fel en bloedfanatiek. Wat dat betreft spreek ik het liefst met m’n benen. Ik ben ook een persoon die slecht tegen zijn verlies kan. Als ik verlies of een slechte race rijd, kan ik daar ontzettend van balen."

De prestatie waar ik het meest trots op ben, is …

"De gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van Sochi in 2014. Ik ben tot op heden drie keer wereldkampioen geworden op de 10 kilometer, maar dat waren geen van allen topritten. Sotsji was daarentegen een heel goede race, dus daar ben ik erg trots op. Waar ik ook met veel genoegen op terugkijk, zijn mijn twee Nederlandse titels op natuurijs. Om mede-recordhouder met Dries van Wijhe te zijn, is toch wel bijzonder."

Het moment waar ik het meest van geleerd heb, is …

"Van slechte races leer je het meest en die komen regelmatig voorbij. Ik herinner me bijvoorbeeld de WK afstanden van 2012 in Heerenveen. Ik lag op schema om voor het eerst in mijn carrière wereldkampioen te worden, totdat ik besloot om de laatste vijf rondjes all-out te gaan. Dat had als gevolg dat ik één rondje miniem versnelde en mijzelf daarna volledig opblies. Bob de Jong reed zijn 10 kilometer vervolgens strak naar huis en werd wereldkampioen. Dat was ontzettend zuur."

Mijn favoriete afstand is …
"De 10 kilometer, want op die afstand presteer ik het best. Het is niet zo dat een 10 kilometer altijd fantastisch voelt, want het kan soms echt een lijdensweg zijn. Op de 5 kilometer heb ik in het verleden ook mooie ritten laten zien, maar de 10 is meer op mijn lijf geschreven."

Wat mensen nog niet over mij weten, is …

"Dat ik tot mijn achttiende wedstrijden heb gezeild. Ik trok vroeger veel op met de familie Bouwmeester (Marit Bouwmeester werd in 2016 olympisch kampioen) en samen gingen we vaak naar de Sneekweek. De Bouwmeesters waren enorm fanatiek en ik moet bekennen dat zij meer talent hadden dan ik. Ik was een harde windzeiler en kwam pas bovendrijven als het om conditie ging. Hoewel ik er veel plezier aan beleefd heb, besloot ik op mijn achttiende te stoppen met zeilen, omdat ik niet de drive had die ik wel met schaatsen had. Omdat ik steeds beter werd in marathonschaatsen, wilde ik daar verder in doorgroeien."

Mijn favoriete vrijetijdsbesteding is …

"Tijd doorbrengen met mijn gezin en zeilen met mijn vader. We hebben al heel lang een zeilboot en als het uitkomt, doen we mee aan een wedstrijdje. Wat ik ook leuk vind om met mijn vader en twee broers te doen, is mountainbiken. In coronatijd zijn we daar samen mee begonnen en als we allemaal vrij zijn, zoeken we een mooi parcours in Nederland op."

Mijn favoriete bordspel is …

"Risk vind ik heel leuk, omdat het een strategisch spel is. Het komt wel een beetje overeen met het rijden van marathons en mass starts, aangezien je daar ook strategische plannen moet maken. Mede vanwege mijn tactisch vermogen denk ik dat ik al meerdere keren succesvol heb kunnen zijn in deze onderdelen."

Bekijk hier de vorige afleveringen van 'kennismaken met':
1. Kennismaken met Merel Conijn
2. Kennismaken met Evelien Vijn

Gerelateerde updates